Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘα χάσουμε δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Θα χάσουμε δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης!

-

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ε.Ε. ιδρύθηκε το Ταμείο  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το  οποία η Κύπρος μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να αντλήσει μέχρι το 2027 €3,93 δισεκατομμύρια εκ των οποίων το  €1,2 δισεκατομμύριο υπό μορφή βοήθειας και τα υπόλοιπα υπό την μορφή μακροχρόνιου δανεισμού. 

Πρόσφατα η Κομισιόν δημοσίευσε δεδομένα αναφορικά με το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και όσον αφορά την χώρα μας μέχρι σήμερα κατάφερε να εκταμιεύσει μόνο €242 εκατομμύρια υπό μορφή βοήθειας. 

Και ο λόγος απλός, η χώρα μας δεν προχωρά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είναι όρος απαράβατος για την παραχώρηση της βοήθειας.  Μέχρι σήμερα έχουν εκπληρωθεί μόλις 14 από τους 73 στόχους που έχουν τεθεί με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι περισσότερο από ορατός  να μην εκταμιευθεί το σύνολο των κονδυλίων που δικαιούται η χώρα μας από το ειδικό ταμείο. 

Οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχει ακόμα ένας λόγος που η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και αυτός αφορά το γεγονός ότι υπάρχει έλεγχος από την Κομισιόν ούτως ώστε τα κονδύλια που εκταμιεύονται να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία.  Υπάρχει άραγε έστω και ένας σώφρων άνθρωπος σε αυτό τον τόπο  που πιστεύει ότι θα γίνει σωστή διαχείριση των δισεκατομμυρίων;

Διαβάστε Επίσης