Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠισώπλατη μαχαιριά κατά της Κύπρου από τη «μητέρα – πατρίδα»!

Πισώπλατη μαχαιριά κατά της Κύπρου από τη «μητέρα – πατρίδα»!

Με πρόταση της Ελλάδας, το Κόσοβο που αποσχίστηκε από τη Σερβία, γίνεται μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης! >>> Άντε και στα δικά μας! Ήδη η Τουρκία έσπευσε να ζητήσει ένταξη και του ψευδοκράτους της Κύπρου!

-

Ένα ανέλπιστο δώρο στους διχοτομιστές έδωσαν οι ομοϊδεάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του κόμματος του, τού ΔΗΣΥ στην Ελλάδα! Και μιλούμε για τον… απόλυτο συντονισμό των κυβερνήσεων Αθήνας-Λευκωσίας αλλά και των «αδελφών» κομμάτων του ΔΗΣΥ και της Νέας Δημοκρατίας!

Η «μητέρα πατρίδα» έδωσε το πισώπλατο κάρφωμα κατά της Κύπρου δια χειρός Ντόρας Μπακογιάννη καθώς εγκρίθηκε εισήγηση της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπη (ΚΣΣΕ), να προσκληθεί Κόσοβο να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Δυστυχώς πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη για την Κύπρο αφού το Κόσοβο δεν είναι  ασφαλώς κράτος, μέλος του ΟΗΕ. Μετά τη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν μέρος της Σερβίας και αποσχίσθηκε από αυτή το 2008.

Το γεγονός έσπευσε ήδη να εκμεταλλευθεί η Τουρκία δηλώνοντας πως η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί προηγούμενο για ένταξη και του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Την πρόταση για το Κόσσοβο κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης Συνόδου 2024 της ΚΣΣΕ τη Γνωμάτευση της Ντόρας Μπακογιάννη υπερψήφισαν 131 βουλευτές, ενώ 29 μέλη τάχθηκαν κατά της εν λόγω Γνωμάτευσης και 11 βουλευτές τήρησαν αποχή, με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργο Λουκαΐδη του ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, να καταψηφίζουν τη Γνωμάτευση.

Όπως αναφέρεται, σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η θετική σύσταση της ΚΣΣΕ για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ ουσιαστικά διευκολύνει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο δηλαδή την Επιτροπή Υπουργών, να λάβει την τελική απόφαση, ενώ τάχθηκε κατά της θετικής σύστασης, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση και να οδηγήσει στην έξαρση του εθνικισμού στην ιδιαίτερα ταραγμένη αυτή περιοχή.

Προστίθεται ότι ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ακόμη ότι τα σημεία που αναδεικνύονται στη Γνωμάτευση, καθώς και σε άλλες συστάσεις του Οργανισμού όσον αφορά στα ελλείμματα του Κοσόβου σε σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένης της μη σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, της μη ρύθμισης των απαλλοτριώσεων περιουσιών όπως προβλέπει το Σχέδιο Ahtissari και της ανεπαρκούς προόδου στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί, προτού εξεταστεί το αίτημα ένταξης στον Οργανισμό, ώστε να υπήρχε κίνητρο για την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.

  • Ως βασικό λόγο δε της αντίθεσής του στην αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ, ο Γ. Λουκαΐδης πρόταξε τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού προηγούμενου καθώς άλλες παράνομες αποσχιστικές οντότητες ενδεχομένως να επιδιώξουν τη διεθνή αναγνώρισή τους.

Οφείλουμε, τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης, να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση τη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Από την πλευρά της, η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρεται πως υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ως θέμα αρχής ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται και προειδοποίησε ότι η αποδοχή της ένταξης στο ΣτΕ οντοτήτων που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξαρτησία και δεν είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ιδιαίτερα στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Συμπληρώνεται ότι αναγνωρίζοντας το θετικό βήμα που αποτελεί η εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσόβου σχετικά με τη Μονή Visoki Dečani, η Κύπρια βουλεύτρια επισήμανε, ωστόσο, ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα καίρια ζητήματα, όπως η ρύθμιση των περιπτώσεων απαλλοτριώσεων γης από τις αρχές στο Κοσόβου, η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων και η διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επισήμανε, τέλος, ότι η εκ των υστέρων επιτήρηση του Κοσόβου από την ΚΣΣΕ σε θέματα που αφορούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα μετά την ένταξη.

Σοβαρές ανησυχίες από την απόφαση ΚΣΣΕ για Κόσοβο

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να προσκληθεί το Κόσοβο να γίνει μέλος του ΣτΕ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τους κινδύνους και το προηγούμενο που δημιουργεί σε σχέση με παράνομες αποσχιστικές οντότητες.

 Όσοι έχουν υποστηρίξει το σχετικό Ψήφισμα οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τους κινδύνους που προκύπτουν από την ενθάρρυνση αποσχιστικών κινημάτων και στην Ευρώπη και στην υφήλιο. Υπενθυμίζουμε ότι το μόρφωμα του Κοσόβου προέκυψε μετά τη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία το 1999 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, θύμα παραβίασης της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας από την κατοχική δύναμη και το ψευδοκράτος,  έχει διπλούς λόγους να είναι απόλυτα συνεπής υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου.

Το επιχείρημα ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή είναι διάτρητο, αφού παρά τις διαφορές κάθε περίπτωσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι παραβιάζεται βάναυσα η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας η οποία συνιστά βασική αρχή του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι αυτή η απόφαση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την Πρίστινα για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να έχει θετική στάση στον διάλογο με τη Σερβία. Η εξέλιξη αυτή μόνο περισσότερες εντάσεις θα πυροδοτήσει στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΑΚΕΛ, δια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του, Γιώργου Λουκαΐδη που είναι μέλος της ΚΣΣΕ, καταψήφισε την σχετική έκθεση Ντόρας Μπακογιάννη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πρόεδρος Βουλής- Ελληνική Αντιπροσωπεία ΚΣΣΕ – Ντόρα Μπακογιαννη

ΑΔΡΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΧΑΣΙΠΟΓΛΟΥ!

Ο «βουλευτής» και Γ.Γ. του Τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ0, Ογουζχάν Χασίπογλου που παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο, δήλωσε πως θεωρεί την περίπτωση του Κοσσόβου παράδειγμα για το ψευδοκράτος!

Οι εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, είναι για τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, σημαντικές για το ψευδοκράτος. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την απόφαση 1244 σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο το 1999. Ήταν σαφές ότι αυτή η απόφαση, που ελήφθη βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βασιζόταν στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της τότε Γιουγκοσλαβίας και της σημερινής Σερβίας. Αν και η απόφαση περιλάμβανε και δηλώσεις που θα υποστήριζαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και την ενίσχυση της αυτόνομης διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο, η απόφαση βασίστηκε στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν απίθανο να συμμορφωθεί με αυτήν την αρχή. Παρόλα αυτά, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008, κινδυνεύοντας με κάθε είδους αντιδράσεις. Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν ήταν αντίθετη με το ψήφισμα 1244. Επιπλέον, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε γράψει στην απόφαση ότι δεν θα υπήρχε προηγούμενο για την αναγνώριση της τδβκ μετά την απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε ότι τα δύο τρίτα των Βουλευτών θεώρησαν σημαντικό κριτήριο οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην υπερβαίνουν τις αρχές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το σημαντικό κριτήριο για το Συμβούλιο είναι ότι οι Κοσοβάροι, που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, έχουν τη δική τους Κυβέρνηση και κυριαρχία, τον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους επικράτεια.

Τονίστηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και θα πρέπει να επωφελούνται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη δικαστική ασφάλεια, πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις μπορεί να ωθήσουν περαιτέρω την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, συνέχισε, Σέρβοι και Ελληνοκύπριοι βουλευτές έκαναν ομιλίες για το θέμα αυτό και ξεκαθάρισαν ότι θα ήταν εναντίον. Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε επίσης την διαφορετική στάση της Ελλάδας που σχεδόν πάντοτε συμφωνεί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είπε.

Ο τ/κ πολιτικός είπε ότι η αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους μαζί με τους 18 Βουλευτές της Τουρκίας στήριξαν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ και ο Ογουζχάν Χασίπογλου, μετά την ψηφοφορία, συνεχάρη και βγήκε φωτογραφία με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Albin Kurti.

Ο κ. Χασίπογλου κατέληξε αναφέροντας ότι έγιναν προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή δομή με την συμμετοχή του Κοσσόβου, αλλά τελικά το Κοσσυφοπέδιο κατέληξε να είναι ανεξάρτητο κράτος με την δική του διοίκηση.

Διαβάστε Επίσης