Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΑββακούμ-GATE: Μετά… «φόβου θεού, τον οβολόν σας για την ψυχήν σας»!

Αββακούμ-GATE: Μετά… «φόβου θεού, τον οβολόν σας για την ψυχήν σας»!

Μόνο που από τότε, πέρασαν χιλιάδες χρόνια αλλά δεν κατάφερε ακόμα να τους σώσει και όλο οι εξουσίες σκοτώνουν τους λαούς, αφού οι θεοί που τους έδωσαν δεν σώζουν κανένα δωρεάν

-

Του ΧριΣ

Το να πιστεύεις, ως αδύναμος μπροστά στη δύναμη και το μέγεθος του σύμπαντος, σε κάποια άλλη υπέρτερη δύναμη στην οποία να καταφεύγεις σε στιγμές αδυναμίας και φόβου, είναι ανθρώπινο και δικαίωμα και προσωπική επιλογή του καθενός. Για τους περισσότερους είναι ακόμα ανάγκη. Το να εκμεταλλεύεσαι όμως αυτή την ανάγκη, αυτή την αδυναμία των ανθρώπων είναι … Αββακούμ!

Χθες ήταν κάτι άλλο και κάποιος άλλος, προχθές κάποιος τρίτος. Για τον αγνό, λαϊκό πιστό, που μεγάλωσε με την Παιδεία και υπό την επήρεια της εκκλησίας, ο θεός και η εκκλησία είναι κάτι ιερό και αιώνιο. Όμως, όλα, και η ανθρώπινη ζωή, έχουν κάποια αρχή και τέλος. Όλα γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν. Μόνο η ύλη παραμένει αιώνια και απλά μεταμορφώνεται. Ο κόσμος υπήρχε χωρίς εμάς και χωρίς του σημερινούς θεούς για εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς  εμάς, τα ζώα και τους θεούς μας, για άλλα εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιτήδειοι από αιώνες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των ανθρώπων, ενίοτε και τον φόβο, την άγνοια και την μεταφυσική ελπίδα, έφτιαχναν ωραίους μύθους και τους πλάσαραν στους ανθρώπους είτε με τη θέληση τους – επικαλούμενοι την πανάρχαια αρχή της αγάπης και αλληλεγγύης -, είτε κυρίως με τη βία.

Σε εποχές που δεν υπήρχαν κράτη και έννομη τάξη, έφτιαχναν νόμους άγραφους και ένα θεό (αφεντικό) στον οποίο οι υπήκοοι υπάκουαν μετά φόβου. Και είπαν πως αυτός ο θεός έφτιαξε τον άνθρωπο και το σύμπαν, για να τον λατρεύουν και για να τους σώσει.

  • Μόνο που από τότε, πέρασαν χιλιάδες χρόνια αλλά δεν κατάφερε ακόμα να τους σώσει και όλο οι εξουσίες σκοτώνουν τους λαούς, αφού οι θεοί που τους έδωσαν δεν σώζουν κανένα δωρεάν.

Δεν νομίζω πως ένας θεός όπως τον φαντάζεται σήμερα ο μέσος πιστός, θα ήταν τόσο εγωϊστής και αλάζονας που θα έφτιαχνε υπάρξεις για να τον λατρεύουν. Όταν είσαι παντοδύναμος δεν έχεις τέτοιες ανάγκες. Ανάγκες έχουν οι εκπρόσωποι των θεών, που πωλούν ελπίδες, θαύματα, εικόνες που δακρύζουν ή βγάζουν μύρο και άλλα φαιδρά.

ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΟΗΜΩΝ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΑ ΟΤΑΝ…

 Όμως οι καιροί αλλάζουν. Το γελοίο και παράλογο σιγά σιγά θα ξεσκεπαστεί μπροστά στην νοημοσύνη, με την Παιδεία, την πληροφόρηση και την αλήθεια που δεν θέλουν. Υπάρχει σήμερα λογικός άνθρωπος που να πιστεύει πως η γη είναι επίπεδη και δεν κινείται; Μπορεί σήμερα ο νοήμων άνθρωπος να μην γελά όταν σκέφτεται τα συγχωροχάρτια του Μεσαίωνα, τις 72 παρθένες του Αλλάχ που περιμένουν στον παράδεισο τους άρρενες μάρτυρες, τα καζάνια της κόλασης, τους καλικάντζαρους, το εμπόριο λειψάνων και ιερών παντόφλων, υποδοχή αντικειμένων με τιμές αρχηγού κράτους, μπουκαλάκια με αγιασμό που θεραπεύει, ζώνες που αφήνουν έγκυες γυναίκες, τους αφορισμούς και τις πατριαρχικές κατάρες;

  • Σχιζοφρενείς θεραπευτές και οραματίστριες, για να μην επεκταθώ στα άγια βασανιστήρια του Μεσαίωνα και το φανατισμό του μίσους της εποχής μας και τη βία που φέρει τα αίσχιστα κατ’ εντολή και για τη δόξα του κάθε «θεού».

Δυστυχώς ελάχιστοι είναι οι ιερωμένοι που τιμούν το λειτούργημά τους. Το ξέρω πως μερικοί θα σκανδαλιστούν (;) με αυτά που γράφω. Δεν βλέπουν όμως τα σκάνδαλα που μαστίζουν τα μυαλά και τις τσέπες των πιστών που είναι πολίτες της κοινωνίας στην οποία ζούμε και μπορεί να είναι και δικοί μας άνθρωποι και για τους οποίους ως αλληλέγγυοι και από αγάπη νοιαζόμαστε.

Το «θρησκευτικό πρόβλημα» είναι στην ουσία πολιτικό εφόσον η εκκλησία είναι στην χώρα μας, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, συνεργός του πολιτικού κατεστημένου και μοιράζεται μαζί του σοβαρές ευθύνες για την οικονομική και ψυχολογική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση, έχει καθήκον να προστατέψει τους πολίτες από όσους υπόσχονται μιαν απατηλή ευδαιμονία μετά θάνατον, έναντι πολλών οβολών και σημερινής υποταγής σε φανταστικούς κόσμους και ιερατεία.

Διαβάστε Επίσης