Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΗ Κύπρος στο σκαμνί! Σωρεία καταγγελιών για παραβάσεις Ευρωπαϊκών νομοθεσιών αλλά οι...

Η Κύπρος στο σκαμνί! Σωρεία καταγγελιών για παραβάσεις Ευρωπαϊκών νομοθεσιών αλλά οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα!

Η χώρα μας στον προθάλαμο του Δικαστηρίου της Ε.Ε. γιατί η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται παρά τις προειδοποιήσεις για εφαρμογή των νομοθεσιών μεταξύ άλλων για το περιβάλλον και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος!

-

Πρόσφατα και μετά από καταγγελίες για τα όσα διαδραματίζονται στη Χερσόνησο του Ακάμα και την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ από την κυπριακή κυβέρνηση, το θέμα συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές στην χώρα μας για τις οποίες οι κυβερνήσεις τα τελευταία έντεκα χρόνια κωφεύουν και αναμένεται να αρχίσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας μας για μη συμμόρφωση. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες πολύ σύντομα, που προφανώς αυτό θα συμβεί, γιατί τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών είναι πάνω από όλα,  η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ έχει το δικαίωμα να οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  Και όλα αυτά γιατί οι κυβερνώντες, πρώην και νυν, καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι βάσει της Σύμβασης της Βέρνης ο Ακάμας έχει  κηρυχθεί σε εθνικό πάρκο και προστατευόμενη περιοχή με ενιαία αρχή διαχείρισης.

Ας μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος ήδη  βρίσκεται προ των πυλών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  λόγω μη συμμόρφωσης  στις προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στον καθορισμό των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.  Συγκεκριμένα έχει ήδη διαβιβαστεί προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη που αφορά στον ανεπαρκή καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών, την ανεπαρκή υποβολή έργων και σχεδίων που δύνανται να επηρεάζουν την ακεραιότητα και συνοχή των προστατευόμενων περιοχών και στην ανεπαρκή διαχείριση και προστασία των περιοχών του Δικτύου Νatura  γιατί υπεισέρχονται τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών.  ΄Ολα στο βωμό των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Για τους κυβερνώντες, το χρήμα είναι πάνω από όλα! 

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σύμφωνα με  έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  που αφορά τη συμμόρφωση της χώρας μας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο η Κύπρος μένει στην ίδια τάξη.  Συγκεκριμένα καταγράφονται 77 παραβάσεις όπως μη συμμόρφωση με διατάξεις οδηγιών, μη συμμόρφωση με αποφάσεις της ΕΕ, πλημμελή εφαρμογή οδηγιών και μη κοινοποίηση μέτρων μεταφοράς.  Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει λάβει 50 επί παραβάσει προειδοποιητικές επιστολές, 25 αιτιολογημένες γνώμες ενώ για δυο περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Μας προειδοποιούν ότι αν η χώρα μας δεν  συμμορφωθεί για σχέδια που αφορούν τις πλημμύρες θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθ΄ ότι δεν έχει συμμορφωθεί σε προειδοποιητικές επιστολές που μας απέστειλαν. 

Καλούμαστε όπως αναθεωρήσουμε τα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής των ποταμών και την διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων. Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει εναντίον της χώρας μας διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή επειδή δεν εφαρμόζει τον δισδιάστατο γραμμικό κώδικα στις θεωρήσεις ενιαίου τύπου, ο οποίος θεσπίστηκε για την προστασία των στοιχείων που καταχωρίζονται στην αυτοκόλλητη θεώρηση από την πλαστογραφία. 

Λάβαμε προειδοποιητική επιστολή για το ότι η χώρα μας δεν έχει νομοθετήσει για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού τα οποία μέσω της θέρμανσης τους παράγουν νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες οι οποίες εισπνέονται από τους χρήστες. 

Πήραμε προειδοποιητική επιστολή για το ότι η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στις οδηγίες της ΕΕ για πλήρη μεταφορά και την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαïκού δικτύου μεταφορών στο εθνικό δίκαιο. 

Πήραμε προειδοποιητική επιστολή για μη συμμόρφωση της οδηγίας της ΕΕ  για ενοικίαση οχημάτων και για μεταφορά της  στο εθνικό μας δίκαιο.

Θέλετε και άλλα;  

Μας στάληκε προειδοποιητική επιστολή όπως η χώρα μας εναρμονιστεί με την σχετική οδηγία της ΕΕ για «καθαρά οχήματα»  διαφορετικά κινδυνεύουμε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Μας στάληκε  δεύτερη προειδοποίηση  για θέματα που αφορούν  την χρήση εγγράφων βασικών πληροφοριών σε σχέση με επενδύσεις και συγκεκριμένα θα πρέπει να παρέχονται στους επενδυτές τα βασικά στοιχεία κάθε επενδυτικού προϊόντος όπως τα κόστη, τους κινδύνους και τις δυνητικές αποδόσεις για να μπορούν οι επενδυτές να κατανοούν καλύτερα το προϊόν που αγοράζουν και να το συγκρίνουν με άλλα προϊόντα.  

Μας έστειλαν αιτιολογημένη γνώμη που αφορά την ανεπαρκή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την οδηγία για περιορισμό ρύπων από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. 

Παράλληλα με τα πιο πάνω γίνεται αναφορά σε προειδοποιητική επιστολή, που είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, για την μη ορθή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανονισμών της ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση του ποινικού δικαίου και της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων/προϋπολογισμού  της ΕΕ που με την ορθή μεταφορά των συγκεκριμένων κανόνων η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται. 

Ηχηρό χαστούκι συνιστά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές απέστειλαν αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την 5ην οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται αντιμέτωπη με παραπομπή στο ΔΕΕ λόγω μη μεταφοράς της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.  

Δόθηκε στην κυβέρνηση ακόμα μια ευκαιρία και αν δεν απαντήσει τεκμηριωμένα  τότε η υπόθεση παραπέμπετε στο Δικαστήριο της ΕΕ. 

Αυτά προς το παρών… Τα χειρότερα έπονται με το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης