Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Στην κυριολεξία στον πάτο η Κύπρο σε όλη την Ε.Ε.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Στην κυριολεξία στον πάτο η Κύπρο σε όλη την Ε.Ε.

-

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της E.E.,  η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση στην αποδοτικότητα της δικαιοσύνης με την επίδοση της χώρας μας να είναι η χειρότερη ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη. 

Συγκεκριμένα στην χώρα μας απαιτείται ο μεγαλύτερος χρόνος στην ΕΕ για την επίλυση αστικών, διοικητικών, αστικών και άλλων δικαστικών περιπτώσεων ξεπερνώντας τις 1100 ημέρες σημειώνοντας παράλληλα σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.  ΄Οσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις ξεπερνά τις 2500 ημέρες και είναι ο μεγαλύτερος στην ΕΕ. 

Παράλληλα η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο χρόνο δικαστικού ελέγχου και ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων ξεπερνά τις 800 ημέρες.

Κατά τα άλλα μας παραμύθιαζαν ότι με την ψήφιση νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων θα μειωθεί σε 1-2 χρόνια.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι αυτό που καταγράφηκε ότι  ο χρόνος εκδίκασης στα δευτεροβάθμια δικαστήρια κατά τα έτη 2021-2022 ανερχόταν στις 3132 δηλαδή πάνω από 8 χρόνια!!  Κάτι σαν το γνωστό «όπου ακούς πολλά κεράσια παίρνε… τρύπιο καλάθι»

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης