Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ πλούτος φέρνει και άλλο πλούτο…

Ο πλούτος φέρνει και άλλο πλούτο…

-

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κέρδισαν κατά μέσο όρο $14.000.000 κάθε μέρα το  2023, και είδαν την περιουσία τους  να αυξάνεται κατά $1,4 τρισεκατομμύρια ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes για το 2024 η περιουσία τους έχει αυξηθεί επιπλέον κατά $2 τρισεκατομμύρια .

Οι 26 εξ αυτών έχουν τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσμού της Γης, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στους πολίτες αλλά και στις επιπτώσεις που αυτή φέρνει στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική.  1,5 δισεκατομμύριο ψυχές να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τις ζωές τους να τις διαφευντεύουν μόνο 400 κεφαλαιοκράτες. 

΄Οσον αφορά την χώρα μας, ποσοστό 16,7% του πληθυσμού, σε απόλυτος αριθμούς 150.000 συμπατριώτες μας, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό  με  τις ζωές τους να τις διαφεντεύουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και το αδηφάγο κεφάλαιο που με την ακρίβεια, μέρα με την μέρα, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τόσον εντός και εκτός Κύπρου, να παραφουσκώνουν, ζώντας  στην χλιδή πάνω στις πλάτες των πολλών.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης