Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΑββακούμ-GATE: Φως στα άπλυτα του κράτους εν κράτει της Εκκλησίας

Αββακούμ-GATE: Φως στα άπλυτα του κράτους εν κράτει της Εκκλησίας

Αναπάντητα παραμένουν σκληρά ερωτήματα για τις σχέσεις της ακροδεξιάς με την Εκκλησία! - Ούτε οι ρασοφόροι, ούτε οι ακροδεξιοί είναι υπεράνω του νόμου

-

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται στις κυβερνήσεις της Δεξιάς, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης,  γιατί με τη στάση τους επέτρεψαν η εκκλησία να μετατραπεί σε «κράτος εν κράτη» και ιερωμένοι, ακόμη και μεγαλόσχημοι ιεράρχες, σε πλείστες περιπτώσεις ενεργούν ως να τυγχάνουν καθεστώτος ανέλεγκτου από τη συντεταγμένη Πολιτεία. Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη το σκάνδαλο με την «Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ» στο Φτερικούδι.

Το avvakoumgate με τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν αυτές τις μέρες για τις μεθόδους οικονομικής αφαίμαξης των πιστών επιβεβαιώνει τα όσα στο παρελθόν καταγράφονταν στα μέσα ενημέρωσης που δεν ελέγχονται από το κατεστημένο, για το πώς ορισμένοι στην Εκκλησία κλέβουν τον κόσμο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απάτη είναι ολοφάνερη και «τα λεφτά είναι πολλά». Μέχρι και 1000 ευρώ χρέωναν πιστούς εφοδιάζοντας τους με  ψευτομύρα τα οποία αποκαλύπτεται ότι ήταν τεχνητά!

Η εκμετάλλευση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών από τους ταγούς της Εκκλησίας και γυρολόγους που κατεβαίνουν στην Κύπρο περιφέροντας κάρες «αγίων», παντόφλες, ζώνες και όποια άλλα αντικείμενα «αγίων» τάχατες, τα οποία θέτουν σε… δημόσιο προσκύνημα, κατάντησε  μάστιγα. Κοντά σ’αυτά και οι εικόνες που… «δακρύζουν» και προσελκύουν πιστούς που ρίχνουν τον οβολό τους για να γεμίζουν τα παγκάρια των εκκλησιών.

Κάποιοι έκαναν «επιστήμη» την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών είτε με τα περιφερόμενα «άγια» αντικείμενα είτε με την τέλεση «ιερών» μυστηρίων, με τους γάμους, τις βαπτίσεις, τις κηδείες και τα μνημόσυνα.

Δυο καλόγεροι όμως στη μονή του Οσίου Αββακούμ ξεπέρασαν τους πάντες. Συχνά συνέβαιναν «θαύματα» με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο… οδηγώντας χιλιάδες ευκολόπιστους στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να το ενισχύσουν οικονομικά, αφήνοντας και τάματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.
Το μύρο που έσταζε όταν «δάκρυζαν» οι εικόνες ήταν πραγματικό και για αυτό είχαν φροντίσει οι ίδιοι οι καλόγεροι έχοντας τοποθετήσει μηχανισμό που διοχέτευε μύρο στην εικόνα από δοχείο το οποίο δεν ήταν ορατό. Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε αλλά ουδείς θέλει να μιλήσει για την απάτη, ώστε να μην σκανδαλιστούν οι πιστοί.
Τα δήθεν θαύματα στη μονή προβάλλονταν από βίντεο στο YouTube ενώ οι Μοναχοί είχαν έντονη δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα τάματα και οι εισπράξεις στο παγκάρι από τους χιλιάδες ανθρώπους που επισκέπτονταν στο Μοναστήρι αναζητούνται καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δύο μοναχοί είχαν φυλάξει στο κελί τους μεγάλα ποσά σε μετρητά που υπολογίζονται στο €1.000.000, αλλά και χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά καταθέσεων ενώ είχαν «επενδύσει» και στην αγορά διαμερισμάτων στον Πειραιά και στη Κύπρο. Τα διαμερίσματα τα χρησιμοποιούσαν οι Μοναχοί για δική τους χρήση.

ΤΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ» ΚΑΝΟΥΝ

ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ…

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν μαρτυρίες, ότι μοναχός προσέγγιζε διάφορους πιστούς για να δηλώνουν ότι έχουν βιώσει θαύματα και έχουν δει εικόνες να δακρύζουν και σταυρούς να αναβλύζουν μύρο.

Επίσης άλλοι ισχυρίζονταν ότι θεραπεύτηκαν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ή κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί, παρά το ότι οι γιατροί το απέκλειαν. Όλες αυτές τις «μαρτυρίες» τις οπτικογραφούσαν και τις αναρτούσαν στο διαδίκτυο για να προσελκύσουν τα θύματα τους!

Μία από τις μαρτυρίες που έχει ενώπιον της η Ιερά Σύνοδος είναι ότι, ο ένας εκ των δύο μοναχών, σε συνάξεις που γινόντουσαν με την παρουσία πιστών, ισχυριζόταν πως τους… μιλούσε μέσα από τον ίδιο, ο Άγιος Πορφύριος!  Όπως ισχυρίζονται, τους έλεγε ότι ο Άγιος ακούει και απαντάει και μάλιστα άλλαζε και ο τόνος της φωνής του.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορενής, Ησαΐας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, αποφάσισε να του βάλει λουκέτο και να παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο η οποία συνέρχεται αύριο και εκτός απροόπτου, θα «ξυρίσει» δύο μοναχούς. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι οι δύο μοναχοί, όταν αποκαλύφθηκαν οι δραστηριότητες τους, ζήτησαν μόνοι τους να αποσχηματιστούν για να αποφευχθεί το σκάνδαλο που θα τους εξέθετε.

Στη συνέχεια ωστόσο διαφοροποίησαν τη στάση τους και δεν παραδέχονται τίποτα προβάλλοντας τη θέση ότι η αρχική τοποθέτηση τους ήταν αποτέλεσμα άσκησης πίεσης από τον μητροπολίτη.
Τα στοιχεία που τους καίνε είναι οι σεξουαλικές συνευρέσεις σε χώρους του μοναστηριού, οι οποίες μάλιστα καταγράφονταν και σε βίντεο από κάμερες που είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι για λόγους ασφαλείας. Αισθάνονταν ότι ελέγχουν πλήρως το περιβάλλον και δεν έκλειναν τις κάμερες, οι οποίες κατέγραφαν τα πάντα.

Όταν οι φήμες που αφορούσαν το τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, άρχισαν να μετατρέπονται σε κουτσομπολιό, έγινε αιφνιδιαστική έρευνα από τον οικείο Μητροπολίτη και παραλήφθηκαν τα βίντεο. Όταν οι Μοναχοί αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να διαψεύσουν τα όσα είχαν καταγραφεί ζήτησαν να αποσχηματιστούν.

Τα περί ηθικού και σεξουαλικού σκανδάλου, στη Μονή Οσίου Αββακούμ, επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρήστος Ευσταθίου.

«Ο Μακαριότατος (Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος) δείχνει μεγάλη ευαισθησία να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση η οποία μας θλίβει και μας πονεί. Αυτές οι καταγγελίες είναι θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών ατασθαλιών που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και τα όρια του σκανδάλου. Θα υπάρξει μαρτυρικό υλικό ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Θα ληφθούν αποφάσεις και δεν αποκλείεται να έχουμε πράξη καθαίρεσης» είπε ο Χρήστος Ευσταθίου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι μοναχοί διαψεύδουν το οικονομικό σκάνδαλο στη Μονή. Σε ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για χαλκευμένα στοιχεία και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς.
«Διαψεύδονται κατηγορηματικά, αναφέρεται, τα δημοσιεύματα. Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής.
»Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού).

Οι αποκαλύψεις για τη μονή Οσίου Αββακούμ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέγιστη υποκρισία όταν πολιτειακοί και θρησκευτικοί «άρχοντες» εμφανίζονται να εκπλήττονται για τα όσα έρχονται σήμερα στο φως. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είναι κοινό μυστικό ότι όλα  αυτά συμβαίνουν σε πλείστες «ιερές» κοινότητες. Εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι η… «απροσεξία» των μοναχών με την καταγραφή σε βίντεο ασφαλείας που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει και μόνοι τους φαίνεται να «έβγαλαν τα μάτια τους» και αφορούν την προσωπική τους ζωή αλλά και τα τεχνάσματα προσέλκυσης πιστών που ακουμπούσαν στο «ιερό» παγκάρι τα τάματα τους σε χρήματα!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!

Ωστόσο ακόμη και σ’ αυτή την υπόθεση στην οποία τα γεγονότα «βγάζουν μάτι» η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων της, «νίπτει τας χείρας της». Θεωρούν πως η εκκλησία είναι «κράτος εν κράτει» και δεν ενεργοποιούν τις διωκτικές αρχές αφήνοντας το… «ιερό κράτος» των ρασοφόρων να ρυθμίσει τα  του «οίκου του», έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση αθώοι πολίτες γίνονται θύματα επιτήδειων ιερωμένων!

Η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με το θέμα της Μονής Αββακούμ και θα προβεί στην ανάλογη τοποθέτηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς αν το κράτος ελέγχει και φορολογεί έσοδα που προέρχονται από διάφορες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, όπως μεταφορά ιερών λειψάνων ή τιμίων ζωνών και άλλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι διαδικασίες που διέπουν εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα οι σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος είναι γνωστές είτε όσον αφορά τις φορολογίες είτε τις διαδικασίες των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται»!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ

 ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΜ

Η μια αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη σχετικά με το σκάνδαλο της μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι αφού η συγκεκριμένη υπόθεση όμως έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια πραγματικότητα, τους ισχυρούς δεσμούς της ακροδεξιάς με την εκκλησία.

Η παραδοχή του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, πρώην σωματοφύλακα του αρχηγού της φασιστικής «Χρυσής Αυγής»,  ότι την ημέρα των γεγονότων της 5ης Μαρτίου βρέθηκε στη Μητρόπολη Ταμασού ως μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης προκάλεσε τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «ούτε οι ρασοφόροι, ούτε οι ακροδεξιοί είναι υπεράνω του νόμου», ενώ το Βολτ σημειώνει πως «επιβεβαιώνεται η εισχώρηση της άκρας δεξιάς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου». Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων καλεί τη Βουλή να διερευνήσει αν η εμπλοκή του Χρίστου Χρίστου συνάδει με των κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών.

Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο αρχηγός του ΕΛΑΜ ενοχλήθηκε με την εγγραφή από το ΑΚΕΛ θέματος στη Βουλή για την οικονομική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης», με το κόμμα να διερωτάται «ποιους και τι θέλει να καλύψει άραγε το ΕΛΑΜ; Γιατί δεν θέλουν να μπει φραγμός σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να βγάζουν χρήματα; Γιατί δεν θέλουν να ξηλωθούν τα κυκλώματα απάτης και τσαρλατανισμού όποιοι κι αν εμπλέκονται σε αυτά;»

Το κράτος, αναφέρει το ΑΚΕΛ, οφείλει να ερευνήσει τάχιστα όσα προκύπτουν από την εμπλοκή του αρχηγού του ΕΛΑΜ στην υπόθεση Αββακούμ και στη συμμετοχή του στις καταγγελλόμενες παρανομίες. Ούτε οι ρασοφόροι, ούτε οι ακροδεξιοί είναι υπεράνω του νόμου.

Την ίδια ώρα, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο αρχηγός του ΕΛΑΜ ενοχλήθηκε με την εγγραφή από το ΑΚΕΛ θέματος στη Βουλή για την οικονομική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης. Ποιους και τι θέλει να καλύψει άραγε το ΕΛΑΜ; Γιατί δεν θέλουν να μπει φραγμός σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να βγάζουν χρήματα; Γιατί δεν θέλουν να ξηλωθούν τα κυκλώματα απάτης και τσαρλατανισμού όποιοι κι αν εμπλέκονται σε αυτά;

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι αυτοί που εμπορεύονται τον πατριωτισμό, δεν διστάζουν να εμπορεύονται ταυτόχρονα την θρησκευτική πίστη και τον ανθρώπινο πόνο, είτε για ψήφους, είτε για οικονομικό κέρδος, είτε και τα δύο.

Οικολόγοι: Η Αστυνομία να διερευνήσει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως «η δήλωση αυτή καθίσταται αναγκαία μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η επιβεβαιωμένη πλέον εμπλοκή αρχηγού πολιτικού κόμματος (συγκεκριμένα του κ. Χρίστου του ΕΛΑΜ) στην υπόθεση της μονής Οσίου Αββακούμ, τάχα ως Θρονικού Επιτρόπου».

«Καλούμε την Βουλή των Αντιπροσώπων να διερευνήσει αν η εμπλοκή του βουλευτή στην υπόθεση αυτή συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, καθώς και την Αστυνομία να διερευνήσει την πιθανή εμπλοκή του σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως καταγγέλλουν κάποιοι εμπλεκόμενοι», προσθέτει το κόμμα.

ΕΔΕΚ: Άρση της ασυλίας του Χρίστου

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ και η εμπλοκή του Προέδρου του ΕΛΑΜ και του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας, επιβάλλουν την απόφαση για δραστικές ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, ζητώντας παράλληλα την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Χρίστου Χρίστου, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες και οι ανακρίσεις και για την δική του εμπλοκή και όχι να εξαρτώνται από τη δήθεν οικειοθελή του πρόθεση να καταθέσει.

Βολτ: Επιβεβαιώνεται η εισχώρηση της άκρας δεξιάς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου

«Η εικόνα του Προέδρου του ΕΛΑΜ, του πρώην Αρχηγού της Αστυνομίας και ιερωμένων μιας Μονής που φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα, γύρω από το ίδιο τραπέζι να καταμετρούν χρήματα, δεν είναι από ταινία του Χόλιγουντ, αλλά μια τυπική δραστηριότητα στην Κύπρο του 2024», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βολτ.

Το κόμμα σημειώνει ότι «η είδηση επιβεβαιώνει την εισχώρηση της άκρας δεξιάς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, καθώς παρουσιάζεται παρούσα στα σοβαρά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Μονή Οσίου Αββακούμ και στην Μητρόπολη Ταμασού. Το τραγικότερο δε, είναι πως όλα γίνονται με την ανοχή της πολιτείας και των αρχών». Την ίδια ώρα αναφέρει ότι «το Βολτ δηλώνει παρόν στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από την Κύπρο του παρελθόντος, από το σκοτάδι, τη διαπλοκή που κατατρώει το μέλλον μας».

ΔΗΣΥ: Άμεση και σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις ακόμη και ο ΔΗΣΥ αναγκάστηκε να τοποθετηθεί δημόσια επικριτικά για τα «πράγματα και θαύματα» που συμβαίνουν στη Μονή Οσίου Αββακούμ. «Τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε σε σχέση με την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ επιβάλλουν την άμεση και σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών, συμπεριλαμβανομένης και της ανάμειξης του Προέδρου του ΕΛΑΜ. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες τις ισοπολιτείας και ισονομίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

ΔΗΚΟ: Να διερευνηθούν τα γεγονότα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει πως προκύπτουν πολιτικά ερωτήματα ως προν την εμπλοκή του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου στο σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να διερευνηθούν.

Το ΔΗΚΟ, προσθέτει, πιστεύει στο θεσμό της Εκκλησίας της Κύπρου και θλιβόμαστε γιατί αυτή η υπόθεση απογοητεύει τους πιστούς και πλήττει το κύρος της Εκκλησίας. Το τι κατ’ ισχυρισμό έγινε στη Μονή Αββακούμ, δεν είναι αντιπροσωπευτικό του θεσμού της Εκκλησίας και του τι προσφέρουν καθημερινά με σεμνότητα και αγάπη εκατοντάδες κληρικοί.

Προκύπτουν όμως αρκετά πρόσθετα πολιτικά ερωτήματα από αυτή την υπόθεση. Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να διερευνηθούν.

Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία εκφράζει την πεποίθηση ότι η εμπλοκή των πολιτικών στα της Εκκλησίας, όπως και το αντίστροφο, είναι ζημιογόνα. «Η οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σαφή διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, όπως θεμελιώνεται στο Σύνταγμα και τους Θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

Μπροστά στην ομοβροντία εναντίον του ο Χρίστου του ΕΛΑΜ αντί να απαντήσει επί της ουσίας τα έβαλε επιλεκτικά με το ΑΚΕΛ που ενέγραψε το θέμα στη Βουλή κάνοντας λόγο για… «προσπάθεια να πλήξουν τον κόσμο της εκκλησίας και την ορθοδοξία»!

.

Διαβάστε Επίσης