Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑ«Φταίει ο καπιταλισμός ηλίθιε» που αναγκάζει τους ανθρώπους να μεταναστεύουν!

«Φταίει ο καπιταλισμός ηλίθιε» που αναγκάζει τους ανθρώπους να μεταναστεύουν!

Η ανάγκη για επιβίωση για αποφυγή του θανάτου ή στην καλύτερη περίπτωση της πείνας και της υπερβολικής φτώχειας τους οδηγεί σε αναζήτηση ασφαλέστερης «πατρίδας» και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης

-

Του ΧριΣ

Τώρα που το μεταναστευτικό πήρε διαστάσεις, ψάχνουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύση. Κάποιοι φυσικά δεν θέλουν πραγματικά να σταματήσουν οι ροές γιατί στους μετανάστες βρίσκουν το φτηνό εργατικό δυναμικό. Για όσους όμως πραγματικά θέλουν να σταματήσουν οι άνθρωποι να μεταναστεύουν μαζικά, μοναδική λύση είναι να σταματήσουν να υπάρχουν οι λόγοι που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν. Και οι λόγοι αυτοί είναι είτε η φτώχεια είτε οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων, που συνήθως υποκινούνται από έξω.

Γιατί το 1974 οι Κύπριοι μετανάστευαν στις αραβικές και σε ευρωπαϊκές χώρες;

Για παρόμοιους και άλλους λόγους μεταναστεύουν και σήμερα οι άνθρωποι.

Για να μένουν οι άνθρωποι στις χώρες τους πρέπει να αποκτήσουν ένα ελάχιστο όριο ευημερίας. Πρέπει οι χώρες τους να σταματήσουν να είναι περιοχές εκμετάλλευσης των πόρων τους από τις πλούσιες χώρες και να αναπτύξουν την οικονομία τους, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία κλπ.

Κανένας δε θέλει να υπάρχουν πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες. Ούτε οι ίδιοι θα ήθελαν. Όμως το παγκόσμιο σύστημα τους αναγκάζει.

Η ανάγκη για επιβίωση για αποφυγή του θανάτου ή στην καλύτερη περίπτωση της πείνας και της υπερβολικής φτώχειας.

  • Αν οι άνθρωποι έχουν δουλειά και εισόδημα, αν έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, αν έχουν τροφή, στέγη και συστήματα Υγείας, Παιδείας και δημοκρατία, τότε δε θα έχουν λόγο να φεύγουν από τις χώρες τους.

Αν λοιπόν η Ευρώπη σταματήσει να δωροδοκεί τις συνοριακές της χώρες με δισεκατομμύρια Ευρώ, και τα δώσει για ανάπτυξη στις φτωχές χώρες, αν τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν, πουλώντας ή δωρίζοντας τους βιομηχανικό εξοπλισμό και αγοράζοντας και όχι κλέβοντας τα προϊόντα τους, θα κάμει το ένα σωστό και σίγουρο βήμα για αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το άλλο βήμα είναι να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι πολεμικές συγκρούσεις, είτε οφείλονται σε εξωτερικές επεμβάσεις, οι περισσότερες, είτε είναι εμφύλιες συγκρούσεις, οι λιγότερες.

  • Το να βάζεις συρματοπλέγματα, το να περιπολείς στη θάλασσα και απωθείς ή βουλιάζεις τις βάρκες των μεταναστών, δεν λύνεις το πρόβλημα.

Η λύση είναι απλή στον τρόπο, το ερώτημα είναι αν υπάρχει η βούληση. Τα ποσά που ξοδεύτηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, για να μην πάω πιο πίσω, για πολέμους και ενέργειες απόκρουσης των μεταναστών θα ήταν αρκετά αν δίνονταν με τον τρόπο που αναφέρεται πιο πάνω, για να περιορίσουν σε αποδεκτά επίπεδα την μετανάστευση.

Το ότι κράτη της Ε.Ε. αρνούνται να συνδράμουν ουσιαστικά στην προσωρινή έστω διευθέτηση του ζητήματος με πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών και των αιτητών ασύλου και προτιμούν να πληρώνουν άλλες χώρες για κάθε μετανάστη που έπρεπε αυτές να δέχονται, δείχνει ότι οι λύσεις είναι μπαλωματικές και δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστικά μέτρα.

  • Ουσιαστικά, οι πλούσιες χώρες έχουν την επιλογή να πληρώνουν και να αποδέχονται στο έδαφος τους μόνο όσους μετανάστες θέλουν για φτηνό εργατικό δυναμικό ή να μη δέχονται καθόλου. 

  Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από χώρες που τις εκμεταλλεύτηκε άγρια ο «πολιτισμένος» καπιταλισμός τον τελευταίο αιώνα ή και λιγότερο. Αν αντί για την εκμετάλλευση τους, τις περασμένες δεκαετίες και αιώνες, εργαζόταν για την ανάπτυξή τους, σήμερα δε θα υπήρχε το μεταναστευτικό πρόβλημα όπως το ζούμε.

Διαβάστε Επίσης