Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsH «ξενομανία» θα κλείσει πολλά πρωταθλήματα! Η ΟΜΟΝΟΙΑ ρίχνει το γάντι στις...

H «ξενομανία» θα κλείσει πολλά πρωταθλήματα! Η ΟΜΟΝΟΙΑ ρίχνει το γάντι στις αθλητικές αρχές

Ριζοσπαστική πρόταση για διεξαγωγή του πρωταθλήματος φούτσαλ μόνο με Κύπριους ποδοσφαιριστές

-

Του Γιώργου ΛΙΑΣΗ

Την περασμένη Τετάρτη η ΟΜΟΝΟΙΑ, παράθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη για να κάνει κάλεσμα στον κόσμο της ομάδας για την φιέστα τίτλου του τμήματος πετόσφαιρας της. Ένα τμήμα το οποίο εδώ και μια δεκαετία συνεχίζει να κάνει τον κόσμο του τριφυλλιού περήφανο, κατακτώντας φέτος το 8ο πρωτάθλημα στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Μάριος Αργυρίδης ανάφερε:

«Προσπαθούμε να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται το πρωτάθλημα. Είχαμε αρχίσει με δύο ξένους, μετά έγιναν τρεις και τώρα τέσσερις. Δεν ξέρω πού πρέπει να πάμε για να σταματήσουμε. Οι ομάδες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και ήδη κάποιες δε μπορούν. Τερματίζουν πρώτες στη 2η κατηγορία αλλά δεν έρχονται στην 1η κατηγορία. Γιατί; Γιατί δεν προβληματιζόμαστε; Μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά όταν έρθουν;

Αν θα καταντήσουμε να έχουμε ένα πρωτάθλημα πέντε ομάδων, έχουμε εφτά και θα γίνουν έξι και πέντε, τι θα γίνει;

Είναι παρόμοια που έχουμε στο γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι παρόμοια που έχουμε και στο φούτσαλ. Πρέπει να τα δούμε αυτά. Δε μπορείς να κάνεις πρωτάθλημα με 15 αγωνιστικές και να θέλεις να αναπτυχθούν αθλητές. Δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας σαν Σωματείο. Κάνουμε αρκετά και προσπαθούμε, όμως θέλουμε βοήθεια από την πολιτεία και την Ομοσπονδία»

Eίναι ξεκάθαρο από τα λεγόμενα του Πρόεδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ότι κάποια σωματεία σε πολλές Ομοσπονδίες φέρονται απερίσκεπτα, «βλέποντας το δέντρο αλλά χάνοντας το δάσος», οδηγώντας πολλά αθλήματα στον μαρασμό, και σιγά – σιγά στο κλείσιμο!

Για παράδειγμα το πρωτάθλημα φούτσαλ πραγματοποιήθηκε φέτος με μόλις πέντε ομάδες και η μια από αυτές ήταν το ΑΠΟΕΛ, το οποίο δήλωσε συμμετοχή την τελευταία στιγμή μετά από βοήθεια που πήρε και από την ΚΟΠ.

Διερωτόμαστε πραγματικά ποιος ο λόγος να δίνεται το δικαίωμα στις ομάδες φούτσαλ να έχουν στο ρόστερ τους ξένους ποδοσφαιριστές, να σηκώνουν τα μπάτζετ τους στα ύψη, και στο τέλος να μην έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν μισθούς.

Γιατί δεν δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά από τις ακαδημίες τους;

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατάθεσε ήδη πρόταση από το περασμένο καλοκαίρι ώστε το πρωτάθλημα φούτσαλ της νέας αγωνιστικής περιόδου να διεξαχθεί χωρίς ξένους και περιμένει και από τις υπόλοιπες ομάδες να το κάνουν αυτό αποδεκτό.

Παρόμοιες κινήσεις η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κάνει και στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα. Στόχος να βοηθηθούν τα Σωματεία, να μπορέσουν να είναι βιώσιμα και να αντεπεξέρχονται. Ήδη αρκετές ομάδες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους και στόχος όλων πρέπει να είναι η επαναλειτουργία τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και για το άθλημα της πετόσφαιρας:

Το καλοκαίρι θα γίνει κίνηση από την ΟΜΟΝΟΙΑ προς το καλό του αθλήματος, για τη μείωση των ξένων αλλά και για την ορθότερη δομή του αθλήματος;

«Προσπαθούμε σαν Σωματείο σε συνεργασία με άλλα Σωματεία αλλά και με την ομοσπονδία, να λέμε τις απόψεις μας, ώστε το άθλημα να αναπτυχθεί και να υπάρχει υγεία στα οικονομικά των ομάδων. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουν εκείνα που συμφέρουν την ΟΜΟΝΟΙΑ. Εμείς θέλουμε να γίνουν κείνα που συμφέρουν το άθλημα. Πρέπει επιτέλους σε τούντο τόπο να ‘χουμε μια κοινή φωνή όσον αφορά το άθλημα και μετά ο καθένας να δουλέψει στο Σωματείο του, να κάνει αυτά που πρέπει για να αναπτυχθεί το Σωματείο του»

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ

4 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Στην ερώτηση εάν το Σωματείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τάσσεται εναντίον της συμμετοχής τεσσάρων ξένων ποδοσφαιριστών στην κάθε ομάδα ο κ. Αργυρίδης απάντησε:

«Ναι θέλουμε μείωση. Είναι ένα θέμα που το βάλαμε κάτω και όταν ψηφίζονταν οι τέσσερις ξένοι. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Δεν έχουμε θέμα να ‘ρθουν ξένοι αθλητές, απλά προβλέπουμε ότι δε μπορούν να ανταποκριθούν οι ομάδες. Όταν ένας ξένος σου στοιχίζει περίπου 40,000 ευρώ,όταν φέρεις τέσσερις είναι περίπου 160,000 ευρώ.

Που θα τις έβρεις; Αν είμαστε οι μόνοι που κάνουμε πρόβλημα και όλοι συμφωνούν, να μας το πουν. Δεν είναι για το καλό του αθλήματος. Το καλό είναι να αναπτύξεις Κύπριους αθλητές και νάρτει κόσμος να τους βλέπει»

Eν κατακλείδι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού μαζί με τις διάφορες ομοσπονδίες θα πρέπει να δουν σοβαρά αυτό το ζήτημα, μαζί με πολλά άλλα. Τα ομάδικά αθλήματα στην Κύπρο πέραν του ποδοσφαιρού φθήνουν και πρέπει να βρεθούν λύσεις για να ορθοποδήσουν τα Σωματεία μας. Και μια απο αυτές είναι η μείωση των ξένων στις ομάδες μας!

Διαβάστε Επίσης