Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗλεκτρονική διακυβέρνηση για γέλια και για κλάματα!

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση για γέλια και για κλάματα!

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέβασαν τα στοιχεία τους που αφορούν τους πραγματικούς δικαιούχους τους και τώρα έρχεται το αρμόδιο τμήμα του κράτους και τους ζητά να κάνουν ξανά την ίδια δουλειά! Tους λένε πως δεν τα διαβάζει η νέα πλατφόρμα!

-

Σε παλαιότερη έκδοση της «Γνώμης» αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι η ΕΕ προειδοποίησε για τελευταία φορά την κυπριακή κυβέρνηση ότι αν δεν καταχωρηθούν σε μηχανογραφικό σύστημα οι πραγματικοί μέτοχοι εταιρειών θα μας  επιβάλει  κυρώσεις σέρνοντας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και να σημειώσουμε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που ΔΕΝ  έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.  Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για να αποφύγει τα χειρότερα απέστειλε επιστολή στις ευρωπαϊκές αρχές ότι εντός του 4ου τριμήνου του 2023 θα συμμορφωθεί και ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου και ότι γίνονται υπερπροσπάθειες για ολοκλήρωση του έργου,  όπερ και εγένετο. 

Το Υφυπουργείο ΄Ερευνας και Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι άρxισε τη λειτουργία του από τις 14 Νοεμβρίου και η τελική λύση του ηλεκτρονικού συστήματος θα εφαρμοστεί στην ολότητα του εντός του 2024. Ωστόσο, η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία προνοούσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα έπρεπε  οι κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ να δίνουν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών.  

Τα μητρώα των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στον ΄Εφορο Εταιρειών θα πρέπει να διασυνδέονται μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας  και στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τους μετόχους και τους ιδιοκτήτες των εταιρειών. 

Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, «πραγματικός δικαιούχος» ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο κατέχει 25% συν μία μετοχή σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά.  Οι ιθύνοντες της Ε.Ε. πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η νομιμοποίηση εσόδων  από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα χρήματος μέσω των τραπεζών,  ή ακόμα και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

 Και ενώ αρχικά  η ευρωπαϊκή οδηγία προέβλεπε  ότι η πρόσβαση πολιτών σε αυτό το μητρώο θα ήταν ελεύθερη  μετά από παρεμβάσεις του κεφαλαίου, με απόφαση του το Δικαστήριο της ΕΕ ανέτρεψε τα πάντα ακυρώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία με το δικαιολογητικό ότι «η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό των ευρωπαϊκών κρατών μπορεί να συνεπάγεται δυσανάλογο κίνδυνο στα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής των εμπλεκομένων»!   

Σε ολόκληρη την ΕΕ υπάρχει θύελλα διαμαρτυριών και οργανώσεις όπως οι Transparency International διαμαρτύρονται χαρακτηρίζοντας  την  απόφαση του  Δικαστηρίου ως πισωγύρισμα στον αγώνα ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γυρίζοντας μας χρόνια πίσω. 

ΟΤΑΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΙΘΕΤΑΙ

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ  ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ                  

Και με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι πως γίνεται οι νόμοι και αποφάσεις να  παίρνονται πάντα  για το συμφέρον των ισχυρών.  Και μιας και η Βουλή των Αντιπροσώπων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ, τότε απαιτούμε όπως τους δοθούν τα πραγματικά στοιχεία αυτών που αρπάζουν τις περιουσίες του κοσμάκη σε εξευτελιστικές τιμές.

Στην δε Κύπρο ενώ αρχικά οι μεγαλοδικηγόροι και μεγάλα λογιστικά/ελεγκτικά γραφεία έπνεαν τα μένεα εναντίον της ευρωπαϊκής οδηγίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.  

Αρχικά προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι αυτό «αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα του  κλάδου καθώς εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν στόχο επιτήδειων που θέλουν να βλάψουν εταιρείες ξένων συμφερόντων με έδρα την Κύπρο» και ζητούσαν  όπως πρόσβαση σε αυτό το μητρώο έχουν μόνο οι Αρχές και τα Σώματα που έχουν έννομο συμφέρον. 

Ο λόγος που κόπτονταν δεν είναι μόνο οι ξένες εταιρείες αλλά και οι μεγάλες εταιρείες και όμιλοι εταιρειών καθαρά κυπριακών συμφερόντων στις οποίες άλλοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και άλλοι φαίνονται σαν μέτοχοι.

΄Οσον για τις εταιρείες ξένων συμφερόντων, αντιτίθενται να βγαίνουν στην φόρα τα ονόματα των πραγματικών τους μετόχων προτάσσοντας το επιχείρημα – πρόσχημα τους δήθεν επιτήδειους που θέλουν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών. Όμως γιατί φοβούνται να μαθευτεί η αλήθεια για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους; 

 Ποιούς θεωρούν «επιτήδειους»; 

Τις χώρες καταγωγής  των μετόχων και πραγματικών ιδιοκτητών αυτών  εταιρειών  από τις οποίες φοροδιαφεύγουν; 

Τις χώρες καταγωγής τους που δεν τους επιτρέπουν, γιατί υπάρχουν τέτοιες χώρες, που δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να επενδύουν σε άλλες χώρες; 

Μήπως κάποιων  εταιρειών οι πραγματικοί μέτοχοι καταζητούνται για απάτες από άλλα κράτη; 

Και αλήθεια, πως μπορεί να βλάψει κάποιον όταν λειτουργεί νόμιμα;  Ο πραγματικός λόγος που φοβούνται είναι να μην βγουν στην φόρα οι πραγματικοί μέτοχοι των ξένων εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων  που έχουν εγγραφεί   στον ΄Εφορο Εταιρειών οι οποίες πέρασαν στα χέρια τους περιουσίες €22,5  δισεκατομμυρίων,  ενώ παράλληλα είναι και μεγαλομέτοχοι  των ιδιωτικών τραπεζών καθώς και εκατομμυριούχοι που γλύτωσαν από το κούρεμα καταθέσεων  ή ακόμα κάτι πολύ χειρότερο πρώην ή νυν κρατικοί αξιωματούχοι που κρύβονται πίσω από αυτά τα επενδυτικά ταμεία. 

΄Οσον αφορά την χώρα μας, κανένας… κοινός θνητός παρά μόνο οι επόπτες των τραπεζών  γνωρίζουν ποιοί πραγματικά κρύβονται πίσω από τα  ταμεία – κοράκια, κανένας δεν  γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τους μεγαλομέτοχους των τραπεζών, των μεγάλων ομίλων με τις δεκάδες θυγατρικές εταιρείες, ποιοί είναι οι πραγματικοί μέτοχοι εταιρειών που έρχονται να επενδύσουν στην χώρα μας και πως απέκτησαν το χρήμα το οποίο  επενδύσουν. 

  • Το χρήμα τους είναι καθαρό ή  έρχονται στην χώρα που είναι πρωταθλήτρια στην διαφθορά για να το ξεπλύνουν; 

 Κανένας από εμάς σαν φορολογούμενοι πολίτες δεν  γνωρίζει ποιοί είναι οι πραγματικοί μέτοχοι μεγάλων εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα εκατομμυρίων από το κράτος  όσον και ποιοί κρύβονται πίσω από αυτούς.

Άδικος κόπος! Ενώ περίπου 200.000 μικρομεσαίες εταιρείες που δεν έχουν τίποτε να κρύψουν,  καταχώρησαν μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας τα στοιχεία που αφορούν τους πραγματικούς δικαιούχους τους, τώρα έρχεται το αρμόδιο τμήμα του κράτους και τους ζητά να καταχωρήσουν ξανά τα στοιχεία τους, πράγμα που έχουν ήδη πράξει με το δικαιολογητικό ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης ενώ όταν η τελική λύση έκανε πρεμιέρα διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία δεν είχαν μεταφερθεί από το ένα σύστημα στο άλλο, καθιστώντας «άκυρη» την προηγούμενη διαδικασία γιατί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει την δυνατότητα να «απορροφήσει» τα στοιχεία που βρίσκονταν καταχωρημένα στην πλατφόρμα!

ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ!

  • Ούτε κουβέντα να γίνεται ότι για τους μικρούς αυτό σημαίνει σπατάλη χρόνου και χρήματος.  Mιλούμε για κράτος της πλάκας!

Δεν τους φοβάμαι τους κυβερνώντες, μαζί με τα μεγάλα ελεγκτικά/δικηγορικά γραφεία θα βρουν τον τρόπο να ξεγελάσουν τους πάντες  έστω και για λίγο καιρό,  όπως ακριβώς έπρατταν μέχρι πρότινος και με τις πωλήσεις διαβατηρίων σε «επενδυτές»  και ας είναι καλά τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η Κομισιόν, οι «φίλοι» των κυβερνώντων πέραν του Ατλαντικού, η OCCRP, ΄Εγγραφα Παναμά, Λίστα Λαγκάρντ, ΄Εγγραφα Πανδόρα και πρόσφατα τα Cyprus Confidential  που έβγαλαν τα άπλυτα τους στην φόρα, αλλά δεν τους καίγεται καρφί αν κάνουν την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς νομίζοντας, μέχρι πρόσφατα, ότι οι μυστικές συνδιαλλαγές τους ήταν πολύ καλά κρυμμένες…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης