Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΑΚΕΛ: Η 9η του Μάη καλεί τους λαούς της Ευρώπης να θυμηθούν...

ΑΚΕΛ: Η 9η του Μάη καλεί τους λαούς της Ευρώπης να θυμηθούν την Ιστορία τους

Εκδήλωση πραγματοποιεί αύριο το ΑΚΕΛ στο μνημείο των Κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

-

Εκδήλωση πραγματοποιεί αύριο το ΑΚΕΛ στο μνημείο των Κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ:

Η 9η του Μάη είναι η μέρα-σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών με την οποία μπήκε τέλος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνετρίβη ο χιτλεροφασισμός. Αιώνια τιμή και δόξα αξίζει σε εκείνη τη γενιά της ανθρωπότητας που συστρατεύτηκε στον αντιχιτλερικό συνασπισμό και διέσωσε τον κόσμο από το τέρας του φασισμού, το Ολοκαύτωμα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις θηριωδίες στις κατεκτημένες χώρες.

Το ΑΚΕΛ τιμά όλους και όλες -κάθε εθνικότητας- που πολέμησαν ή και έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των κινημάτων της Αντίστασης καθώς τους χιλιάδες Κύπριους εθελοντές -Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να μην περάσει ο φασισμός. Το κάλεσμα του ΑΚΕΛ -με την ιστορική απόφαση της Κ.Ε. του Κόμματος της 16ης Ιουνίου 1943- για εθελοντική στράτευση των Κυπρίων είναι μια ξεχωριστή σελίδα στη συμβολή της Κύπρου και της κυπριακής Αριστεράς στην κοσμοϊστορική εκείνη μάχη. Ταυτόχρονα, τιμούμε και μνημονεύουμε τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της Νίκης, της Σοβιετικής Ένωσης που με τίμημα τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων της σφράγισε τον θρίαμβο των λαών του κόσμου. 

Η φετινή 9η του Μάη βρίσκει την Ευρώπη μπροστά στη νέα επέλαση της ακροδεξιάς και του φασισμού, που έχει ήδη αναρριχηθεί στην εξουσία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ενώ καραδοκεί να γιγαντωθεί στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι γνωστό ότι με εκλογές βρέθηκαν στην εξουσία και οι ναζί στη Γερμανία, αλλά αυτό δεν αναίρεσε την μισάνθρωπη ιδεολογία τους και το φονικό έργο τους σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται σήμερα να θυμηθούν την Ιστορία τους και να υψώσουν -και με την ψήφο τους- μπλόκο στην ακροδεξιά που απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εργατικές κατακτήσεις και την ειρήνη.

Η εμβληματική εικόνα της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ θα βρίσκεται πάντοτε σε μια από τις πιο λαμπρές κορφές του ιστορικού ορίζοντα της ανθρωπότητας γιατί συμπυκνώνει τη δύναμη των λαών απέναντι σε κάθε εχθρό που φαντάζει ανίκητος αλλά ταυτόχρονα, γιατί αποτελεί διαρκές εγερτήριο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου. Προς τιμήν της Αντιφασιστικής Νίκης, το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση αύριο Πέμπτη, 9 Μαΐου και ώρα 10:30πμ, στο μνημείο των Κυπρίων πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (παρά την ΠΑΣΥΔΥ), όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Διαβάστε Επίσης