Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠρωταπριλιά / Τα διασημότερα ψέματα της «ημέρας του Πινόκιο»

Πρωταπριλιά / Τα διασημότερα ψέματα της «ημέρας του Πινόκιο»

-

Οι περισσότεροι δεν χρειαζόμαστε αφορμή για να πούμε ψέματα, παρόλα αυτά η Πρωταπριλιά απενοχοποιεί κάπως την πανάρχαια αυτή συνήθεια των ανθρώπων.

Οι απόψεις για την προέλευση του παγκοσμίου εθίμου της Πρωταπριλιάς είναι πολλές, αλλά κανείς δεν ξέρει από που πραγματικά προήλθε. Κατά μια εκδοχή προέρχεται από Κέλτες ψαράδες που υπερέβαλαν για την ψαριά τους -όπως όλοι οι ψαράδες άλλωστε- κατά μια άλλη ξεκίνησε από τη Γαλλία του 16ου αιώνα, όταν η μεταφορά της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου, που ίσχυε μέχρι τότε, στην 1η Ιανουαρίου είχε αποτέλεσμα όσοι ακολούθησαν την αλλαγή, να κοροϊδεύουν τους “παλαιοημερολογίτες”.

Διασημότερο ψέμα διεθνώς θεωρείται αυτό που δεν ακούστηκε Πρωταπριλιά αλλά στις 30 Οκτωβρίου 1938. Τότε ο νεαρός Όρσον Γουέλς πείθει εκατομμύρια ακροατές της ραδιοφωνικής του εκπομπής “Ο πόλεμος των κόσμων”, αρχικά ότι παρατηρείτε κινητικότητα στον πλανήτη Άρη, και εν συνεχεία ότι στο Νιού Τζέρσι πέφτει ένας τεράστιος κύλινδρος από τον οποίο αποβιβάζονται Αρειανοί για να κυριέψουν την γη…

Ποιο ψέμα θα ήταν πιο πιστευτό απ’ όλα; Μα, το τέλος του κόσμου φυσικά, το οποίο ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Franklin το 1940.

Φυσικά, έγινε χαμός, ενώ λίγο μετά ο εμπνευστής της ιδέας είδε την πόρτα της εξόδου από το Ινστιτούτο.

Το 1998 μια αλυσίδα γρήγορης εστίασης στην Αμερική λάνσαρε την Πρωταπριλιά το χάμπουργκερ για αριστερόχειρες. Τι διαφορά είχε από το κλασικό χάμπουργκερ; Είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες… Οι αριστερόχειρες έσπευσαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι ήταν και πιο νόστιμο από το κλασικό.

Μια από τις πιο πετυχημένες φάρσες όλων των εποχών έγινε όταν το ΒΒC όχι μόνο ανακοίνωσε ότι το “Big Ben” θα λειτουργούσε με νέο μηχανισμό, αλλά θα πωλούνται και οι δείκτες του. Ο διαγωνισμός ήθελε τους πρώτους που θα τηλεφωνούσαν να κέρδιζαν τους δείκτες και τα τηλέφωνα “πήραν φωτιά”.

Το 1992(!) αμερικανικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του 79χρονου Ρίτσαρντ Νίξον για την προεδρία των ΗΠΑ. Επί 40 λεπτά μέχρι να καταλάβουν ότι πρόκειται περί φάρσας, εξοργισμένοι ακροατές του σταθμού τηλεφωνούσαν για να διαμαρτυρηθούν για το σύνθημα της εκσταρτείας του Νίξον, σύμφωνα με το οποίο: «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω».

Οι New York Times δημοσίευσαν το 1932 φωτογραφίες ανθρώπων που πετούσαν χάρη σε ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, κάνοντας πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι εφικτό.

Το 1962, χιλιάδες θεατές στη Σουηδία δοκίμασαν την προτροπή του τεχνικού του καναλιού, Kjell Stensson, να τοποθετήσουν μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής τους. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Stensson και χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα μπορούσαν πλέον να δουν τα τηλεοπτικά προγράμματα με χρώματα.

Το 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής.

Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!

Το 1957 ο δημοσιογράφος του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλμπι έκανε μία από τις πιο διάσημες πρωταπριλιάτικες φάρσες και ίσως την πρώτη τηλεοπτική.

Μεταξύ άλλων θεμάτων η εκπομπή του “Πανόραμα” μετέδωσε ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη σοδειά σπαγγέτι στην Ελβετία.

Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα ρεπορτάζ σχετικά με μία ελβετική οικογένεια, της οποίας τα μέλη χαρούμενα μάζευαν τα μακαρόνια από το δέντρο και τα άφηναν να στεγνώσουν στον ήλιο. Μάλιστα ο Ντίμπλμπι που έκανε το σπικάζ του ρεπορτάζ περιέγραψε πώς κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου, καλλιεργητές σπαγγέτι σε όλη την Ευρώπη περιμένουν με ανυπομονησία τη νέα σοδειά,  με βασικό φόβο μήπως πιάσει κρύο και αλλοιωθεί η γεύση του καρπού.

Το πίστεψε το κοινό; Ναι. Γιατί ολοι έχουμε ανάγκη από λίγο ψέμα. Ιδιαίτερα νόστιμο.

Διαβάστε Επίσης