Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κι ας συνεχίζουν οι κυβερνώντες να παραμυθιάζουν όσους ακόμα τους πιστεύουν…

-

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία του κράτους,  ΕΛΛΕΙΜΜΑ €26,62 δισεκατομμυρίων παρουσίασε η καθαρή χρηματοοικονομική θέση της χώρας μας για το 2022. 

΄Οσον αφορά το ύψος του δανείων των νοικοκυριών αυτό ανέρχεται στα €19,84 δισεκατομμύρια και βρίσκεται στο 71,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ενώ των επιχειρήσεων στα €39,5 δισεκατομμύρια με τον δείκτη χρέους να φτάνει το 142,2% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η χώρα μας κατέχει την 21η θέση παγκοσμίως στις πιο υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη με το δημόσιο χρέος να φτάνει τα €34 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου και του οφειλόμενου ποσού στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  και το ιδιωτικό χρεός να φτάνει τα €62 δισεκατομμύρια και να είναι το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ. 

Ας μην ξεχνούμε ότι βάσει της οικονομικής επιστήμης «όταν οι ετήσιοι τόκοι τόσον  του δημόσιου όσον και του ιδιωτικού  χρέους ξεπερνούν το 4,5% του ετήσιου ΑΕΠ τότε το χρέος μιας χώρας δεν είναι βιώσιμο» και ας συνεχίζουν να παραμυθιάζουν οι κυβερνώντες όσους ακόμα τους πιστεύουν…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης