Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΤα ταμεία του (κλεφτο)κράτους γεμίζουν και ο λαός πεινά!

Τα ταμεία του (κλεφτο)κράτους γεμίζουν και ο λαός πεινά!

-

Σε συνεδρία  της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην οποία εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας για το 2024 ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων για το 2024 αναμένεται ότι θα εκτοξευτεί στα €500 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με στοιχεία  της ΑΗΚ το κόστος για το  2023 θα ξεπεράσει τα €300 εκατομμύρια γιατί η Κύπρος δεν φρόντισε να αντικαταστήσει το μαζούτ με φυσικό αέριο και να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , ενώ το έξτρα κόστος το  πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 

  • Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και κατ’ επέκταση για τους καταναλωτές, λόγω της επιβολής της πράσινης φορολογίας και του αυξημένου κόστους αγοράς δικαιωμάτων, επειδή η Κύπρος δεν θα πετύχει να φθάσει το στόχο μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου από -24% στο -32%.  

Αυτά τα εκατομμύρια καταβάλλονται από την χώρα μας στην ΕΕ ως πρόστιμο για τους ρύπους γιατί η ΑΗΚ με το έτσι θέλω των κυβερνώντων συνεχίσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο/μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Επίσης εκατομμύρια ευρώ ως τέλη για τους ρύπους πληρώνουν τόσον οι τομείς της κατασκευής τούβλων και της τσιμεντοποιίας. 

 Μετά τη καταβολή αυτών των εκατομμύριων ευρώ στην ΕΕ  αυτά επιστρέφονται πίσω στο κράτος για να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για να αποφορτίζονται οι καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών, ωστόσο  το πως θα χρησιμοποιηθούν επαφίεται ξεχωριστά στο κάθε κράτος. Στο κάθε κανονικό κράτος, και όχι σε κράτος μπανανία! 

Γιατί τώρα πληρώνει η ΑΗΚ για τους ρύπους εκατομμύρια τα οποία μετακυλίζονται στον καταναλωτή αλλά αυτά τα εκατομμύρια επιστρέφονται πίσω στα ταμεία του κράτους και κανένας δεν γνωρίζει που καταλήγουν.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το 2022 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 42% σε σύγκριση με το  2021.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης