Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦορολογείστε τα υπερκέρδη  τραπεζών - εταιρειών ενέργειας

Φορολογείστε τα υπερκέρδη  τραπεζών – εταιρειών ενέργειας

Απροστάτευτοι παραμένουν οι καταναλωτές!

-

Εχθρός των εργαζομένων και των χαμηλομεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας αποδεικνύεται και η σημερινή κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία στην πράξη συνεχίζει την κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ!

Σε μια περίοδο που η κοινωνία συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της ακρίβειας, η κυβέρνηση με την σημερινή εξαγγελία των  μέτρων μικρής διάρκειας και των εφάπαξ χορηγιών επιβεβαιώνει την απροθυμία της να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Τα μέτρα αποκλείουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, τα νεαρά χαμηλόμισθα ζευγάρια που δεν λαμβάνουν κανένα κοινωνικό επίδομα, ομάδες που  καλούνται να πληρώσουν το κόστος της ακρίβειας και της αυξημένης τιμής στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση κάτω από το βάρος της έντονης κριτικής και των πιέσεων κυρίως του ΑΚΕΛ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναγκάστηκε σε μια κίνηση τακτικής συγκαλώντας έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο όμως δεν πήρε αποφάσεις που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά!

Αισθανόμενοι οι κυβερνώντες την πίεση αφού το ΑΚΕΛ κατέθεσε σειρά προτάσεων νόμου στη Βουλή για να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα, κατέφυγαν σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ημίμετρα, γαρνιρισμένα με παρελθοντολογία ενθυμούμενοι το… ανέκδοτο για όλα… «φταίει ο Χριστόφιας»!

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποδεικνύεται ξανά κατώτερη των περιστάσεων. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας για τα ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη, επισημαίνει το ΑΚΕΛ και προσθέτει:

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις για να καλύψει την ανεπάρκεια της αφήνοντας σε εκκρεμότητα προηγούμενες της εξαγγελίες όπως είναι η επιδότηση των επιτοκίων. Ο  δε τερματισμός της επιδότησης στα καύσιμα είναι βεβιασμένος και ακατανόητος από την στιγμή που εφαρμόζονται κι άλλα οριζόντια μέτρα. Αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές σε μια περίοδο που έπονται νέες αυξήσεις καθώς και οι λεγόμενες πράσινες φορολογίες. Το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει εκατομμύρια σε φόρους επιστρέφοντας στην κοινωνία ψίχουλα. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με εφάπαξ ποσά αλλά ούτε και με τον αποκλεισμό της μεσαίας τάξης και των χαμηλόμισθων εργαζομένων οι οποίοι δεν λαμβάνουν επιδόματα.

Η ακρίβεια δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν προβλέπεται ότι θα τερματιστεί σύντομα. Για αυτό η κυβέρνηση αντί να επιδίδεται σε αποσπασματικά μέτρα και μπαλώματα, θα έπρεπε να είχε προ πολλού καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας με λήψη διαρθρωτικών μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας και του κόστους διαβίωσης.

Χρειάζεται συνδυασμός μέτρων, στοχευμένων και οριζόντιων, που να προστατεύει την κοινωνία από την ακρίβεια και να ενισχύει τα διαθέσιμα της εισοδήματα. Η κυβέρνηση καλείται έστω και στην υστάτη να επεκτείνει την επιδότηση των καυσίμων.

Υποδεικνύουμε ξανά, αναφέρει το ΑΚΕΛ, ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα του κράτους για να στηρίξει την κοινωνία, ας προχωρήσει επιτέλους στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών. Η δυσκολία της κυβέρνησης να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα είναι ολοφάνερη.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΗ

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΘΩΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Το ΑΚΕΛ σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος κατέφυγε σε αναφορές στην εποχή της τραπεζικής κρίσης και στα κοινωνικά παντοπωλεία. Δεν προκαλούν καμιά έκπληξη τα σχόλια του για το 2012, αναφέρει το κόμμα της Αριστεράς και προσθέτει:
«Ως παιδί του Συναγερμού, με μέντορα τον Νίκο Αναστασιάδη,απλά αναπαράγει τη συναγερμική προπαγάνδα για να φορτώνει ευθύνες αλλού και να αθωώνει τις τράπεζες για το έγκλημά τους σε βάρος του τόπου».
«Είναι προφανές, τονίζει το ΑΚΕΛ,  ότι μετά τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, τώρα και ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι θα λύσει τα προβλήματά του με επιθέσεις στο ΑΚΕΛ. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να επιβεβαιώνει ότι ούτε τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις θα τιμήσει, ούτε απαντήσεις για το σήμερα έχει».

ΜΕ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ!

Εξάλλου, η ΠΕΟ επισημαίνει ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα  στην ουσία  επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει την κοινωνική πολιτική με αντίληψη κρατικής  φιλανθρωπίας.  Αυτή η προσέγγιση αποτελεί ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα από την επικείμενη επιβολή της πράσινης φορολογίας.

Εκείνο που επιβάλλετο να γίνει είναι  μέτρα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής όπως η βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους των κοινωνικών επιδομάτων, η αύξηση του ΕΕΕ και της χορηγίας των χαμηλοσυνταξιούχων, η εισαγωγή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και όχι μέτρα μιας πνοής. Επιβάλλετο επίσης η συνέχιση της  επιδότησης των καυσίμων, όπως σωστά έπραξε,  για το  ηλεκτρικό ρεύμα και τον μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση   να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής και όχι σε ημίμετρα φιλανθρωπίας έχει τρόπο να αντλήσει πόρους, φορολογώντας τα υπερκέρδη των τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, αναφέρει η ΠΕΟ και επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ και επέκταση της για όλους τους εργαζόμενους ως μηχανισμού αποκατάστασης της απώλειας των μισθών από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.   Η θέση που ακόμα και κατά την εξαγγελία των μέτρων της κυβέρνησης επανάλαβε ο Υπουργός Οικονομικών, όχι μόνο δεν οδηγεί σε αυτό αλλά οδηγεί στην διάβρωση της ΑΤΑ.

Διαβάστε Επίσης