Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ - Μυστική διπλωματία από τον Νίκο Χριστοδουλίδη που παίζει παιχνίδια με...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Μυστική διπλωματία από τον Νίκο Χριστοδουλίδη που παίζει παιχνίδια με τη φωτιά!

Βολεύουν τους συγκυβερνώντες οι προσωπικοί χειρισμοί του Ν. Χριστοδουλίδη για να σκεπάζουν κάτω από το χαλί τις διαφορές τους στο Κυπριακό

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοι του Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης και Νίκος Αναστασιάδης κινείται στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιλέγοντας την τακτική της μυστικής διπλωματίας και των χειρισμών του Κυπριακού πίσω από τις πλάτες του λαού αφήνοντας στο σκοτάδι την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του τόπου.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι σε συνάντηση τους στις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες του επέδωσε προτάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών και αυτός επέλεξε να τις κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό συμπεριφερόμενος ως ο απόλυτος άρχοντας! Δεν ενημέρωσε καν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και ασφαλώς τους πολίτες ενώ διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν και το γεγονός ότι το γεγονός παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει στροφή προς τη Δύση και επανέρχεται στον… «παραδοσιακό» χώρο του, εναγκαλιζόμενος τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παίζει παιχνίδια με τη φωτιά γιατί είναι δεδομένο που θα καταλήξουν ρυθμίσεις χωρίς διαφάνεια και συλλογικότητα με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, μέσα από το θεσμό του Εθνικού  Συμβουλίου.

Προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχία οι χειρισμοί του Νίκου Χριστοδουλίδης έχοντας υπόψη τους σχεδιασμούς των δυτικών για προώθηση σεναρίων κλεισίματος του Κυπριακού σε μια συμφωνία πακέτο με τα ενεργειακά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Η αντιπολίτευση, με το ΑΚΕΛ να πρωτοστατεί ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο όχι μόνο γιατί δεν έκρινε αναγκαίο να ενημερώσει και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων αλλά και γιατί ήδη τις αποδέχθηκε.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ τις οποίες αποδέχθηκε ήδη ο κ. Χριστοδουλίδης και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Το Κόμμα επαναλαμβάνει την σημασία που έχει το Εθνικό Συμβούλιο ως ο χώρος ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με το Κυπριακό.

Προφανώς ο Νίκος Χριστοδουλίδη έχει επιλέξει να ακολουθεί την τακτική των προγενέστερων προέδρων της Δημοκρατίας οι οποίοι προέρχονταν κι αυτοί από τον ΔΗΣΥ. Γλαύκος Κληρίδης και Νίκος Αναστασιάδης έκαναν προσωπικούς χειρισμούς και μυστικές διαβουλεύσεις με εμπλοκή επιλεκτικά των δυτικών συμμάχων τους.

  • Άφηναν εκτός κράτη μόνιμα – μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία και την Κίνα και ενεργούσαν χωρίς να συνδιαλέγονται με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, τακτική που υιοθετεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από κυβερνητικής πλευράς υποβάλλεται η θέση πως στο στάδιο αυτό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων τα ζητήματα που συζητούνται είναι διαδικαστικά και πως όταν υπάρξει κατάληξη για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος θα ενημερώνει την πολιτική ηγεσία.

Πρόκειται για θέση στην οποία αντιπαρατίθεται η άποψη πως και η διαδικασία που ακολουθείται έχει να κάμει με την ουσία του Κυπριακού. Μάλιστα έμπειροι διπλωμάτες επισύρουν την προσοχή για τον κίνδυνο διολίσθησης σε συζητήσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, ιδιαίτερα με τις τοποθετήσεις της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου εθνικιστή ηγέτη  Ερσίν  Τατάρ ο οποίος εμμένει στη γραμμή των δυο κρατών και της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας.

ΑΣΠΙΔΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με δεδομένο ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αναπτύσσουν το αφήγημα τους σύμφωνα με το οποίο θέμα δυο κρατών είναι ο πρώην Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης που έθεσε σε επαφές του με ξένους παράγοντες, οι προσωπικοί χειρισμού σήμερα από τον τότε υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον φέρνουν σε δύσκολη θέση αφού και ο ίδιος ενεργούσε ως πλασιέ των «ευφάνταστων ιδεών» του τότε προέδρου του!

Ασπίδα προστασίας για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές,  είναι η συλλογικότητα και η μεταφορά στους εκπροσώπους του ΟΗΕ, των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

  • Ο «έμπειρος» διπλωμάτης Νίκος Χριστοδουλίδης μήπως δεν αντιλαμβάνεται τα αυτονόητα;

Ασφαλώς και το γνωρίζει. Ωστόσο, η τακτική της «μυστικής  διπλωματίας» και των προσωπικών χειρισμών βολεύουν τόσο τον ίδιο όσο και τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων αλλά και την ηγεσία του ΔΗΣΥ, άσχετα εάν επικοινωνιακά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλλά τοποθετήθηκε κι αυτός υπέρ της συζήτησης στο Εθνικό  Συμβούλιο.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιλέγει να μη συζητά στο Εθνικό Συμβούλιο είναι για να κρύβει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Κυπριακό, με την ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου να τάσσεται κάθετα εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔ0) και το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου να θέλει, λέει, ΔΔ0 αλλά με… «σωστό περιεχόμενο».

Γι΄ αυτό και κανένα από τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε για απόκρυψη από τον Ν. Χριστοδουλίδη των προτάσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ MEA CULPA 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

Όσο για την αρχηγίνα του ΔΗΣΥ, την Αννίτα Δημητρίου στις συναντήσεις με ξένους παράγοντες είναι «υποχρεωμένη» να τάσσεται υπέρ της επανάληψης των συνομιλιών, πλην όμως μένει στις αοριστολογίες.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της μετά από συνάντηση της με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία διαμήνυσε προς τον Ερσίν Τατάρ ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα αποδεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών.

Ωστόσο η κα Αννίτα Δημητρίου στη δική της τοποθέτηση περιορίστηκε στην παραφιλολογία. Αναφέρθηκε μεν στο στόχο της  Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν το κόμμα της αποδέχεται ως έχει το Πλαίσιο Γκουτέρες για ν’ αφαιρεθούν έτσι και τα προσχήματα από τον εθνικιστή ηγέτη Ερσίν Τατάρ να θέτει στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών θέσεις στηριγμένες στη διχοτομική θεώρηση της αναζητούμενης λύσης στο Κυπριακό.  

Είναι καιρός η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ να πει ένα μεγάλο Mea Culpa γιατί η τουρκική πλευρά είναι τις θέσεις του πρώην προέδρου Ν. Αναστασιάδη που επικαλείται για να εμμένει στη γραμμή της λύσης δυο κρατών και να απαιτεί «κυριαρχική ισότητα», αλλά δυστυχώς δεν έχει το πολιτικό θάρρος να το πράξει, είτε γιατί είναι δέσμια της εσωκομματικής ακροδεξιάς είτε και γιατί ανησυχεί από τον εθνικιστικό ανταγωνισμό με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ.

Και δυστυχώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκμεταλλεύεται όλη αυτή την κατάσταση και «κάνει του κεφαλιού του» στους χειρισμούς του Κυπριακού!

Διαβάστε Επίσης