Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΞύπνησε ο εφιάλτης του άλυτου Κυπριακού, με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν!

Ξύπνησε ο εφιάλτης του άλυτου Κυπριακού, με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν!

Χριστοδουλίδης και συγκυβερνώντες δείχνουν να μη συνειδητοποιούν τους θανάσιμους κινδύνους για το μέλλον της Κύπρου με το παρατεταμένο αδιέξοδο

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Ξύπνησε ο εφιάλτης του άλυτου Κυπριακού σκορπώντας το φόβο και τον τρόμο με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου της κατοχικής δύναμης ο οποίος  σε μια έκρηξη εθνικιστικής υστερίας δήλωσε πως αν είχαν επιχειρήσει στο νότο, «ίσως να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας», κατά την έκφραση του. Με το εθνικιστικό ντελίριο του ο Τούρκος Πρόεδρος ανάγκασε τους θιασώτες της μη λύσης να τρέχουν να κρυφτούν!

Η αναφορά Ερντογάν έγινε τη Δευτέρα κατά το ιφτάρ (πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) με στρατιώτες, υποστηρίζοντας πως «πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας».

Στην «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974», όπως αποκάλεσε την εισβολή, «μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η τδβκ ούτε οι Τουρκοκύπριοι» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε επιχειρήσει στον νότο, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας» συνέχισε.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε στο παρελθόν. «Αν θέλουμε να ζήσουμε στη δική μας πατρίδα, βαμμένη με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με ψηλά το κεφάλι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να παρεμποδίζουμε τα παιχνίδια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας πως «ο ισχυρός στρατός είναι υποχρέωση παρά επιλογή για εμάς. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει να διατηρεί πάντα την αποτρεπτική του δύναμη στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα μέσα και οι ικανότητές μας που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

Οι αναφορές του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το τι δέον γενέσθαι!

  • Κατ’ αρχήν το γεγονός ήλθε να βγάλει από το λήθαργο όσους εδώ και χρόνια καλλιεργούν τον μύθο της σημερινού διχοτομικού στάτους κβο ως της… δεύτερης καλύτερης, τάχατες, λύσης στο Κυπριακό πουλώντας το παραμύθι πως «πάλι με χρόνια και καιρούς» θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανατροπή των σημερινών δεδομένων και επιστροφή σε λύση που να διαγράφει τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Είναι όλοι αυτοί, του Προέδρου Χριστοδουλίδη περιλαμβανομένου, οι οποίοι εδώ και 7 χρόνια, από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και εντεύθεν, δεν ξεστομίζουν καν τη λέξη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ως την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού. Αναφέρονται στις δημόσιες τοποθετήσεις τους στην θέση για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν αλλά δεν λένε λέξη για το Πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν διαχρονικά μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης συμφωνημένης λύσης.

Το γεγονός αυτό κατά την πρώτη περίοδο μετά το ναυάγιο των συνομιλιών  στο Κραν Μοντανά άφηνε εκτεθειμένη την τότε Τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος έχασε στις εκλογές και στην θέση του αναρριχήθηκε ο εθνικιστικής Ερσίν Τατάρ, οπαδός της λύσης δυο κρατών.

  • Από τότε η εθνικιστική πλέον ηγεσία των Τουρκοκυπρίων επικαλούμενη και το γεγονός πως και η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα τοποθετείται εκτός των παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες, θέτει ως όρο για επανέναρξη των συνομιλιών την αποδοχή «κυριαρχικής ισότητας».

 «Δεν είναι δυνατόν να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, διότι πλέον έχουμε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος που θα μπορούσε να μας πάρει στο μέλλον με ειρήνη και ασφάλεια σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», λέει ο Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ακολουθεί την τακτική του προκατόχου και πολιτικού μέντορα του, του Νίκου Αναστασιάδη με αόριστες τοποθετήσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών.

ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ Τ’ ΑΥΤΙΑ

ΤΩΝ ΛΥΣΙ-ΦΟΒΙΚΩΝ…

Ακολουθούν από τότε και οι δυο τη γραμμή της «μη λύσης» χαϊδεύοντας τ’ αυτιά των αντι-λυσικών της παράταξης του Συναγερμού και των άλλων κομμάτων με τα οποία ο μεν Νίκος Αναστασιάδης είχε άτυπη συνεργασία και με τον νυν Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη  ο οποίος συγκυβερνά μαζί τους.

Οι τοποθετήσεις αυτές δίνουν, δυστυχώς, το άλλοθι στις δυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αφήνουν την Τουρκία έξω από το κάδρο των ευθυνών για την κατάρρευση των συνομιλιών και το συνεχιζόμενο παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Τόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική τους αντίληψη που ακόμη και αυτές τις μέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν βρήκε τη δύναμη να αρθεί το ύψος των περιστάσεων και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Είναι εγκληματική η στάση τους γιατί ηθελημένα ή όχι δίνουν  την πρόφαση στην κατοχική Τουρκία όχι μόνο να εμφανίζεται ως «αθώα περιστερά», αλλά και να αποθρασύνεται και να απειλεί, επικαλούμενη τα γεγονότα του παρελθόντος τα οποία διαστρεβλώνει κατά το δοκούν.

Επί του προκειμένου είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο περιορίζεται στην καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν ενημερώνοντας πως θα προβεί «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα, περιλαμβανομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της ΕΕ».

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αναφέρει  το υπουργείο Εξωτερικών, «συνιστούν απόδειξη της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και απηχούν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις επί του εδάφους και της εδραίωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο». Αναφέρει ακόμη, και πολύ σωστά, πως αποτελούν δμέρος των τουρκικών μεθοδεύσεων υπόσκαψης της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Όμως το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δεν λέει και ποιος είναι ο «στόχος για την επανένωση της Κύπρου», δεν κάνει καν αναφορά στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία και το Πλαίσιο Γκουτέρες!

Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 

Κόντρα στους εθνικιστές και τους θιασώτες της μη λύσης που συνιστά πλέον θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Κύπρου, η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στις δυο Κοινότητες δείχνουν το δρόμο για τερματισμό του επικίνδυνου διχοτομικού στάτους κβο και επανένωσης της Κύπρου και του λαού της.

Το ΑΚΕΛ αφού καταδικάζει τη δήλωση Ερντογάν καταγγέλλει ότι αυτή «συνιστά μια ωμή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου των Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ» και «υπονομεύει και την προσπάθεια που εξελίσσεται αυτή την περίοδο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Ταυτόχρονα το  ΑΚΕΛ «διατρανώνει ότι ο κυπριακός λαός ουδέποτε θα συμβιβαστεί με την κατοχή, τη διχοτόμηση ή όποια άλλα σενάρια σε βάρος της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας. Η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας, που μπορεί να επιτευχθεί με λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, ήταν και παραμένει αμετάθετος στόχος. Γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ επικεντρώνεται στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και με πλήρη σεβασμό του συνόλου των συγκλίσεων».

Με συνέπεια στη «γραμμή λύσης» τάσσονται και οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχιουρμάν να στηλιτεύει τις θέσεις του Τουρκοκύπριου εθνικιστή ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την «κυριαρχική ισότητα».

 Ο Ερσίν Τατάρ, είχε δηλώσει στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την αποδοχή της “κυριαρχικής ισότητας” και του “διεθνούς ισότιμου καθεστώτος”, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια συμφωνία δύο κρατών».

Ο ηγέτης του ΡΤΚ με τις δηλώσεις του επικρίνει έντονα τον Τατάρ αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του δεν έχουν συνέπεια και δεν είναι δυνατόν να ληφθεί σοβαρά υπόψη με αυτόν τον τρόπο. Σημειώνοντας ότι με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τατάρ μετά τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν είναι δυνατόν η κ. Ολγκίν να καταλάβει τι λέει ο κ. Τατάρ…

Διαβάστε Επίσης