Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠροεδρικό χοντρό δούλεμα των πολιτών για το Κυπριακό!

Προεδρικό χοντρό δούλεμα των πολιτών για το Κυπριακό!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»! Η καθιερωμένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ετήσια συνέντευξη Τύπου σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ευνουχίστηκε από τον νυν Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του με την  μορφή της «διακαναλικής συνέντευξης αποκλείοντας τα μάχιμα μέσα ενημέρωσης, τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες καθώς επίσης δημοσιογράφους από τα ραδιόφωνα και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης! Αλλά και έτσι, με τους «βολικούς» κι εξαρτώμενους εν πολλοίς καναλάρχες από την Εκτελεστική Εξουσία, στη διάσκεψη Τύπου της Τρίτης φάνηκε η πολιτική γύμνια του Χριστοδουλίδη! Η πανοπλία του ήταν διαφανής και με το που βγήκε στον «αέρα» είδε όλη η Κύπρος τη γύμνια του αφού δεν είχε να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης του.

  • Δεν είχε καν λόγια να πει για να εξηγήσει τη συνεχή κατρακύλα της δημοτικότητας του ιδίου και της κυβέρνησης του, ενώ είπε συνειδητά, ψέματα για άλλη μια φορά, όταν ισχυρίστηκε πως είναι «κομματικά ορφανός»!

Ήταν και παραμένει μέλος του νεοφιλελεύθερου, συντηρητικού κόμματος του ΔΗΣΥ! Γι’ αυτό και λίγες ώρες μετά τη διακαναλική έσπευσε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην οποία συμμετέχουν σε ανώτατο επίπεδο τα κόμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΛΚ καθώς επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν σ’ αυτά. Γι’ αυτό και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε και σ’ αυτή τη Σύνοδο του ΕΛΚ μαζί με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Εκεί όπου διαμορφώθηκε το Εκλογικό Μανιφέστο των συντηρητικών κομμάτων για την επόμενη πενταετία για το οποίο οι συμμετάσχοντες, του κ. Χριστοδουλίδη περιλαμβανομένου, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν στις χώρες τους!

Κατά τα άλλα στη διακαναλική επέμεινε στην… «κομματική ορφάνια» του, ενώ ισχυρίστηκε επίσης παραπλανητικά πως «δεν στηρίζεται από οποιονδήποτε κόμμα», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη υποδεικνύοντας (προφανώς προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη) πως τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ), στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς εάν δεν το είχαν πράξει τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει… «Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης» κατά τη λαϊκή ρήση… Δεν είναι συγκυβερνώντα, είναι «συνεργαζόμενα» κόμματα με την κυβέρνηση, πλην όμως στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο νυν αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανού (υπουργός Υγείας) και η μέχρι πρότινος Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου (υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής  Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος)…

ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ,

ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Η εμφάνιση του Νίκου Χριστοδουλίδη στη «διακαναλική» θύμιζε προεκλογική επικοινωνιακή φιέστα. Όπως προέβλεπε το σενάριο, μεταδόθηκε 15λεπτη βιντεοσκοπημένη δήλωση του και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των πέντε παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικών καναλιών.

Ανάλωσε το χρόνο του σε υποσχέσεις για το τι θα πράξει (;) στα επόμενα 4 χρόνια, αφού δεν υπήρχε αξιόλογο έργο προς αναφορά για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του!

Το γεγονός αυτό απογοήτευσε ακόμη και πολίτες που τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές ενώ ακόμα και στο Προεδρικό, στον περίγυρο του Προέδρου γίνεται παραδοχή πως η όλη υπόθεση γύρισε μπούμερανγκ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος φέρεται να αιτιάται την… «κακή» τάχατες διοργάνωση της διακαναλικής…

Ας τα βρουν μεταξύ τους οι επιτελείς του Προεδρικού που επέβαλαν στο ΡΙΚ και στα τηλεοπτικά κανάλια με τα οποία έστησαν τη φιέστα.

  • Εκείνο που εμείς καταγράφουμε είναι πως τέτοιες συμπεριφορές και στημένα, σπρώχνουν τους πολίτες ολοένα στην απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής αφού και επί της ουσίας,  στη στημένη διακαναλική με αποκλεισμό της μάχιμης δημοσιογραφίας των  εφημερίδων, των ραδιοφωνικών σταθμών και των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα νεότερο να παρουσιάσει ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έδειξε ίχνος αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις του.

Ο Πρόεδρος δεν έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας, επιμένοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έγιναν λάθη σε πολιτικές που έβλαψαν την κυπριακή κοινωνία, αλλά σε συμπεριφορές» ενώ παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για να αναφερθεί σε συγκεκριμένα λάθη, επέλεξε να παραμείνει σε αόριστες αναφορές…

Αλλά και εκεί που επιχείρησε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές το έπραξε διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Αναφέρθηκε στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ο οποίος αποδείχθηκε δώρον -άδωρο για τον καταναλωτή, και στη θέσπιση του κατώτατου μισθού που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου εργαζόμενου.

Ακόμη, πομπωδώς ανέφερε ότι… ξεκίνησε τον φορολογικό μετασχηματισμό. Η αλήθεια είναι πως το όλο ζήτημα που συζητείται εδώ και μερικά χρόνια, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των μελετών! 

Στα χαρτιά παραμένουν και τα στεγαστικά σχέδια με τις εξαγγελίες να μην ανταποκρίνονται καν στις σημερινές ανάγκες.

Για την ακρίβεια στην αγορά που γονατίζει τα μικρομεσαία εισοδηματικά, νοικοκυριά, ο κ. Χριστοδουλίδης αναμάσησε τα όσα λένε καθημερινά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις.

  • Ο Πρόεδρος ως πιστό μέλος του κόμματος του Κεφαλαίου, του ΔΗΣΥ, δεν απάντησε στα μεγάλα ερωτήματα αν προτίθεται να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας που θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών με την ανοχή βεβαίως της κυβέρνησης του.

Παντελώς παραπλανητικές ήταν οι αναφορές του Ν. Χριστοδουλίδη στο συνταξιοδοτικό. Ισχυρίστηκε πως προχώρησε στην αύξηση των κατώτατων συντάξεων τη στιγμή που η αύξηση που δόθηκε ήταν 5% στη μικρή επιταγή, κάτι που μεταφράζεται σε €5 τον μήνα. Για την αύξηση 3,89% που δόθηκε στις βασικές συντάξεις, αυτό δεν είναι παραχώρηση της κυβέρνησης αλλά πηγάζει από πρόνοια της νομοθεσίας από το 1981!

  • Επίσης, ούτε λέξη ο Πρόεδρος δεν είπε για τη μηνιαία κλοπή από τις τσέπες όσων συνταξιούχων που πήραν πρόωρη σύνταξη! Παράνομα αποκόπτουν το 12% από τις συντάξεις αυτών των ανθρώπων την ώρα που το κράτος χρωστεί στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέραν των 9 δις ευρώ!

Συνδικαλιστικοί παράγοντες σημειώνουν ακόμη πως ο Πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά στο ζήτημα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και στην ανάγκη διεύρυνσης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ

ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ…

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι χάρη στις κινητοποιήσεις της κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. έγινε κατορθωτός ο διορισμός της κας Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ως προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι δεν είναι απεσταλμένη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα που αφήνει εκτός διαδικασιών τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με όλους τους συνεπακόλουθους κινδύνους για την αδύνατη πλευρά που είναι η Κυπριακή Δημοκρατίας η οποία διαχρονικά είχε τη στήριξη κυρίως της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα της Ρωσίας, και της Κίνας.

Ακόμη, χωρίς διάθεση κριτικής απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι αναφορά στην αποτυχία του διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ για τον οποίο σπατάλησε τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας του χωρίς αποτέλεσμα!

Παρ’ όλα αυτά είχε το θράσος στη διακαναλική να επιμένει πως θα… διοριστεί Ευρωπαίος απεσταλμένος για το Κυπριακό και πως γνωρίζει και το όνομα του αλλά δεν το λέει δημόσια για να μην… «χαλάσει η δουλειά»!

Κι όταν ο Πρόεδρος μιλά για την… «ετοιμότητα» του για συνομιλίες αποφεύγει όπως διάβολος το λιβάνι δέσμευση για υιοθέτηση ατόφιου του Πλαισίου του Αντώνιο Γκουτέρες, χωρίς ουρές ακριβώς γιατί τα συγκυβερνώντα έστω, συνεργαζόμενα κόμματα που τον στηρίζουν και μετέχουν στην κυβέρνηση του,  το ΔΗΚΟ θέλει μεν Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), αλλά με άλλες από τις συμφωνημένες αρχές, και η ΕΔΕΚ επίσημα αποκήρυξε στη ΔΔ0!

Ιστορίες γι’ αγρίους στη νήσο των αγ(Ρ)ίων!

Διαβάστε Επίσης