Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΗ Ντόρα Μπακογιάννη, το Κόσσοβο της Σερβίας και το κατεχόμενο τμήμα της...

Η Ντόρα Μπακογιάννη, το Κόσσοβο της Σερβίας και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

Απύθμενο το θράσος της! Αντί απολογίας για το «δώρο» της προς τον Ερσίν Τατάρ και την Τουρκία, χαρακτηρίζει ως… «εθνικά επικίνδυνο» τον παραλληλισμό του Κοσόβου και του Κυπριακού!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Μπούμερανγκ γύρισε για τον ΔΗΣΥ και τα άλλα κόμματα της Δεξιάς, η τακτική της συμπόρευσης με το εθνικιστικό κόμμα του ΕΛΑΜ, του εδώ παραρτήματος της φασιστικής «Χρυσής Αυγής». Ό,τι έσπειραν τα προηγούμενα χρόνια το θερίζουν σήμερα και ενόψει ευρωεκλογών στην κυριολεξία αφήνιασαν παρατηρώντας ακατάσχετες φυγόκεντρες τάσεις προς το ακροδεξιό μόρφωμα!

Ωστόσο σε ζητήματα που άπτονται…. «ιερών και οσίων» της παράταξης ακολουθούν «κοινή γραμμή», όπως κάνουν αυτές τις μέρες με την πρωτοφανή και σκανδαλώδη ενέργεια της κυβέρνησης της Δεξιάς στην Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης του Κοσόβου το οποίο αποσχίστηκε από τη Σερβία, ανοίγοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην αναγνώριση και του ψευδοκράτους στην Κύπρο! Ακόμη, έκαναν «γαργάρα» το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη που κατέθεσε την εισήγηση για το Κόσοβο, αντί απολογίας για το «δώρο» της προς τον Ερσίν Τατάρ και την Τουρκία, χαρακτηρίζει ως… «εθνικά επικίνδυνο» τον παραλληλισμό του Κοσόβου και του Κυπριακού!

Ούτως ή άλλως, παραμονές των εκλογών κυρίως η ηγεσία του Συναγερμού βάζει τη φουστανέλα προς άγραν ψήφων από τη δεξαμενή των φουστανελάδων της παράταξης. Όμως η τακτική της συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές με την υποστήριξη των υποψηφίων του ΔΗΣΥ αλλά και στη Βουλή με τις ακροδεξιές ψήφους για να περνούν οι προϋπολογισμοί και άλλα νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας νομοθετήματα, προφανώς έχουν «ξεπλύνει» τους εθνικιστές, πολιτικούς απόγονους των προδοτών της ΕΟΚΑ Β΄ στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας.

  • Προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξαν το ρόλο της και οι κοινές… «δράσεις» των κομμάτων της Δεξιάς με τους ΕΛΑΜίτες, άλλοτε σε κινητοποιήσεις εναντίον των ξένων μεταναστών κι άλλοτε για την απόδοση τιμών (!!!) στο Γρίβα, τον Ολετήρα της Κύπρου, στον οκταήμερο πρόεδρο του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974 ή στον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.   

Ειδικότερα ενόψει των ευρωεκλογών με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν φυγόκεντρες τάσεις από τον ΔΗΣΥ κυρίως, προς το ΕΛΑΜ, η μάχη για προσέλκυση ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα σκληρή. Πλέον δεν αρκεί για την ηγεσία του «μεγάλου» κόμματος της  Δεξιάς όπως γινόταν επί Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη να ενδύονται τη «φουστανέλα» και να ζώνονται τ’ άρματα… Το τέχνασμα είναι σε ένα βαθμό, αναποτελεσματικό γιατί οι ΕΛΑΜίτες ενεργούν μ’ αυτές τις τακτικές ολόχρονα…

Παρ’ όλα αυτά εκλογές έχουμε και οι πολιτικές μεταλλάξεις είναι εδώ. Άλλοι μετατρέπονται σε ακραιφνείς εθνικιστές, κι άλλοι σε βέρους δημοκράτες κι «αντιφασίστες», όπως κάνουν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ.

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τάσεις να μείνουν εκτός Ευρωκοινοβουλίου,  έβγαλαν από το χρονοντούλαπο την αντιφασιστική συνθηματολογία τους,  ξεχνώντας πόσες και πόσες φορές δεν πιάστηκαν χέρι – χέρι με τους πολιτικούς απογόνους του Γρίβα και των λοιπών ΕΟΚΑΒητατζήδων…

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Ωστόσο, ενώ όλοι αυτοί βρίσκονται σε «κατάσταση πολέμου» για τις έδρες του κοινοβουλίου, είναι κάποια ζητήματα στα οποία δεν μπορούν να κρύψουν τις κοινές πολιτικές τους…

Αναφερόμαστε στο μέγα πολιτικό  – διπλωματικό ζήτημα που δημιουργείται με το πισώπλατο μαχαίρωμα της Κύπρου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα με την πρόταση της η οποία υιοθετήθηκε να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης το Κόσοβο, που αποσχίστηκε από τη Σερβία, δημιουργώντας  προηγούμενο για την οντότητα που δημιούργησε παράνομα η Τουρκία στα κατεχόμενα από την ίδια εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Την πρόταση κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) η Ντόρα Μπακογιάννη προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας. Ντροπή σας», της είπε κατάμουτρα ο Σέρβος ηγέτης…

Παραδόξως όμως τα πολιτικά κόμματα της Δεξιάς σε Ελλάδα και Κύπρο, υποβάθμισαν το θέμα. Κρύφθηκαν όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν  τα ιμάτια τους για τα… «εθνικά ζητήματα». Μόνο το ΑΚΕΛ βγήκε από την πρώτη στιγμή και κατάγγειλε το γεγονός θέτοντας το στις σωστές πολιτικές του διαστάσεις.

Αντίθετα, στο χώρο της Δεξιάς παρατηρήθηκε και τάση πολιτικής συγκάλυψης της πολιτικής δύναμης στην οποία ανήκει η κα Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ακόμη και πολιτικοί αρθρογράφοι σε μέσα ενημέρωσης της Δεξιάς, δεν… πάτησαν τα «ιερά και όσια» της παράταξης. Ούτε λέξη δεν είπαν για την κυβέρνηση της «μητρός πατρίδας» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε επίκριση έστω για το κόμμα του και την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Κατέφυγαν στην τακτική της «προσωποποίησης του ζητήματος» κατακεραυνώνοντας την Ντόρα Μπακογιάννη, τον αδελφό της και πρωθυπουργό λες και το ζήτημα αφορά τον «οικογενειακό τους αχυρώνα»!

Η ΝΤΟΡΑ ΞΑΝΑΚΤΥΠΗΣΕ!

Με αυτή την υποδοχή  (και αποδοχή) από το πολιτικό σύστημα του κατεστημένου της Δεξιάς σε Ελλάδα και Κύπρο η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ξεθάρρεψε και ξανακτύπησε με άρθρο της στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» για να μας ζητήσει και τα ρέστα!

Εμφανίστηκε «αδικημένη» τάχατες από τις όποιες κριτικές της ασκήθηκαν αλλά αντί απολογίας εκτόξευσε και ύβρεις εναντίον των επικριτών  της ισχυριζόμενη  ότι… «ο παραλληλισμός του Κοσόβου και του Κυπριακού είναι παντελώς αβάσιμος και εθνικά επικίνδυνος»!

Όμως, στην πραγματικότητα αυτομαστιγώνεται η κα πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, γιατί προτού καταλήξει εδώ, στο άρθρο της γράφει πως «άλλο είναι το Κυπριακό» και άλλο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Και ποια διαφορά επικαλείται;

«Οι δυο περιπτώσεις, γράφει, είναι τελείως διαφορετικές και είναι λάθος ο παραλληλισμός τους, καθώς το μεν Κόσοβο αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία τω ευρωπαϊκών κρατών, το δε ψευτοκράτος των Κατεχομένων αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία».

  • Τι θέλει να μας πει η… «ποιήτρια»;

Πως εάν αύριο (στο χέρι των ΝΑΤΟϊκών και των Δυτικών συμμάχων της Δεξιάς σε Ελλάδα και Κύπρο είναι) αναγνωρίσουν και το «ψευτοκράτος» στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό στο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήταν πρόθυμη η ίδια, το κόμμα της και η κυβέρνηση της Ν.Δ. να συντάξει ανάλογη πρόταση στην ΚΣΣΕ για αναγνώριση και ένταξη και αυτής της «οντότητας»;

  • Μήπως μ’ αυτό τον τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη, παρακινεί και δείχνει στους θιασώτες της διχοτόμησης στην Κύπρο το δρόμο για την αναγνώριση και του ψευδοκράτους για να απαλλαγούν η ίδια, η παράταξη τους σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά κυρίως οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι τους από τον «πονοκέφαλο» του Κυπριακού;

 Τι λένε γι’ αυτό η ηγεσία του αδελφού κόμματος της Ν.Δ. στην Κύπρο, του ΔΗΣΥ καθώς επίσης των λοιπών κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στην… «μεγάλη» παράταξη της «εθνικοφροσύνης»;   

Οι πολίτες αναμένουν καθαρές απαντήσεις και όχι μισόλογα! 

Διαβάστε Επίσης