Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑλλοίωση και καταστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Κατεχόμενα

Αλλοίωση και καταστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Κατεχόμενα

Δυστυχώς δεν βλέπουμε την Ε.Ε. να δρα με τρόπο που να υποχρεώσει την Τουρκία να σεβασθεί την ιστορία και τον πολιτισμό της κατεχόμενης Κύπρου.

-

Του ΧριΣ

Όσο περνά ο χρόνος, τα πράγματα στα κατεχόμενα γίνονται πιο δύσκολα. Οι κατοχικές δυνάμεις, όπως και ο κατοχικός στρατός στην Γάζα με τους Παλαιστινίους, προσπαθούν να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των εγκλωβισμένων, ώστε να μη θέλουν να ζουν πλέον στην πατρώα γη.

 Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα η Υπουργός Παιδείας, «από τον περασμένο Μάιο μας έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, ούτε επισκέψεις επιθεωρητών επιτρέπονται, ούτε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο σχολείο τους, ούτε επιδιορθώσεις των κτιρίων τους ή άλλου είδους στήριξη».

Η πολιτική της Άγκυρας και των ακραίων υποτελών τους στα κατεχόμενα, φαίνεται να είναι η σταδιακή εξάλειψη της ελληνοκυπριακής παρουσίας στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό δεν εξάγεται  μόνο από την συμπεριφορά τους στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Ένα άλλο γεγονός, που δείχνει την πολιτική της εξάλειψης ότι αποδεικνύει την ελληνοκυπριακή παρουσία στα κατεχόμενα, είναι η εκταφή ελληνοκυπρίων από το κοιμητήριο της Κερύνειας και η ταφή στη θέση τους ξένων, Ρώσων, Άγγλων κλπ, που διέμεναν και πέθαναν τα τελευταία χρόνια στα κατεχόμενα.

Αρκετά μάρμαρα από τάφους ελληνοκυπρίων και προτομές, όπως στο μνήμα του Γρηγόριου Δημητριάδη, έχουν καταστραφεί και οι τάφοι βρίσκονται παραμελημένοι στη φθορά του χρόνου. Έξω μάλιστα από το ελληνοκυπριακό κοιμητήριο, έχει τοποθετηθεί ταμπέλα που το μετονομάζει σε διεθνές κοιμητήριο.

Δεν χρειάζεται να πούμε επίσης πως αρκετά άλλα μνημεία και εκκλησίες που θυμίζουν την ελληνοκυπριακή παρουσία, με εξαίρεση όσα έχουν διασωθεί μέσα από τις προσπάθειες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά,  είτε έχουν καταστραφεί ή κατεδαφιστεί, μερικές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, κέντρα διασκέδασης ή τζαμιά ή έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου.

Επιπρόσθετα μεγάλος αριθμός καλλιτεχνικών θησαυρών έχουν κλαπεί από μουσεία κι έχουν πωληθεί στο εξωτερικό και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, έχουν μείνει χωρίς συντήρηση. Η Κύπρος, ως γεωγραφικό σταυροδρόμι και γέφυρα πολιτισμών, έχει μια μακραίωνη ιστορία με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και μνημεία διαφορετικών εποχών είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί.

  • Δυστυχώς, η κατοχή προσπαθεί να αλλοιώσει όσο μπορεί την ιστορία, με την αλλαγή των τοπωνυμίων με τουρκικές ονομασίες, με την συρρίκνωση της εναπομείνασας ελληνοκυπριακής παρουσίας και με καταστροφή μεγάλου μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη περιοχή.

Η Τουρκία έχει προβεί και προβαίνει σε σειρά παράνομων ενεργειών με απώτερο στόχο να τουρκοποιήσει τα κατεχόμενα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και  μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς δεν βλέπουμε την Ε.Ε. να δρα με τρόπο που να υποχρεώσει την Τουρκία να σεβασθεί την ιστορία και τον πολιτισμό της κατεχόμενης Κύπρου.

  • Ίσως ούτε και οι κυπριακές κυβερνήσεις, που βρίσκονται σε έναν εφησυχασμό που δεν δικαιολογείται, έκαναν όσα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το  μοναδικό ίσως εμπόδιο σε αυτή την αλλοτρίωση της ταυτότητας της Κύπρου και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, είναι σήμερα ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι νούσιμοι πολίτες αυτής της χώρας που είναι ακόμα πλειοψηφία και με την συνεργασία τους μπορούν να γίνουν τροχοπέδη στην αποκυπριοποίηση της Κύπρου.

Διαβάστε Επίσης