Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΚαι η κατρακύλα στο βούρκο, τη σήψη και τη διαφθορά δεν έχει...

Και η κατρακύλα στο βούρκο, τη σήψη και τη διαφθορά δεν έχει πάτο!

Νέα βουτιά στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του οργανισμού Transparency International!

-

Σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του οργανισμού Transparency International,  η Κύπρος κατέγραψε την χειρότερη επιδείνωση της θέσης της των  τελευταίων  δεκατριών χρόνων  και για το 2023 κατρακύλησε στην 53η θέση από την 52η το 2022,  και  την 42η που βρισκόταν το 2020 ανάμεσα σε 180 χώρες.

Βρισκόμαστε στην μεσαία κατηγορία διαφθοράς αλλά με τάση να ενταχθούμε στην ζώνη των πιο διεφθαρμένων χωρών.  Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1995 και αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο εργαλείο της Διεθνούς Διαφάνειας με βάση το οποίο βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως σε ετήσια βάση ανάλογα με τις αντιλήψεις διεθνών οργανισμών και εμπειρογνωμόνων οι οποίοι αξιολογούν την διαφάνεια, την λογοκρισία και την διαφθορά στον δημόσιο τομέα. 

Σύμφωνα με τον ΔΟΔ η Κύπρος χάνει την μάχη κατά την διαφθοράς και δεν αποδίδει. Ο ΔΑΔ χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 μέχρι το 100 με το 0 να αντιπροσωπεύει μια χώρα ΧΩΡΙΣ διαφθορά.  

΄Ετσι για την ιστορία επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια όταν παρέδωσε την ηγεσία του κράτους  η χώρα μας κατατασσόταν στην 26η θέση γιατί έγινε πολύ καλή δουλειά.  

  • Τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την κάθε χώρα γιατί λαμβάνονται πολύ σοβαρά από  πραγματικούς επενδυτές, και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. 

Κάποιοι από τους λόγους της περαιτέρω κατρακύλας  οφείλονται στην διαφθορά, τις δωροδοκίες, την αδιαφάνεια και της μη απόδοσης δικαιοσύνης  ενώ κατά τω Νίκο Χριστοδουλίδη ευαγγέλιο όταν ρωτήθηκε στο προεκλογικό τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία  πως αντιλαμβάνεται την διαφθορά μας είχε πει ότι «διαφθορά είναι όταν κάποιος δηλώνει άλλη διεύθυνση για να μπορέσει το παιδί του να πάει σε συγκεκριμένο δημόσιο σχολείο»!!!

Διαβάστε Επίσης