Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗH Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δημιουργούς συνεχούς ροής μουσικής

H Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δημιουργούς συνεχούς ροής μουσικής

Ζητούμενο η λήψη μέτρων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και πρόσβασης τους σε κοινωνική προστασία >>>Νέα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

-

Την βδομάδα (15 -18 Ιανουαρίου 2024), πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η πρώτη ολομέλεια του 2024. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας ήταν το ψήφισμα σχετικά με την πολιτιστική πολυμορφία και τις συνθήκες για τους δημιουργούς στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχούς ροής μουσικής.

Την Τετάρτη 17/01/2024 υπερψηφίστηκε  από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου,  η Έκθεση με τίτλο: Η πολιτιστική πολυμορφία και οι συνθήκες για τους δημιουργούς στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχούς ροής μουσικής, λαμβάνοντας 532 ψήφους υπέρ, 61 κατά (κυρίως από τον πολιτικό χώρο της συντηρητικής Δεξιάς), ενώ 33 Ευρωβουλευτές τήρησαν αποχή.

Πρόκειται για μία Έκθεση που έχει θετικά στοιχεία και έλαβε τη στήριξη της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Ε.Α.-Β.Π.Α.), μεταξύ αυτών και των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου και Ν. Κιζιλγιουρέκ, πραγματεύεται τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των δημιουργών, ειδικά στον τομέα της μουσικής, με έμφαση στις πλατφόρμες παροχής μουσικής.

Μέσα από τις τροπολογίες που κατέθεσε ως σκιώδης εισηγητής ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Κιζιλγιουρέκ, πέτυχε να συμπεριληφθούν σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τη ανάγκη ανακατανομής του τζίρου προς όφελος των δημιουργών, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ενώ την ίδια ώρα, συμπεριλήφθηκε και η πρότασή του για την αναγκαιότητα να δίνεται μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στους δημιουργούς των πλατφορμών συνεχούς ροής (όπως Spotify, Deezer, Apple Music και YouTube κ.α).

Η Έκθεση επισημαίνει ότι, η μουσική βιώνει δραματικές αλλαγές, μεταβαίνοντας από τα φυσικά μέσα όπως τα βινύλια και τα CD σε πλατφόρμες ροής, πολλαπλασιάζοντας την ίδια ώρα την παραγωγή. Σήμερα, το κοινό μεταδίδει μουσική μέσω διαδικτυακών πλατφορμών που λειτουργούν παγκοσμίως και προσφέρουν πρόσβαση σε εκατομμύρια μουσικά κομμάτια (έως και 300 εκατομμύρια).

Σημειώνει πως, παρόλη την αυξημένη πρόσβαση στη μουσική, οι δημιουργοί αντιμετωπίζουν ανασφαλείς συνθήκες. Η Έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία των δημιουργών και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και της πρόσβασης σε κοινωνική προστασία.

Την ίδια ώρα, προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ισότητα των φύλων, και την προστασία από την παρενόχληση. Καλεί επίσης για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια των αλγορίθμων στις μουσικές πλατφόρμες και θα προωθήσουν την πολιτιστική ποικιλομορφία.

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη προστασίας της αξίας των δικαιωμάτων των συγγραφέων, ανεξάρτητα από τις προσφορές των μουσικών πλατφορμών, καταγγέλλοντας τις αθέμιτες πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά τους δημιουργούς.

Διαβάστε Επίσης