Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΜέση Ανατολή / Συνεδριάζει η G7, ενώ ισραηλινοί υπουργοί τάσσονται υπέρ της...

Μέση Ανατολή / Συνεδριάζει η G7, ενώ ισραηλινοί υπουργοί τάσσονται υπέρ της κλιμάκωσης

Ιράν: «Δική σας η ευθύνη εφεξής» λέει σε Ισραήλ και ΗΠΑ

-

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιούν οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στην ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ισραηλινοί υπουργοί τάσσονται υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης.

Ειδικότερα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ σμότριχ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

«Εάν η απάντησή μας έχει απήχηση σε όλη τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές, θα κερδίσουμε», δήλωσε ο ακροδεξιός πολιτικός.

«Αν συγκρατηθούμε, θα θέσουμε εμάς και τα παιδιά μας σε άμεσο υπαρξιακό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ανέφερε πως το Ισραήλ θα ζητήσει το τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ επεσήμανε πως το Ιράν «πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επιθετικότητά του», καλώντας σε επιβολή κυρώσεων.

Ιράν: «Δική σας η ευθύνη εφεξής» λέει σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγκερί, δήλωσε πως το ‘χτύπημα’ του Ιράν ήταν μια συγκεκριμένη επιχείρηση αντιποίνων ως απάντηση στο ‘χτύπημα’ του Ισραήλ στο προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οποιαδήποτε επιδείνωση της υπάρχουσας κρίσης με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν από τους συμμάχους Ισραήλ και ΗΠΑ θα είναι, ξεκάθαρα, δικής τους ευθύνης.

Σε πρωθύστερη ενημέρωση την Κυριακή, ο Μπαγκερί τόνιζε πως αν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν «σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό μας έχει αποδειχθεί, οι βάσεις και τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια».

«Θα το δούμε και εμείς ως επιθετικό και θα αντιδράσουμε ανάλογα», είχε προσθέσει, ενώ υπογράμμιζε πως το Ιράν μετέφερε το μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας στη χώρα.

Επιπρόσθετα, αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολάχιαν, σε ενημέρωση των ξένων πρέσβεων στην Τεχεράνη τόνισε ότι «περίπου 72 ώρες πριν από την επιχείρηση, ενημερώσαμε τους γείτονες μας και τις χώρες της περιοχής ότι η απάντηση του Ιράν, στο πλαίσιο μιας νόμιμης άμυνας, ήταν σίγουρη και οριστική.»

Στο ίδιο πλαίσιο ενημέρωσης, είχε επίσης αποσαφηνιστεί ότι η επίθεση του Ιράν θα ήταν «περιορισμένη», αποκλειστικά και μόνο για λόγους «αυτοάμυνας», συμπλήρωσε, όπως και το ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή».

Κλείνοντας, ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε στους ξένους πρέσβεις πως «η ασφάλεια των γειτονικών χωρών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων» του Ιράν.

Διαβάστε Επίσης