Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜε τις ευχές δεν έρχονται λύσεις και προπάντων κατά το εφικτό δίκαιες...

Με τις ευχές δεν έρχονται λύσεις και προπάντων κατά το εφικτό δίκαιες λύσεις

Δυστυχώς η κινητικότητα έρχεται περισσότερο από έξω παρά από έσω!

-

Πενήντα χρόνια άλυτο, κοντά μισός αιώνας. Και τώρα καταλάβαμε, έστω και στα λόγια πως πρέπει να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε. Γιατί μείναμε εκεί, άστα να μη μελαγχολήσω πάλι. Μείναμε στο Πλαίσιο Γκουτέρες, όταν φύγαμε γιατί η Λεμεσός πετούσε.

Τώρα όμως πετά το Τρίκωμο και άλλες περιοχές με (πρώην;) ελληνικά ονόματα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ φαίνεται πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τη λύση του κυπριακού παρά εμείς που βλέπουμε το μισοφέγγαρο στον Πενταδάκτυλο και τα συρματοπλέγματα από τα Κόκκινα ως το Βαρώσι.

 Αν πραγματικά θέλουμε να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε πρέπει να το δείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια. Να κάνουμε τους τουρκοκύπριους, – τους απλούς ανθρώπους γιατί οι ακραίοι δεν πρόκειται να αλλάξουν – με πρακτικά μέτρα να μας εμπιστευτούν και μαζί να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή από την οποία και οι ίδιοι υποφέρουν.

Αν και τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ μετά από τόσα χρόνια απραξίας και με τη θέση του Τατάρ και της Άγκυρας για δυο κράτη, δεν έχουμε εναλλακτική. Αν κάποιος έχει, ας την καταθέσει. Γι’ αυτό και βασικός στόχος του προέδρου πρέπει να  είναι να ασκηθούν πιέσεις ώστε να κάτσει η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ στο τραπέζι των συνομιλιών για να  συζητήσει στη βάση της λύσης ΔΔΟ, όπως έχει συμφωνηθεί και να  εγκαταλείψει τις θέσεις περί δύο κρατών.

Ο χρόνος εργάζεται εις βάρος μας και το απόδειξε περίτρανα στα 50 χρόνια. Είτε ιδρώνουμε τώρα για την επανένωση και απελευθέρωση, που να αποτρέπει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τουρκική ή άλλη επικυριαρχία, είτε τα εγγόνια κάποιων από μας, αν θα υπάρχουν σε αυτή τη γη, θα λένε «πάλι με χρόνους με καιρούς…» αλλά οι καιροί δε θάρχονται.

Η διαχείριση εν ραστώνη των «πραγματικοτήτων», όπως τις λέει ο Ερντογάν δεν είναι επιλογή. Είναι πορεία προς την τελική καταστροφή στο μέλλον. Δεν είμαι αισιόδοξος και δεν περιμένω πολλά από την πολιτική ηγεσία. Δυστυχώς για τη χώρα, η κινητικότητα έρχεται περισσότερο από έξω παρά από έσω. Μακάρι οι νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δώσουν έναυσμα για κάποια κινητικότητα. Αλλά με τις ευχές δεν έρχονται λύσεις και προπάντων κατά το εφικτό δίκαιες λύσεις.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης