Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ:  Από… «ορόσημο» σε «ορόσημο» χωρίς κανένα αποτέλεσμα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ:  Από… «ορόσημο» σε «ορόσημο» χωρίς κανένα αποτέλεσμα

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Έχει τη σημασία του ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ωστόσο στους διπλωματικούς κύκλους το γεγονός αυτό καταγράφεται ως κίνηση υποβάθμισης του προβλήματος από τα Ηνωμένα Έθνη. Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος αντί μεθοδευμένες κινήσεις για διάρρηξη του αδιεξόδου, αναλώνεται σε ταξιδάκια ανά την υφήλιο, επιχειρεί να διαχειριστεί το θέμα επικοινωνιακά.

Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επέλεξε τελικά ως προσωπική απεσταλμένη του την τέως Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ. Η κα Κουεγιάρ, 60 ετών, υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018, ενώ έχει επίσης υπηρετήσει και ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ 2004 και 2006.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η κα Κουεγιάρ είναι πολιτικός επιστήμονας, με ειδικότητες στη Δημόσια Διοίκηση και Διοικητικά Ιδρύματα από το Πανεπιστήμιο των Άνδεων και στη Διπλωματία και τη Στρατηγική από το Γαλλικό Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (CEDS).

Ως Υπουργός Εξωτερικών, υπηρέτησε ως Αντιπρόσωπος του Προέδρου στη Διαπραγμάτευση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Κολομβία. Υπήρξε Πρέσβης και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη και Πρέσβης της Κολομβίας στη Βενεζουέλα, Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπηρέτησε και στην Πρεσβεία της χώρας της στο Παρίσι, ως αρμόδια για εμπορικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, το θέμα που συζητείται στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους της Λευκωσίας είναι πως η ο διορισμός «προσωπικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ», δεν δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για μια νέα αρχή στις προσπάθειες διάρρηξης του αδιεξόδου που συνεχίζεται από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά το 2017, όταν εγκατέλειψαν τις συνομιλίες ο τότε Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και το δεξί του χέρι, ο νυν Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης οι οποίοι επέστρεψαν στην Κύπρο και ήθελαν να είναι αρεστοί στα κόμματα που εναντιώνονται στη λύση – επανένωση της χώρας στη βάση των συμφωνιών για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία.

  • Σημειώνεται με έμφαση πως είναι η πρώτη φορά από το 1964  που αντί απεσταλμένου ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στα πλαίσια της πάγιας πρακτικής των Ηνωμένων Εθνών, διορίστηκε προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Γίνεται αντιληπτό πως με τον παραγκωνισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας αδυνατίζει η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία διαχρονικά έχει τη στήριξη κυρίως της Ρωσίας, της Κίνας και ενίοτε της Γαλλίας.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ…

Με τον διορισμό τώρα προσωπικού απεσταλμένου του Γ.Γ. θα είναι αυξημένος ο ρόλος στους χειρισμούς του Κυπριακού των τεχνοκρατών της Γραμματείας του ΟΗΕ, στην οποία, σε μεγάλο βαθμό ασκούν ισχυρή επιρροή οι  Αγγλοαμερικάνοι και συμμαχικές τους αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ.

Ωστόσο ο Ν. Χριστοδουλίδης και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης επιχειρούν εμφανίσουν τον διορισμό της κα Κουεγιάρ ως «κινητικότητα στο Κυπριακό».

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πως δεν γίνεται καμιά απολύτως κίνηση και σε κανένα επίπεδο για να σπάσει το μακροβιότερο αδιέξοδο με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για δημιουργία νέων τετελεσμένων και στο έδαφος και στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και την παραβίαση του στάτους κβο στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Πύλα, οι κατοχικές αρχές προχώρησαν σε παραβίαση της «νεκρής ζώνης» για πρώτη φορά και στον Άγιο Δομέτιο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» κινήσεις που θα άλλαζαν το κλίμα και θα ασκείτο πίεση για επαναφορά του κέντρου συζητήσεων στη συμφωνημένη βάση για λύσης  Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για ν’ αποφεύγει τις ενδοκυβερνητικές τριβές με δεδομένη την εναντίωση κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του στη συγκεκριμένη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Στην κυριολεξία ο κ. Χριστοδουλίδης εμφανίζεται στο πολιτικό σκηνικό σε ότι αφορά το Κυπριακό ως «κομπάρσος» χωρίς να δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες ότι είναι δυνατό να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και η βαριά ατμόσφαιρα συνεπεία των όσων δεν κάνουν οι κυβερνώντες.  Έτσι συνεχίζει την… «τακτική» των επικοινωνιακών παιχνιδιών για εσωτερική κατανάλωση με τα περιβόητα «ορόσημα» που θέτει συνεχώς από την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Στους πρώτους μήνες της προεδρίας του και αφού άρχισε η κριτική γιατί τίποτα δεν έπραττε για το Κυπριακό αναμασούσε τα περί «αναβαθμισμένης εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό» και όταν… κάποια στιγμή τέλειωσε αυτή η καραμέλα, στη διάσκεψη τύπου για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του έκανε λόγο για έναρξη μιας «τεράστιας διπλωματική πρωτοβουλία», την οποία όμως ποτέ δεν είδαμε!

Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για τρία «σημαντικά ορόσημα», όπως τα χαρακτήρισε:

  • Το πρώτο αφορούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, στο οποίο ο Ν. Χριστοδουλίδης τίποτα δεν κατάφερε…
  • Το δεύτερο ορόσημο ήταν, όπως έλεγε,  η σύνοδος του ΝΑΤΟ από την οποία δεν βγήκε οτιδήποτε θετικό για την Κύπρο.
  • Το τρίτο ορόσημο ήταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου και πάλι απέτυχε παταγωδώς ο Ν. Χριστοδουλίδης, αφού ούτε καν τριμερής συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα από το Προεδρικό και τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη διαψεύσθηκαν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΑΚΕΛ, να ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο Κυπριακό. Ασφαλώς και η κύρια ευθύνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο αποδίδεται στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον σοβινιστή Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες του και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα κενά, τις παραλείψεις, κυρίως τα όσα συνειδητά πράττει ή δεν κάνει για να ξεκλειδώσει η διαδικασία αναζήτησης λύσης στη συμφωνημένη βάση.

Εσχάτως άρχισαν πάλι να κάνουν λόγο για… «ορόσημα του Δεκεμβρίου» τα οποία υποτίθεται είναι και πάλι «σημαντικοί σταθμοί» και «καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024»… Αυτή τη φορά αναφέρονται στο διορισμό που ήδη έγινε γνωστό ότι θα γίνει, της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση των δύο ηγετών, μετά από την πρόσκληση Στιούαρτ και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα έχει στην ατζέντα της και τα Ευρωτουρκικά.

Χωρίς να δείχνουν καμιά απολύτως διάθεση και ουσιαστικές τοποθετήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα και θα δημιουργήσουν δυναμική δημιουργίας των προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαδικασιών αναζήτησης λύσης, προφανώς και τα νέα «ορόσημα» θα ξεπεραστούν και θα βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Στο απόλυτο σκοτάδι και με προοπτικές μηδέν!

Η Αριστερά δείχνει το δρόμο

Μέσα σ’ αυτό το καταθλιπτικό κλίμα της πλήρους απογοήτευσης των πολιτών, ελπιδοφόρα σημάδια δίνει το Κόμμα της Κυπριακής  Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, το οποίο μπαίνει για άλλη μια φορά μπροστά και δείχνει το δρόμο:

Παράλληλα με τις συνεχείς δράσεις του κόμματος και των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος για επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους, η ηγεσία του Κόμματος εγείρει, με συστηματικές επαφές στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, το Κυπριακό και την ανάγκη άσκησης επιρροής προς την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά για εγκατάλειψη των αδιάλλακτων, διχοτομικών θέσεων τους.

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, συνοδευόμενος από το  μέλος του ΠΓ της ΚΕ και επικεφαλής του Τομέα Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζο Τσιελεπή, πραγματοποίησε αυτή τη βδομάδα επαφές στις  Βρυξέλλες με ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε., μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (μέλος της Ομάδας των Πρασίνων), την εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος (μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και τον Καμίλο Βιλαρίνο, επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τονίσαμε δήλωσε ο Στ. Στεφάνου την ανάγκη όπως το Ευρωκοινοβούλιο και γενικότερα η ΕΕ πρέπει παραμείνει συνεπής στην προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να επανέλθει στη συμφωνημένη βάση λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σημείωσε ακόμη: «Δώσαμε την δική μας αντίληψη για το πως μπορεί να επιτευχθεί η διάρρηξη του ζημιογόνου αδιεξόδου και συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες».

Διαβάστε Επίσης