Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΟι τρεις κοινές εξεγέρσεις των Χριστιανών κι Οθωμανών της Κύπρου

Οι τρεις κοινές εξεγέρσεις των Χριστιανών κι Οθωμανών της Κύπρου

-

Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείτε αναμενόμενο, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στον τόπο μας δεν γνωρίζουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας αφού στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται καμιά αναφορά γι’ αυτές καθ’ ότι όχι μόνο δεν στηρίζουν το αφήγημα της Ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης αλλά άπειρες φορές το ανατρέπουν.

  • Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στις τρεις κοινές εξεγέρσεις των λαϊκών στρωμάτων, χριστιανών κι οθωμανών ενάντια στην τότε άρχουσα τάξη, πασάδες, τσιφλικάδες, δραγομάνους (και άλλους που θα εκπλαγείτε δυσάρεστα όταν το μάθετε) με κορυφαία την επανάσταση του 1833 που έμεινε στην ιστορία ως η επανάσταση του Γκιαούρ Ιμάμ.

Είναι βεβαίως κι οι κοινοί εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες στις αρχές του 20ου αιώνα, των εργατών κι αγροτών που ζητούσαν από την αποικιοκρατική διοίκηση και τους μεγαλοτσιφλικάδες ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή μεροκάματα. 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ 1833 

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι κατά την επανάσταση του 1833 οι επαναστάτες έλεγαν ένα τραγούδι στα Ελληνικά και στα Τούρκικα το οποίο αργότερα, όταν ηττήθηκαν, απαγορεύτηκε από τους νικητές με την ποινή του θανάτου.

Υπολείμματα του τραγουδιού διασώθηκαν από ένα Τουρκοκύπριο ο οποίος τα βρήκε στην Κωνσταντινούπολη. Οι Monsieur Doumani το μελοποίησαν, μεταφράζοντας τους στίχους στα Ελληνικά: 

 https://www.youtube.com/watch?v=IDmYXmfws1A & https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:agkarra:sistima

Διαβάστε Επίσης