Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΑΚΕΛ: Αυτός είναι ο δρόμος για απελευθέρωση – επανένωση. Διακήρυξη για...

ΑΚΕΛ: Αυτός είναι ο δρόμος για απελευθέρωση – επανένωση. Διακήρυξη για την Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

-

Mε την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ούτε εκλιπούσα όπως θα ήθελε η κατοχική δύναμη και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ούτε ένα δεύτερο ελληνικό κράτος όπως την αντιλαμβάνεται ο ελληνοκυπριακός εθνικισμός. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο δικοινοτικό κράτος που ανήκει σε όλους τους Κύπριους πολίτες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. 

Η 1η Οκτωβρίου είναι μέρα τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους τους αγωνιστές της απελευθερωτικής πάλης της Κύπρου που αναμετρήθηκαν με την βρετανική αποικιοκρατία από κάθε μετερίζι. στον ένοπλο αγώνα και τις λαϊκές εξεγέρσεις, στις μαχητικές μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες, στην πολιτική ανυπακοή, στις φυλακές, τα βασανιστήρια, τις εξορίες, την παρανομία. Τιμούμε μαζί τους τούς ηρωομάρτυρες της ελληνοτουρκικής φιλίας που αντιστάθηκαν στον εθνικισμό ο οποίος ροκάνιζε από την πρώτη μέρα τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. τους προασπιστές της Δημοκρατίας απέναντι στον προδοτικό εοκαβήτικο και χουντικό φασισμό. τους πολεμιστές -πεσόντες και επιζώντες- που υπερασπίστηκαν ηρωικά την ελευθερία της πατρίδας μας απέναντι την τουρκική εισβολή. Τιμούμε ακόμα όλους όσοι εργάστηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες στον διπλωματικό στίβο και στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον αγώνα της Κύπρου, για να μην περάσουν τα σχέδια διαμελισμού και κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να κατισχύσουν τα κατοχικά διαιρετικά τετελεσμένα. Ταυτόχρονα βέβαια, η σημερινή επέτειος πρέπει να είναι για όλο τον κυπριακό λαό και μέρα ανασκόπησης, περισυλλογής και προβληματισμού για λάθη, εγκλήματα, ψευδαισθήσεις και εθνικιστικές αγκυλώσεις που στιγμάτισαν την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και τα οποία επέτρεψαν στην έξωθεν υπονόμευση να οδηγήσει την πατρίδα μας στο αιματοκύλισμα και τη ντε φάκτο διχοτόμηση. 

Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ απευθύνει σε όλο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας και αγώνα για να μην οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση της Κύπρου που θα σημάνει ένα νέο κύκλο ανασφάλειας και έντασης στο νησί μας. Καλούμε τους πάντες να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται ο τόπος και να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου των διαπραγματευτικών συγκλίσεων. Αυτός είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, για την λύτρωση του λαού και της πατρίδας μας καθώς και για τη διάνοιξη τεράστιων προοπτικών συνεργασίας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε Επίσης