Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

-

Το κυβερνητικό αφήγημα περί…  καλών δεικτών της κυπριακής  οικονομίας καταρρίπτουν και τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ΔΟΣ, το οικονομικό κλίμα  τον Μάρτιο χειροτέρευσε κατά 1,2  μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η επιδείνωση οφείλεται στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς,  στην καταναλωτική εμπιστοσύνη καθώς και στους πολέμους.  ΄Οσον αφορά το καταναλωτικό κλίμα καταγράφεται ότι «οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την μελλοντική κατάσταση της χώρας καθώς και των νοικοκυρών τους και αυτό το φαινόμενο μειώθηκε για 13ο    συνεχόμενο μήνα φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων χρόνων.

Ο μόνος τομέας που παραμένει στα ίδια ποσοστά είναι αυτός των κατασκευών ενώ οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών αξιολογούν αρνητικότερα το υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων με αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος στον τομέα.  Ο δε  δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας  είναι ψηλότερος από αυτό του ευρωπαϊκού δείκτη ΕPU. Aυτός ο δείκτης EPU σταθμίζει πληροφορίες σε μηνιαία συχνότητα οι οποίες αναφέρονται σε άρθρα που αφορούν την οικονομία, την αβεβαιότητα και την μεταρρύθμιση.  Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες μας παραμυθιάζουν για την ισχυρότερη «ανάπτυξη» ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης