Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΞεπέρασαν τα 10 δις ευρώ οι οφειλές του κράτους προς το ΤΚΑ!

Ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ οι οφειλές του κράτους προς το ΤΚΑ!

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει την τακτική των προκατόχων της, τής κυβέρνησης Αναστασιάδη και βάζει χέρι συνεχώς στο αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

-

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο φαίνεται ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες οικονομικών παραγόντων για την απουσία επενδυτικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και τη συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους της κυβέρνησης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Σε συνέντευξη του σε οικονομικό περιοδικό ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης ανέφερε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν τους έχει δώσει τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης, την οποία αναμένουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε σχέση με την πορεία του Ταμείου τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του ΤΚΑ». 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τόνισε και αυτό που και εμείς στη ΓΝΩΜΗ,  έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι οι οφειλές του κράτους στο ΤΚΑ έχουν ξεπεράσει τα €10 δισεκατομμύρια  και θα πρέπει η κυβέρνηση να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της τώρα, πριν να είναι αργά γιατί δεν αποκλείεται, σε αντίθετη περίπτωση, να εμπλακούν και εξωτερικοί παράγοντες που ίσως να μας επιβάλουν μέτρα που δεν θα αρέσουν σε κανένα!  Και ποιοί είναι αυτοί οι «άλλοι»; Μα φυσικά η τρομερή Τρόικα!

Σχετικά σημειώνουμε ότι ενώ τα  ποσοστά των εισφορών μας στο ΤΚΑ  αυξάνονται, παράλληλα αυξάνεται και το χρέος της κυβέρνησης και έχει ήδη ξεπεράσει τα €10 δισεκατομμύρια και μέσα σε ένα χρόνο από  την ημερομηνία ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει αυξηθεί κατά €620  εκατομμύρια ενώ καταγράφεται ότι μόνο το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης τους δανείστηκαν από το ΤΚΑ όσα δανείστηκε το κράτος για ολόκληρο του 2022!

  • Συν τοις άλλοις  ο δανεισμός του κράτους από το ΤΚΑ ΔΕΝ μετρά και ούτε εμφανίζεται πουθενά στο επίσημο δημόσιο χρέος!  Οι δε κυβερνώντες απλά … καθησυχάζουν, αντικρούουν τις επισημάνσεις  και υπόσχονται ότι το 2027 θα αρχίσουν να αποπληρώνουν το χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ…

Διαχρονικά από ιδρύσεως του  το κράτος δανειζόταν από το ΤΚΑ  με αποτέλεσμα το οφειλόμενο ποσό μέχρι τον Μάρτιο του 2013  που ανέλαβε η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη   ανερχόταν στα €7,2 δισεκατομμύρια. 

Σημειώνουμε ότι καμμιά κυβέρνηση δεν επέστρεψε στο ΤΚΑ ούτε σεντ από τα οφειλόμενα παρά μόνο επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια όταν αποφασίστηκε το 2009 όπως το κράτος επιστρέφει στο ΤΚΑ €200 εκατομμύρια ετησίως. 

Μέχρι το 2010 επιστράφηκαν €400 εκατομμύρια και μετά ήρθε η τραπεζική κρίση την οποία δημιούργησαν οι «καλύτεροι τραπεζίτες» του κόσμου στους οποίους έκαναν πλάτες τα κόμματα του κεφαλαίου και οι επιστροφές αναγκαστικά σταμάτησαν. 

Η ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ…

 Μέχρι τον Ιούλιο του 2022 οι οφειλές του κράτους στο ΤΚΑ έφταναν τα €8,5 δις άρα η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη έβαλε  ξανά χέρι στο αποθεματικό του ΤΚΑ και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ως συνέχεια τους,  συνεχίζει ακάθεκτη και μάλιστα από ότι διαφαίνεται τα εκατομμύρια που παίρνουν από το ΤΚΑ εν μέρει τα παρουσιάζονται ως δημοσιονομικό πλεόνασμα!

Και ενώ οι εισφορές στο ΤΚΑ από τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους  και εργοδότες  αυξάνονται οι κυβερνώντες κωφεύουν.  Δεν είναι δυνατόν το κράτος να  παρουσιάζει μαξιλαράκια και πλεονάσματα ενώ παράλληλα να χρωστά στο ΤΚΑ €10  δισεκατομμύρια  και οι παροχές που δίνονται να είναι εξευτελιστικές και οι κυβερνώντες να μας λεν αρλούμπες περί κοινωνικής πολιτικής. 

ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Δεν έφτανε το τι γίνεται με τις εισφορές του ντόπιου πληθυσμού στο ΤΚΑ, κανείς δεν μιλά για τις εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι τρίτων χωρών εκτός ΕΕ  που δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτές και ούτε να μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους για τις μελλοντικές τους συντάξεις λόγω της απουσίας διμερών συμφωνιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρίτων χωρών που να ρυθμίζουν αυτό το θέμα.

΄Εχουμε και λέμε, δημόσιο χρέος €26,4 δισεκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων και των ετήσιων τόκων), ιδιωτικό χρέος €62 δισεκατομμύρια, οφειλόμενα ποσά στο ΤΚΑ πέραν των €10 δισεκατομμυρίων, οφειλόμενα στο ταμείο για την άμυνα €5 δισεκατομμύρια,  κρατικές εγγυήσεις προς τράπεζες €4,6 δισεκατομμύρια! Με αυτούς που μπλέξαμε δεν έχουμε σωτηρία!

Μία είναι η λύση, το ΤΚΑ  πρέπει να περάσει στον έλεγχο της κοινωνίας που το χρηματοδοτεί  μέσω ξένων εμπειρογνωμόνων που είναι πραγματικά άριστοι στον τομέα τους και όχι σαν τους γνωστούς «άριστους των αρίστων» και  στα χέρια των αετονύχηδων που μας κυβερνούν τα τελευταία  έντεκα και βάλε χρόνια!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης