Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑγκαλιάζοντας τη θεραπευτική δύναμη της φύσης: Μια υπενθύμιση για επανασύνδεση

Αγκαλιάζοντας τη θεραπευτική δύναμη της φύσης: Μια υπενθύμιση για επανασύνδεση

-

Της Δρ. Αθηνάς Γεωργίου Σιήππη*

Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, γεμάτη θόρυβο, οθόνες, προγράμματα, και άγχος, η βαθιά θεραπευτική δύναμη που προσφέρει η φύση, ξεχνιέται εύκολα ή παραμερίζεται. Καθώς περιηγούμαστε στις πολυπλοκότητες της σύγχρονης ζωής, αυτή η συχνά χαοτική καθημερινότητα μας, μας αποσυνδέει όλο και περισσότερο από τους ρυθμούς του φυσικού κόσμου. Είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας να κάνουμε μια παύση, να αναπνεύσουμε και να επανασυνδεθούμε με τον φυσικό κόσμο γύρω μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αγκαλιάσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες που μας προσφέρει η φύση.

Η φύση προσφέρει καταφύγιο και καλεί τις κουρασμένες και γεμάτες στρες ζωές μας, να αναζητήσουν ανανέωση. Η επαφή με την φύση έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να ηρεμεί το μυαλό μας, να αναζωογονεί το σώμα μας και να εξυψώνει το πνεύμα μας. Μας προσφέρει την ευκαιρία να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, όπως επισημαίνουμε και στο ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο. Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον. Ζούσαν μέσα από τη φύση. Κατανοούσαν τη συνέχεια και τη μακροβιότητά της. Στη φύση, μας υπενθυμίζεται η θέση μας στον φυσικό κύκλο της ζωής, η αλληλεξάρτησή μας με όλα τα έμβια όντα και η σημαντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος που μας συντηρεί.

Ειδικότερα, έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση με τη φύση προσφέρει ένα πλήθος ωφελημάτων που κυμαίνονται από ψυχολογικά, γνωστικά, φυσιολογικά και κοινωνικά οφέλη. Είτε πρόκειται για μια βόλτα στο δάσος, είτε για μια βόλτα στην παραλία, είτε για κάποιες στιγμές που περνάμε ατενίζοντας τις βουνοκορφές ή την θέα, η φύση έχει τον τρόπο να μας υπενθυμίζει την ομορφιά που μας περιβάλλει. Η απλή πράξη του να βγούμε έξω και να βυθιστούμε στην ομορφιά του φυσικού τοπίου, τους ήχους και τις μυρωδιές του φυσικού κόσμου μπορεί να έχει μεταμορφωτικές επιδράσεις στην ευεξία μας.

Υπάρχουν σημαντικές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τις θετικές επιδράσεις της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας από τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου με τη φύση. Από τη μείωση του στρες, του άγχους, του θυμού, της κόπωσης, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού έως τη βελτίωση της διάθεσης, της γνωστικής λειτουργίας, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της γενικής υγείας, οι θεραπευτικές επιδράσεις της φύσης είναι αναμφισβήτητες.

Οι αρχές αυτές αντικατοπτρίζονται στην Οικοθεραπεία, ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ευεξίας και της ανθεκτικότητας. Η οικοθεραπεία αξιοποιεί τα θεραπευτικά οφέλη της φύσης για την προώθηση της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας. Πρακτικές οικοθεραπείας έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο και γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, και τις ΗΠΑ και ειδικοί έχουν συνταγογραφήσει ευεργετικές δραστηριότητες για ασθενείς (π.χ. επαφή με την ύπαιθρο ή ημέρες στο πάρκο). Μέσω πρακτικών όπως ο περίπατος στο δάσος ή στη φύση γενικότερα, η πράσινη άσκηση, η κηπουρική, η φυτοκομία και άλλες τεχνικές οικοθεραπείας, υποστηρίζουν τα άτομα να συμμετέχουν σε  δραστηριότητες με βάση τη φύση για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα σε ιατρικές καταστάσεις όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η μετεγχειρητική αποκατάσταση και ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η μείωση του στρες, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

Τα οφέλη της επαφής με τη φύση εκτείνονται επίσης πολύ πέρα από το ατομικό επίπεδο, περιλαμβάνοντας ευρύτερες οικολογικές και κοινωνικές διαστάσεις. Δεδομένων των σημερινών πρωτοφανών περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η καταστροφή των οικοτόπων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η σύνδεσή μας με τη φύση δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντική. Καλλιεργώντας μια βαθύτερη σύνδεση με τη φύση και αγκαλιάζοντας τη σοφία του φυσικού κόσμου, αντλώντας έμπνευση από τους ρυθμούς, τους κύκλους και τις εποχές του και βρίσκοντας δύναμη και παρηγοριά μέσα στο χάος και την αβεβαιότητα, τα άτομα μπορούν επίσης να καλλιεργήσουν μια αίσθηση διαχείρισης και σεβασμού για τo φυσικό περιβάλλον, εμπνέοντας βιώσιμες συμπεριφορές και καλλιεργώντας μια μεγαλύτερη εκτίμηση για τη διασύνδεση όλης της ζωής. Η υγεία του πλανήτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική μας ευημερία, και καλλιεργώντας τη σχέση μας με τη φύση, μπορούμε όχι μόνο να θεραπεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και να συμβάλουμε στη θεραπεία της Γης.

Η Κύπρος προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για περπάτημα στη φύση, βόλτες δίπλα στη θάλασσα και επισκέψεις σε αγρούς και πάρκα. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στον κυριακάτικο περίπατό μας, μια δραστηριότητα που σχετίζεται με τη σύνδεση με τη φύση πριν από το μεσημεριανό γεύμα, μπορούμε να κάνουμε το μεσημεριανό μας διάλειμμα από τη δουλειά σε ένα κοντινό πάρκο. Υπάρχουν κρυμμένα πάρκα στις γειτονιές μας που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε! Μπορείτε να βρείτε μονοπάτια της φύσης και εκδρομικούς χώρους στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών, Love Cyprus του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Feel Live Outdoors και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες. Η αγάπη για τη φύση, το περιβάλλον και την ομορφιά της Κύπρου είναι τα συστατικά που ένωσαν την ομάδα Cyprus from air. Οι Cyprus from air είναι οι φυσιολάτρες της Κύπρου που θα σας σηκώσουν από τον καναπέ σας και τη μονοτονία της πόλης για να σας πάνε μια βόλτα στα βουνά για ορειβασία και στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια της Κύπρου για να γνωρίσετε, να αγαπήσετε και να μάθετε να σέβεστε και να προστατεύετε το περιβάλλον.

Ας ακούσουμε λοιπόν το κάλεσμα να αγκαλιάσουμε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Ας βρούμε χρόνο στην πολυάσχολη ζωή μας για να βγούμε έξω, να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και να απολαύσουμε την ομορφιά του φυσικού κόσμου. Ας αναζητήσουμε ευκαιρίες να εξερευνήσουμε, να περιπλανηθούμε και να αναρωτηθούμε – για να επανασυνδεθούμε με το φυσικό περιβάλλον και με τον εαυτό μας.

Ας αγκαλιάσουμε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης.

Ας βρούμε χρόνο να βγούμε έξω και να αναζητήσουμε εμπειρίες στη φύση.

Ας αναζωπυρώσουμε τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο.

*Επικεφαλής – Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος, ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο

Διαβάστε Επίσης