Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝTσιμεντώστε τα πάντα, ακόμα και την θάλασσα!

Tσιμεντώστε τα πάντα, ακόμα και την θάλασσα!

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προκαλούν ανησυχία τόσο για τη Λευκωσία όσο και για τη Λεμεσό

-

Η Λευκωσία χαρακτηρίζεται ως η πιο τσιμεντωμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης! Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η πρωτεύουσα  της Κύπρου έχει την μικρότερη επιφάνεια δεντροφύτευσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το ποσοστό επί της συνολικής έκτασης της πόλης να κυμαίνεται μόλις στο 4%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Λευκωσία έχει έκταση 206,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα οποία μόνο τα 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από δέντρα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,13% της συνολικής έκτασης.

Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων έχει στοιχεία και για την συμπρωτεύουσα, τη Λεμεσό, για την οποία τα δεδομένα δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα. Δηλαδή η Λεμεσός με έκταση συνολικά 210,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων μόνο τα 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από δέντρα.

Η όλη κατάσταση  είναι τραγική αν λάβουμε υπόψη ότι με τα σημερινά δεδομένα ο μέσος όρος κάλυψης από δέντρα σε όλες  οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  κυμαίνεται γύρω στο 30%. 

Η έγνοια τους είναι πως θα τσιμεντώσουν τα πάντα για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης και όχι το πως θα παρέχουν στους πολίτες χώρους για χαλάρωση, για περπάτημα και ούτε κουβέντα να γίνεται για το ότι τα δέντρα καταπολεμούν την υπερθέρμανη του πλανήτη μέσω της κατακράτησης του διοξειδίου του άνθρακα και την μείωση της θερμοκρασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι πόλεις μας είναι καμίνι. 

Στην σχετική κατάταξη πρώτη στη λίστα είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, με κάλυψη σε δέντρα που προσεγγίζει το 72% ενώ ακολουθεί η Βέρνη με 53%, Λιουμπλιάνα με 50% και μετά το Βερολίνο με 44%.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης