Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξοντωτικές οι αυξήσεις στα επιτόκια δανείων! - Η κοινωνία και η οικονομία...

Εξοντωτικές οι αυξήσεις στα επιτόκια δανείων! – Η κοινωνία και η οικονομία σε κρίση, οι τράπεζες σε άνθιση

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έκαναν κέρδη 1,5 δισ. ευρώ μόνο το 2023!

-

Δεν μας αρκούν οι αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, ρεύματος, αγαθών, έχουμε τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια καιαυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, που  επιβλήθηκαν από τις τράπεζες και είναι κοντά στο 250%!

Ανάλογες είναι και οι δόσεις που πληρώνουν οι δανειζόμενοι, είτε είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις, με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος για τα νοικοκυριά και μείωση του κέρδους και αύξηση των τιμών των προϊόντων για τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έκαναν κέρδη 1,5 δισ. ευρώ μόνο το 2023.  Η κοινωνία και η οικονομία σε κρίση, οι τράπεζες σε άνθιση.

Δεν μας παραξενεύει. Έτσι είναι ο καπιταλισμός, έχει την αρρώστια της υπερχρέωσης  που δεν γιατρεύεται με επικλήσεις, όπως αυτές του Υπουργού Οικονομικών, γιατί οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί αλλά τοκογλύφοι σε αναμονή.  Μόλις τους δοθεί η ευκαιρία κατασπαράσσουν τα θύματα τους γιατί ζουν για και από το κέρδος.  Ποτέ δε θάρθουν να μειώσουν τα επιτόκια ή τις χρεώσεις αν δεν τους συμφέρει.  Η τοκογλυφία ήταν πάντα κατ’ ουσία η ίδια και ποτέ δεν υπήρξε γενναιόδωρη. Η μοναδική λύση των υπερχρεώσεων και των ψηλών δανειστικών επιτοκίων  είναι  πολιτική, δηλαδή πρέπει να προέλθει από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης