Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο άλμα ανόδου στις τιμές αγαθών πλατιάς κατανάλωσης και υπηρεσιών

Νέο άλμα ανόδου στις τιμές αγαθών πλατιάς κατανάλωσης και υπηρεσιών

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στην τιμή του ελαιόλαδου που είναι αυξημένη κατά 54,34% και των φρέσκων λαχανικών και φρούτων κατά 26,55%

-

Τη φράση «αν δεν έχει ο λαός ψωμί ας φάει παντεσπάνι» που  φέρεται να είπε η Μαρία Αντουανέτα, τελευταία Βασίλισσα της Γαλλίας, όταν εξεγέρθηκε ο κόσμος που πεινούσε στην κυριολεξία, μου θυμίζει η απραξία της κυβέρνησης όσον αφορά την ακρίβεια. 

Τι έχουν να πουν τώρα οι κυβερνητικές που με τις πολιτικές τους έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά  με αποτέλεσμα οι συνεχόμενες αυξήσεις επί αυξήσεων να έχουν μετατρέψει το καλάθι του νοικοκυριού με τρύπιο πάτο;

Τα πλείστα νοικοκυριά δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα επιβίωσης για να τα βγάλουν πέρα με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. 

Ενώ η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα παραμυθιάζουν το λαό ότι «η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα και πέραν από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις» και τάχατες ετοιμάζουν «αντισταθμιστικά» μέτρα…

Τους διαψεύδουν όμως πανηγυρικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών και αφορούν τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα :-

Προϊόν                                                            Αύξηση μόνο σε ένα μήνα

Φρέσκα Λαχανικά                                                           26,50%

Λαχανικά γενικότερα                                                      15,70%

Φρέσκα Φρούτα                                                                3,78%

Πατάτες                                                                               6,81%

Παρασκευασμένα κρέατα                                                7,64%

Σοκολατοειδή                                                                      6,97%

Ελαιόλαδο                                                                            3,46%

Βοδινό κρέας                                                                       1,02%

Διατηρημένο γάλα                                                              1,86%

Ανδρικά είδη ένδυσης & υπόδησης                                6,06%

Καύσιμα τιμή βενζίνης αύξηση                                        1,76%

Πετρέλαιο                                                                            2,13%

Εστιατόρια & Ξενοδοχεία                                                 5,92%

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες                                             3,71 %

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στην τιμή του ελαιόλαδου που είναι αυξημένη κατά 54,34% και των φρέσκων λαχανικών και φρούτων κατά 26,55%. 

Κάτι που πέρασε στα ψιλά είναι ότι οι ασφαλίσεις οχημάτων σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί κατά 8% ενώ οι ασφαλίσεις κατοικιών κατά 5,5%.  Παράλληλα το κόστος για επισκευή οχημάτων αυξήθηκε κατά 5,7% και οι τιμές ανταλλακτικών κατά 3,9%. 

Ακόμη και στον τομέα της εκπαίδευσης έχουμε αυξήσεις και σε ετήσια αύξηση ο δείκτης τιμών για την δημοτική εκπαίδευση αυξήθηκε κατά 5,2%, την δευτεροβάθμια κατά 2,6% και την τριτοβάθμια κατά 0,8%.

ΠΑΝΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ

ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αυτό που τρομάζει είναι η επερχόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από την 1η Απριλίου που σταματά η επιδότηση τους.  ΄Ηδη τις τελευταίες δύο βδομάδες βλέπουμε την τιμή της βενζίνης να έχει αυξηθεί από 4-6 σεντ ανά λίτρο και με την κατάργηση της επιδότησης θα δούμε ακόμη μία αύξηση της τάξης των 8 σεντ ενώ σύντομα με τον πράσινο φόρο στα καύσιμα έρχεται επιπλέον αύξηση της τάξης των 6 σεντ ανά λίτρο. 

Αυτές οι αυξήσεις στα καύσιμα αναμένεται να φέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.  Από το τέλος Απριλίου παύει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μας έρχεται το νέο φέσι με την αύξηση από 50 σεντ σε 80 σέντ ανά κυβικό μέτρο νερού ενώ με το τέλος χρήσης του αποχετευτικού συστήματος, μας έρχεται το σχέδιο ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΩ με πάγιο ετήσιο τέλος €180 συν την αγορά σακούλων προς €2 η μια!

  • Ας μην ξεχνούμε ότι προς το παρών μία τράπεζα, και θα ακολουθήσουν και οι άλλες, αύξησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού τους και έρχονται νέες αυξήσεις στις προμήθειες και έξοδα που χρεώνουν.

Οι κυβερνώντες με αλχημείες εμφανίζουν την οικονομία να ευημερεί σε αριθμούς, παραμυθιάζουν δήθεν για το ότι η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά δεν μας λεν για τις τσέπες ποιανών είναι αυτή η ανάπτυξη ενώ  οι μικρομεσαίες εταιρείες  και τα νοικοκυριά  αιμορραγούν από την ακρίβεια και τον ετσιθελισμό την ασυδοσία των μεγαλομετόχων των τραπεζών.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και η κοινοπραξία των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ που συμμετέχουν σ’ αυτή ή είναι συνοδοιπόροι της όπως είναι ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, είναι υπόλογη στον Κύπριο πολίτη γιατί άφησε τα μονοπώλια να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να καθορίζουν τις τιμές στις αγορές χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο.

Μια δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών αισχροκερδούν με την ανοχή της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, οι κυβερνώντες που έχουν υποταγεί πλήρως στα πραγματικά αφεντικά των Βρυξελλών, τις ΗΠΑ, με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν αποδεχτεί στην κυριολεξία πιστά σκυλάκια αφού έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια ενός ολόκληρου λαού! 

Αλλά είπαμε, στην προκειμένη περίπτωση, «κάποιοι» ήρθαν στην πολιτική δήθεν με λαμπρό μέλλον αλλά θα φύγουν με σκοτεινό παρελθόν και παρών! Δυστυχώς πληρώνουμε όλοι τις συνέπειες των πράξεων όσων τους ψήφισαν και τώρα τις συνέπειες τις πληρώνουμε όλοι μας!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης