Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΠώς μαγειρεύουν τα στοιχεία για να δείχνουν μείωση της ανεργίας στην Κύπρο!

Πώς μαγειρεύουν τα στοιχεία για να δείχνουν μείωση της ανεργίας στην Κύπρο!

-

Σύμφωνα με στοιχεία των Επαρχιακών Γραφείων Εργασίας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2024 μειώθηκαν κατά 12,3% και έφτασαν τα 14699 πρόσωπα.

Αυτό που δεν μας λεν είναι ότι στα τέλη Δεκεμβρίου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν στις 13670, άρα σε μηνιαία βάση είχαμε αύξηση!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στα τέλη Ιανουαρίου 2024 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ναι μεν έφταναν τα 14699 πρόσωπα αλλά οι 11687 έχουν εγγραφεί στην λίστα των ανέργων τους τελευταίους έξι μήνες και περισσότεροι από το ένα τρίτο από αυτούς δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος των έξι μηνών που είναι δικαιούχοι. 

Εδώ σημειώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος,  λόγω του ότι στις λίστες του Υπουργείου Εργασίας δεν περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άνεργοι αυτοεργοδοτούμενοι και άτομα με μερική απασχόληση και υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις άνεργους δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eυρωπαïκής Στατιστικής Υπηρεσίας  που ανεβάζουν τους πραγματικούς άνεργους στα 31500 πρόσωπα.

Διαβάστε Επίσης