Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΘανάσιμοι κίνδυνοι για την Κύπρο! Από τη Βάση Ακρωτηρίου οι επιδρομές των...

Θανάσιμοι κίνδυνοι για την Κύπρο! Από τη Βάση Ακρωτηρίου οι επιδρομές των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών εναντίον Υεμένης!

Άριστος Δαμιανού: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στα πλήγματα στην Υεμένη

-

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έδωσε αργά την Πέμπτη το πράσινο φως για συμμετοχή των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μετέδωσαν οι Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πλήγματα αυτά, απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «επικείμενα». Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, τα κτυπήματα άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή.

Ο κ. Σούνακ συγκάλεσε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ χθες έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα είχε συγκαλέσει συνεδριάσεις της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που είναι γνωστή ως Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου κλήθηκαν επίσης αργά το βράδυ της Πέμπτης για να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ και ο σκιώδης Υπουργός Άμυνας των Εργατικών Τζον Χίλι, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Οι πληροφορίες τη νύχτα της Πέμπτης ανέφεραν πως εν τέλει δε θα συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή την Παρασκευή, αλλά ο κ. Σούνακ θα προβεί σε έκτακτη ενημέρωση της ολομέλειας τη Δευτέρα.

Οι Times επισημαίνουν πως η Βρετανία διαθέτει ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα το αντιτορπιλικό HMS Diamond και στην ευρύτερη περιοχή τη φρεγάτα HMS Lancaster. Μία ακόμα φρεγάτα, η HMS Richmond κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «περιορισμένη αλλά σημαντική» και «είναι πιθανό να εμπλέξει βρετανικά αεροσκάφη όπως τα Typhoon που βρίσκονται στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο».

Οι πληροφορίες της Daily Mail, εξάλλου, αναφέρουν πως τα βρετανικά αεροσκάφη που «ετοιμάζονται» για συμμετοχή στην επιχείρηση είναι τα F-35B Lightning, επίσης από τη βάση Ακρωτηρίου.

Σε απογευματινή επικοινωνία την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ-Σίσι, ο Πρωθυπουργός Σούνακ υποστήριξε πως η Βρετανία «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για να προασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να προστατεύει ζωές στη θάλασσα».

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΑΚΕΛ

Αρνητική, επικίνδυνη και καταδικαστέα χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τους Times και την Daily Mail ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για πλήγματα κατά των Χούθι, ίσως και με αεροσκάφη από την Κύπρο, που βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κ. Δαμιανού επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος γίνεται μέρος ενός προβλήματος, του θεάτρου του πολέμου, μέσα από τη χρησιμοποίηση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικούς σκοπούς προκειμένου να επιτίθενται ανά το παγκόσμιο.

  • Ο κ. Δαμιανού κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρόν τους στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 14 Ιανουαρίου το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ενάντια στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.

Υπέδειξε πως πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν προσφέρεται ως μέρος μιας επιπρόσθετης σύρραξης στην περιοχή. Επίσης είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρετανικές Βάσεις παραβιάζουν τις συνθήκες του 1960.

Διαβάστε Επίσης