Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαραμένουν το ίδιο άπληστοι οι Κύπριοι τραπεζίτες!  

Παραμένουν το ίδιο άπληστοι οι Κύπριοι τραπεζίτες!  

Την ώρα που καταμετρούν αυξημένα κέρδη, με την ανοχή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, επιβάλλουν νέες αυξήσεις στους πελάτες τους!

-

Γνωστή η απληστία των κυπρίων τραπεζιτών, των «καλύτερων τραπεζιτών του κόσμου», όπως κάποτε μας έλεγαν ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του κεφαλαίου, μέχρι που μας οδήγησαν στην τραπεζική κρίση του 20134 που επισώρευσε μύρια κακά και τον τόπο. Κάθοδο της Τρόϊκα, αντιλαϊκά μνημόνια, κούρεμα καταθέσεων και μισθών, φτώχεια και δυστυχία.

Δυστυχώς τίποτα δεν διδάχτηκαν από τα παθήματα τους. Οι Κύπριοι και ξένοι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο της απληστίας και ασυδοσίας! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως την ώρα που οι ειδικοί διαπιστώνουν πως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου την τελευταία δεκαετία βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες, με την ανοχή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, οι κυπριακές τράπεζες ανακοινώνουν νέες, αυξημένες χρεώσεις στους πελάτες τους.

  • Έντονα αντέδρασε στις ενέργειες των τραπεζών, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα όσον αφορά τις ευθύνες τους για τις νέες χρεώσεις, οι οποίες φαίνεται ότι δρομολογούνται από τις τράπεζες.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Τράπεζας για νέες αυξημένες χρεώσεις από τις 2/1/12024 και τις εκτιμήσεις ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σε ανοικτή επιστολή του υπενθυμίζει τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης και κομμάτων και υποδεικνύει ότι:

«Από το 2019 που δηλώσατε ότι δεν θα επιτρέψετε την εφαρμογή των νέων χρεώσεων των τραπεζών, είναι η πολλοστή φορά που οι τράπεζες αυξάνουν ή επινοούν νέες χρεώσεις.

Είναι και η πολλοστή φορά που υποσχεθήκατε τη λήψη μέτρων.

Θα ήταν φρονιμότερο να δηλώσετε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε στο θέμα των τραπεζών, παρά να υπόσχεστε ξανά και ξανά στους πολίτες κάτι που είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να κάνετε». Υπενθυμίζει επίσης τις «πρόσφατες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, τη δημιουργία υπερκερδών και τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ακόμη, απευθυνόμενος προσωπικά στον Υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών υποδεικνύει ότι:

«Η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι καθαρά κρατική εταιρεία. Είναι εντελώς αδικαιολόγητο να υπάρχουν χρεώσεις στο επιτόκιο μέχρι 10%. Οι εκκλήσεις σας προς τις τράπεζες για συγκράτηση των επιτοκίων θα πρέπει πρώτα να περνούν από τη δική σας συνεισφορά στη συγκράτηση των επιτοκίων».

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ  

ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ!

Οι αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών έρχονται την ώρα που καταγράφεται η οικονομική ευρωστία των τραπεζών.

Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας βρίσκεται στην καλύτερη θέση που υπήρξε την τελευταία δεκαετία, δήλωσαν ειδικοί στο 19ο Cyprus Summit του Economist, στη συζήτηση σχετικά με την απόδοση του τραπεζικού τομέα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Οι ειδικοί τόνισαν, ωστόσο, τη σημασία της εφαρμογής του πλαισίου εκποιήσεων για την αντιμετώπιση των ΜΕΧ.

Η Ελίζαμπεθ ΜακΚολ, μέλος του εποπτικού σώματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι, συνολικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό. Οι τράπεζες που είναι υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ έχουν “άνετους” δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας. Ο μέσος δείκτης CET1 σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν 15,7% το 2ο τρίμηνο του 2023, σημείωσε.

  • Η ίδια πρόσθεσε ότι η κερδοφορία των τραπεζών είναι επίσης αυξημένη, με την ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων αυξημένη κατά 10%, έναντι 7,6% πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων.

Η ΜακΚόλ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων τεστ αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει ακόμα και μία σοβαρή οικονομική ύφεση.

Ο Βιμ Βαν Άκεν, επικεφαλής της αποστολής για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην Κύπρο, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας παρουσίασε την ισχυρότερη θέση της τελευταίας δεκαετίας. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ενισχύσει τα κέρδη και οδηγούν τους δείκτες φερεγγυότητας πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Διαβάστε Επίσης