Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΜπλοκάρουν την παραγωγή και αποστολή όπλων στο κράτος - δολοφόνο!

Μπλοκάρουν την παραγωγή και αποστολή όπλων στο κράτος – δολοφόνο!

Εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο στέκονται με θάρρος μπροστά σε πύλες εργοστασίων, αποκλείουν λιμάνια και διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στη στήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις τους στο Ισραήλ

-

Μπλόκο σε λιμάνια και εργοστάσια από όπου φεύγει πολεμικό υλικό προς το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, για να αιματοκυλά την Παλαιστίνη, οργανώνουν φορείς και συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, καθώς φουντώνει η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, στο δικαίωμά του να αντιστέκεται για να έχει πατρίδα.

Στη Γένοβα της Ιταλίας, την Παρασκευή, λιμενεργάτες προχώρησαν σε συγκέντρωση στον χώρο του λιμανιού για να μπλοκάρουν τη μεταφορά όπλων στο κράτος – δολοφόνο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά μέλη του κλαδικού Συνδικάτου USB, ενώ έγινε και πορεία από την πύλη του λιμανιού του Σαν Μπενίνιο προς τα κεντρικά γραφεία της ισραηλινής ναυτιλιακής εταιρείας ZIM.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε μες στη βδομάδα και στη μακρινή Αυστραλία, όπου συνδικάτα εμπόδισαν τη φόρτωση ισραηλινού πλοίου και στο λιμάνι της Μελβούρνης.

Αλλά και στις ΗΠΑ, στο Οκλαντ της Καλιφόρνια (δυτικές ακτές), διαδηλωτές επίσης προσπάθησαν να εμποδίσουν τον απόπλου πολεμικού πλοίου που θα μετέφερε οπλισμό στο Ισραήλ. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην (επίσης στα δυτικά) πολιτεία της Ουάσιγκτον, στο λιμάνι της Τακόμα, για να παρεμποδιστεί η αναχώρηση του πολεμικού πλοίου «Cape Orlando», που επρόκειτο κι αυτό να μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, διαδηλωτές απέκλεισαν όλες τις εισόδους στο εργοστάσιο κατασκευής όπλων «Boeing Defense 598», με αποτέλεσμα η παραγωγή να σταματήσει τη Δευτέρα. Πρόκειται για έναν από τους κολοσσούς που θησαυρίζει πουλώντας βόμβες μικρής διαμέτρου στο Ισραήλ και τώρα σχεδιάζει παράδοση κιτ εξελιγμένων πυρομαχικών, με βόμβες που καθοδηγούνται από GPS…

Στο Λονδίνο, διαδηλωτές «κλειδώθηκαν» μεταξύ τους έξω από τα γραφεία της γαλλικής βιομηχανίας όπλων «Thales», η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία όπλων «Elbit», έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ…

Αναψαν φωτοβολίδες και έριξαν κόκκινη μπογιά στα γραφεία της εταιρείας, συμβολίζοντας το αίμα χιλιάδων αθώων που χύνεται άδικα, ενώ και με συνθήματα κατήγγειλαν ότι «η “Thales” βγάζει κέρδη από το αίμα της Γάζας!». Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας σημείωναν ότι η βρετανική πτέρυγα της «Thales» εξοπλίζει και απευθείας το Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων που «οφείλεται σε τέτοιου είδους drones» είναι «ανυπολόγιστος»…

Ενώ στο Κεντ (νοτιοανατολική Βρετανία), διαδηλωτές με πανό που έγραφε «Εργάτες για μια Ελεύθερη Παλαιστίνη» απέκλεισαν εργοστάσιο της «BAE Systems», που φτιάχνει ανταλλακτικά για «F-35».

Οργή και κατά των συνενόχων

Κι ενώ το έγκλημα στη Γάζα κλιμακώνεται μαζί με την επιχείρηση συγκάλυψής του, στο «στόχαστρο» των διαδηλώσεων μπαίνουν ολοένα και περισσότερο κυβερνήσεις, κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν το Ισραήλ πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

Στις ΗΠΑ συνδικαλιστές οργάνωσαν μεταξύ άλλων και διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία της συμβιβασμένης εργατικής συνομοσπονδίας AFLCIO, για τη σιωπή της για τη σφαγή στη Γάζα. Απαίτησαν «Κόψτε τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ» και έστειλαν μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκονται με την Παλαιστίνη.

Στο Εδιμβούργο (Σκωτία), διαδηλωτές ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία και πανό έξω από το κοινοβούλιο της Σκωτίας, με σύνθημα «Πάψτε να εξοπλίζετε το Ισραήλ!».

Ξεχωριστά ήταν ακόμα μια φορά τα πλάνα που έφταναν από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων από τη Νέα Υόρκη (ανατολικές ΗΠΑ, στις ακτές του Ατλαντικού), όπου εκατοντάδες Αμερικανοεβραίοι κατέλαβαν συμβολικά το Αγαλμα της Ελευθερίας, διαμηνύοντας με συνθήματα, πανό, μπλούζες: «Οι Εβραίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός τώρα!» και «Οχι στο όνομά μας!»«Ολος ο κόσμος βλέπει!» και «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι!», μπροστά στο παγκοσμίως γνωστό σύμβολο της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη έγινε και κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της «Black Rock» (ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ισραήλ), κατά τη διάρκεια της οποίας διαβάστηκαν τα ονόματα των πάνω από 10.000 νεκρών από τις βόμβες που αγοράστηκαν και με τις «επενδύσεις» του συγκεκριμένου αμερικανικού μονοπωλίου.

Στην Ουάσιγκτον, έγινε νέα συγκέντρωση έξω από το Καπιτώλιο, με υπαλλήλους στο Κογκρέσο να τηρούν ενός λεπτού σιγή και να καταθέτουν λουλούδια προς τιμήν των θυμάτων του πολέμου. «Δεν αισθανόμαστε πλέον άνετα να σιωπούμε (…) τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου δεν ακούν τους ανθρώπους που εκπροσωπούν» έλεγαν οι συμμετέχοντες.

Τέλος, διαστάσεις αποκτούν και οι κινητοποιήσεις που κατήγγειλαν και τον άθλιο ρόλο των μεγάλων ΜΜΕ στο ξέπλυμα του Ισραήλ.

Στις ΗΠΑ, έγινε συγκέντρωση στα γραφεία των «New York Times», όπου πλήθος ανθρώπων διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ καλύπτουν τη σφαγή στη Γάζα και απαίτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα, στηλιτεύοντας την κάλυψη που ουσιαστικά προσφέρουν τα ΜΜΕ στο έγκλημα, κυκλοφόρησαν ειδικό τεύχος της εφημερίδας με τίτλο «New York Crimes»όπου περιλαμβάνονταν τα ονόματα των 10.000 και πλέον νεκρών, ανάμεσά τους και πολλών δημοσιογράφων.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να διαβάζουν τα ονόματα των δολοφονημένων από το Ισραήλ από τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά μετά από 30 ολόκληρα λεπτά έφτασαν μόλις στα τρίχρονα παιδιά. Η αστυνομία έσπευσε να τους απομακρύνει για …αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε στις αρχές της βδομάδας και στο Λονδίνο, έξω από τα γραφεία του BBC.

Διαβάστε Επίσης