Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι μέτοχοι των «Κυπριακών» τραπεζών, οι πιο κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη!

Οι μέτοχοι των «Κυπριακών» τραπεζών, οι πιο κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη!

Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων

-

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών  McKinsey  με πρόθεση την τιθάσευση του πληθωρισμού, οι τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022, με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, από τον Ιούλιο και εντεύθεν,  έβαλαν στα ταμεία τους επιπλέον €280 δισεκατομμύρια!

Από αυτά τα ουρανοκατέβατα κέρδη ωφελήθηκαν οι μέτοχοι τους οι οποίοι εισέπραξαν μερισμάτων πέραν του 12% ανά μετοχή. Σημειώνεται δε ότι αυτά τα αυξημένα κέρδη του τραπεζικού τομέα έφτασαν το 2022 στο καλύτερο σημείο από το 2007 ενώ τα κέρδη τους θα εκτοξευτούν περαιτέρω με τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για το 2023. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού οι μέτοχοι των ούτω καλούμενων κυπριακών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι οι πιο κερδισμένοι στην Ευρωζώνη με τις αποδόσεις τους (κέρδη) να φτάνει το 26,7%. 

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου το καθαρό εισόδημα των ούτω καλούμενων κυπριακών τραπεζών μόνο από τόκους εκτοξεύτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023  στα €846,6 εκατομμύρια και αυτό οφείλεται στη συνεχή αύξηση των δανειστικών επιτοκίων!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης