Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι «μειώσεις» μετατρέπονται τελικά σε αυξήσεις στις τιμές!

Οι «μειώσεις» μετατρέπονται τελικά σε αυξήσεις στις τιμές!

Οι διαπιστώσεις του Συνδέσμου Καταναλωτών και οι αλχημείες της υπηρεσίας «προστασίας» καταναλωτών της κυβέρνησης…

-

Από την 1η Μαϊου έχει επιβληθεί μηδενικός ΦΠΑ σε μια κατηγορία προϊόντων πρώτης ανάγκης.  ΄Ελα μου ντε που άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.  Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2023 το 27% των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ οι τιμές ήταν ψηλότερος σε σύγκριση με τις τιμές Απριλίου πριν την επιβολή μηδενικού ΦΠΑ,  ενώ τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό σκαλφάλωσε στο 83%. 

Παρατηρείται αύξηση σε όλες τις κατηγορίες που εμπίπτουν στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ δηλαδή στο γάλα, νερό, ψωμί, βρεφικές τροφές ενώ η μόνη κατηγορία στην οποία παρατηρείται μείωση είναι στις βρεφικές πάνες με την τιμή να έχει μειωθεί κατά 2,71%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στις κατηγορίες του νερού κατά 6,11%, στις βρεφικές τροφές κατά 5,57%, το βρεφικό γάλα κατά 1,56%, των αυγών κατά 4,06% και του ψωμιού κατά 1,98%.  Δεν θέλω να μου αγχώνεστε από … 1η Νοεμβρίου στον κατάλογο προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ θα προστεθούν ο καφές και η ζάχαρη και εννοείται αφού πρώτα οι μεγαλοεισαγωγείς αυξήσουν τις τιμές προηγουμένως με αποτέλεσμα όπως θα εφαρμοστεί ο «μηδενικός» ΦΠΑ οι τιμές να είναι πολύ ψηλότερες. 

Aπό δικής της πλευράς η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου καταγράφει ….. συγκράτηση τιμών στο 75% (!!!) των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην λίστα του μηδενικού ΦΠΑ και δεν βλέπουν ότι οι μεγαλοκαρχαρίες αύξησαν τις τιμές βασικών προϊόντων λίγες μέρες πριν την επιβολή του μηδενικού ΦΠΑ και έτσι βγήκαν πάλι κερδισμένοι. 

Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν εξηγείται αλλιώς πρέπει να είναι … σε άλλη χώρα που έχουν κάνει την έρευνα γιατί εμείς πιστεύουμε στην τρύπια πλέον τζέπη μας!

Διαβάστε Επίσης