Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΗ αλυσίδα των εγκλημάτων Δεξιάς - Το ξέπλυμα και η ατιμωρησία εμπλεκομένων!

Η αλυσίδα των εγκλημάτων Δεξιάς – Το ξέπλυμα και η ατιμωρησία εμπλεκομένων!

Έντονες αντιδράσεις για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τραπεζίτη με εμπλοκή στην τραπεζική κρίση, του Χριστόδουλου Πατσαλίδη!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Γιατί μας παραξενεύει ο διορισμός  από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, του Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου; Η άρχουσα τάξη πάντοτε ενδιαφέρεται για τη συνέχεια στην ιστορία της καταπίεσης των εργαζομένων και την εκμετάλλευση των ανθρώπων και για να επιτυγχάνει τους σκοπούς της χρησιμοποιεί τους τεχνοκράτες που υπηρετούν πρόθυμα τα συμφέροντα της κι ενίοτε καρπώνονται και οι ίδιοι από τα οφέλη που εξασφαλίζουν σε βάρος των πολιτών με τις πλάτες των κυβερνήσεων της Δεξιάς.  

Γιατί λοιπόν να παραξενεύει ο διορισμός του Χρ. Πατσαλίδη ο οποίος διετέλεσε ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου την περίοδο της τραπεζικής συμμετέχοντας στις αποφάσεις για την αγορά των ελληνικών ομολόγων – σκουπιδιών που ξεπουλούσαν όσα – όσα οι  Γερμανικές τράπεζες;

Και σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει απόλυτα η ρήση του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου Καρλ Μαρξ ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», με τη διαφορά ότι στην Κύπρο επαναλαμβάνεται πολλές φορές από την περίοδο της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα!

Έγινε πλέον κανόνας για την άρχουσα τάξη και το βαθύ κράτος της Δεξιάς να συμπεριφέρονται με θρασύτητα και χωρίς να λογαριάζουν κανένα! Έχουν την αυτοπεποίθηση πως όσες αντιδράσεις κι αν υπάρξουν, θα μπορέσουν αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτουν, εύκολα να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλα ζητήματα ή ακόμη και με το ψέμα και τη διαστρέβλωση να κάνουν το μαύρο – άσπρο! Κάποτε το έκαναν από τους άμβωνες της εκκλησιάς, σήμερα με τα ελεγχόμενα από τους ίδιους μέσα μαζικής ενημέρωσης και την συντριπτική υπεροχή τους στις παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.  

Περίοδος αποικιοκρατίας: Ποιοι συνεργάζονταν με τους Άγγλους αποικιοκράτες;  Δεν είναι οι ίδιοι ανώτατοι αξιωματούχοι στον αποικιοκρατικό κρατικό μηχανισμό που συνέχισαν να διοικούν και μετά την «ανεξαρτησία»; Είναι οι άνθρωποι που προσλαμβάνονταν στη βάση πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων, με πολλαπλούς ελέγχους να μην ανήκουν στην Αριστερά ή έστω να έχουν συγγενείς μέχρι και 4ου βαθμού που ήταν μέλη του ΑΚΕΛ!

Πάμε και στην περίοδο της πρώτης ΕΟΚΑ (1955 – 59: Οι εγκληματίες, κι αναφερόμαστε στους μασκοφόρους του Γρίβα, που δολοφονούσαν αθώα στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ και της  Αριστεράς τιμωρήθηκαν ποτέ;

Όχι! Αντίθετα, πήραν θέσεις και αξιώματα στην κυπριακή κοινωνία και στην κρατική μηχανή.

Και η ιστορία συνεχίστηκε στα χρόνια της κολοβωμένης ανεξαρτησίας. Το αντιδραστικό  «Γιωρκατζικό καθεστώς» συνέχισε τον πόλεμο εναντίον της Αριστεράς και ούτε «ρουθούνι Αριστερού δεν έμπαινε μέσα στη δημόσια υηρεσία».

Όλοι αυτοί αποτέλεσαν τη «μαγιά» για την προδοτική ΕΟΚΑ Β΄του αρχιφασίστα του Γρίβα.

Και το ερώτημα: Αυτοί που πολέμησαν τη  Δημοκρατία και το νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο του κράτους, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τιμωρήθηκαν;

Όχι! Ακόμη και τους «62» δημόσιους υπαλλήλους που είχε παύσει ο τότε Πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για λόγους δημοσίου συμφέροντος για τη δράση τους κατά την προπραξικοπηματική περίοδο, όταν ανήλθε στην εξουσία ο Γλαύκος Κληρίδης, ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τους επαναπρόσλαβε!

Και όχι μόνο αυτό! Ο ΔΗΣΥ έδωσε πολιτική στέγη και πολιτικοποίησε πραξικοπηματίες περιλαμβανομένων και μελών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Νίκου Σαμψών!

ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Μπροστά σ’ αυτά τα εγκλήματα κατά του κράτους και της δημοκρατίας, τα όσα ακολούθησαν σε «καιρό ειρήνης» σε διάφορες περιόδους από ανθρώπους της κρατικής εξουσίας αλλά και στελέχη των κομμάτων της Δεξιάς θα ήταν… «μηδαμινά»!

Πλέον η κοινωνία έχει δυστυχώς «συνηθίσει» με το ξέπλυμα όσων προκαλούν καταστροφές είτε με όρους εθνικής τραγωδίας όπως το 1974 με την προδοσία των ηγετών της ΕΟΚΑ Β΄, είτε με οικονομικούς όρους, όπως ήταν η περίοδος του Χρηματιστηρίου επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη – ΔΗΣΥ, της τραπεζικής κρίσης και των αντιλαϊκών Μνημονίων με το κούρεμα καταθέσεων επί Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, περίοδος κατά την οποία ρόλο είχαν ο νυν Πρόεδρος Νίκος  Χριστοδουλίδης με την ιδιότητα του υπουργού και ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης, η ανάμειξη του οποίου καταγράφεται και στην Έκθεση της Alvarez & Marsal, γεγονός που έχει εγείρει στους πολιτικούς και κομματικούς κύκλους, ερωτηματικά για την αξιοπιστία του στην άσκηση του εποπτικού του ρόλου.

Σε σχέση με την περίοδο της αγοράς από τις κυπριακές συστημικές τράπεζες και ειδικότερα από την Τράπεζα Κύπρου στην οποία ο νοεδιορισθείς Διοικητικής της  Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης βρισκόταν στην ηγετική πυραμίδα της, έχοντας υπόψη τα όσα του καταμαρτυρούνται στο πόρισμα της Βουλής και στην έκθεση της Alvarez & Marsal, εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας!

Τόσο το πόρισμα όσο και η έκθεση περιλαμβάνουν πολλές αναφορές στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε Χριστόδουλος Πατσαλίδης στις κακές πρακτικές ανάμεσα στις οποίες η αγορά από γερμανικές τράπεζες των ελληνικών ομολόγων – σκουπιδιών, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2013 για ν’ ακολουθήσει το κούρεμα καταθέσεων, τα επάρατα Μνημόνια και η φτωχοποίηση χιλιάδων πολιτών.

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ

ΣΤΙΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ…

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση της Alvarez & Marsal, ο Χρ. Πατσαλίδης εμπλέκεται σε ύποπτες διαγραφές δεδομένων που έγιναν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με αποτέλεσμα να χαθούν αποδεικτικά στοιχεία για το τραπεζικό έγκλημα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στους υπολογιστές του Ανδρέα Ηλιάδη και Χρ. Πατσαλίδη εντοπίστηκε λογισμικό διαγραφής δεδομένων, το οποίο δεν αποτελούσε μέρος των συνήθων λογισμικών που εγκαθίσταντο στην Τράπεζα Κύπρου.

  • Η θέση των δυο ηγετικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι προέβησαν στις διαγραφές δεδομένων, παρά τη ρητή οδηγία η οποία είχε δοθεί τότε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, να φυλαχθούν τα στοιχεία προκειμένου να γίνει έρευνα!

Παρ’ όλα αυτά, έγιναν μαζικές διαγραφές δεδομένων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Χρ. Πατσαλίδη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την PwC, η οποία διαπίστωσε ότι διαγράφηκε το 85% από τον φορητό υπολογιστή του Χρ. Πατσαλίδη καθώς και το 55% από τον επιτραπέζιο υπολογιστή του!

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ…

Είναι πρωτοφανές το θράσος του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος ξεπληρώνει τις προεκλογικές επιταγές του με το ρουσφέτι και τους διορισμούς όσων συμμετείχαν στο προεκλογικό επιτελείο του! Επιστράτευσε την τακτική του αποπροσανατολισμού και της δημαγωγίας, προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει στα βασανιστικά ερωτήματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή του!

Έτσι, αντί να δώσει εξηγήσεις, έκανε επίθεση στο ΑΚΕΛ επειδή επί της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια είχαν διοριστεί τραπεζίτες στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να εισπράξει όμως αποστομωτική απάντηση από το Μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου, ο οποίος παρέπεμψε στο πόρισμα της Βουλής και την έκθεση της Alvarez & Marsal και υπέδειξε ότι ο Χρ. Πατσαλίδης «ήταν πρωταγωνιστής των τραπεζικών κακών πρακτικών και εγκλημάτων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». Τον κάλεσε επίσης «αντί να πετά την μπάλα αλλού, να απαντήσει επιτέλους επί της ουσίας» στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Με βάση τον πρότερο βίο και πολιτεία του, με ποια αξιοπιστία ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο;
  • Είναι η απόφαση του Ν. Χριστοδουλίδη μια ακόμα προσπάθεια διαγραφής της τραπεζικής κρίσης και των κακών τραπεζικών πρακτικών που μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς παραδέχθηκε ότι ο Πρόεδρος γνώριζε για τα πορίσματα της Βουλής και του οίκου Alvarez & Marsal πριν τον διορισμό του Χρ. Πατσαλίδη!

Σχολιάζοντας, το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον ίδιο τον Πρόεδρο, αφού επιβεβαιώνεται ότι «ο Ν. Χριστοδουλίδης επιλέγοντας και διορίζοντας τον Χρ. Πατσαλίδη δεν παραγράφει απλώς το τραπεζικό έγκλημα, αλλά το δικαιώνει κιόλας».

Διαβάστε Επίσης