Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Παίζουν με τον χρόνο και εξυπηρετούν τον στόχο τους η...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Παίζουν με τον χρόνο και εξυπηρετούν τον στόχο τους η Τουρκία και όσοι βολεύονται με τη διχοτόμηση – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ογκώδης πορεία στη μνήμη των ηρών της Ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη

-

Η Τουρκία, και όσοι βολεύονται με τη διχοτόμηση, παίζουν με τον χρόνο και εξυπηρετούν τον στόχο τους, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης που ηγείται της ελληνοκυπριακής πλευράς καλείται να απαντήσει «τι κάνουμε» ενώπιον αυτής της κατάστασης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, ο κ. Στεφάνου συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη να σπρώξει τις εξελίξεις και, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να τις επηρεάσει και προς τούτο επιβάλλεται ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών.

Δευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε ανάγκη για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, αφού μέχρι τώρα οι όποιες πρωτοβουλίες του Προέδρου δεν απέδωσαν, είπε πως δεν απέδωσε η πρωτοβουλία του για διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου και για αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Οι Ευρωπαίοι, για να εμπλακούν ουσιαστικά στο Κυπριακό, αναμένουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε έχουν σχετικές αποφάσεις και ο Πρόεδρος έπρεπε κανονικά να το γνωρίζει», συνέχισε αναφέροντας ότι «δεν απέδωσε η προσπάθεια για διασύνδεση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τα ευρωτουρκικά, επειδή η ΕΕ έχει ως πρώτιστη επιδίωξη την αναβάθμιση των σχέσεων της με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τα ευρωτουρκικά δεν μπορούν πλέον να δημιουργήσουν κίνητρα στην Τουρκία ικανά να την πείσουν να επανέλθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι και δεν πρέπει να επενδύουμε όλες μας τις προσδοκίες στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι για να τις κρίνουμε τις προτάσεις που ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ότι δέχθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ. 

Αναμένουμε προεδρική απάντηση αν θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο επανειλημμένα ζητήσαμε, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας, ανέφερε περαιτέρω προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και σ’ αυτό το αίτημα ανταποκρίνεται.

Κάνοντας λόγο για αγνόηση του μοναδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ανήκει στο νέο πνεύμα που ο Πρόεδρος δήλωνε  προεκλογικά «ότι τάχα θα φέρει στην πολιτική» και παρατήρησε πως «τελικά, κι αυτή η εξαγγελία αποδεικνύεται κενή περιεχομένου, όπως και τόσες άλλες».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ, εδώ και πολύ καιρό κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να επενεργήσουμε στις εξελίξεις για διάρρηξη του αδιεξόδου και συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά ο Πρόεδρος παραγνωρίζει την πρόταση του ΑΚΕΛ και δεν καταδέχεται καν να τη συζητήσει. 

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ επιμένει στην πρότασή που υπέβαλε για αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων στην περιοχή και του κυπριακού φυσικού αερίου, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοίγει προοπτικές για διάρρηξη του αδιεξόδου.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην 9η Ιουνίου, ημέρα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,  καλώντας σε στήριξη με όλες τις δυνάμεις προς τους υποψήφιους και τους εκλογικούς συνδυασμούς του ΑΚΕΛ, Αριστερά, Κοινωνική Συμμαχία.

Είπε επίσης ότι στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το ΑΚΕΛ δίνει συνέχεια στο ιστορικό βήμα του 2019 συμπεριλαμβάνοντας και πάλι στο ψηφοδέλτιό του τον Τουρκοκύπριο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ για να στείλει ξανά το μήνυμα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται στο παρόν υπηρετώντας το μέλλον.

Οι εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ άρχισαν με κατάθεση στεφάνων στις 09:00 από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ στο μνήμα του Κώστα Μισιαούλη στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, Λευκωσία. Ακολούθησε στις 10:00 πορεία νεολαίας από το Πέρα Χωριό προς το Δάλι. Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Μνήμης και Τιμής με κύριους ομιλητές τον κ. Στεφάνου και τον Πρόεδρο της DEVİŞ, Κοράλ Ασιάμ στο Οίκημα Άδωνη Ιδαλίου. Ακολούθησε πορεία προς το τουρκοκυπριακό κοιμητήριο και κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου 

Διαβάστε Επίσης