Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διπλό παιχνίδι από τους συγκυβερνώντες: «Ο καλός και ο κακός» και...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διπλό παιχνίδι από τους συγκυβερνώντες: «Ο καλός και ο κακός» και τη νύφη πληρώνει η Κύπρος!

Το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο! - Σκοτώνουν πριν γεννηθεί τη νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Καθώς πολιτική ηγεσία του τόπου αναμένει την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, πράγμα που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τα όσα θα ακολουθήσουν, στο εσωτερικό εκδηλώνονται κινήσεις που προδίδουν τις προθέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και των συγκυβερνώντων κομμάτων να σκοτώσουν εν τη γενέσει της την προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για εξεύρεση κοινού εδάφους επανέναρξη της διαδικασίας αναζήτησης λύσης.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα αξιολόγησε σε συνεργασία με τη Γραμματεία το ΟΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών της στο τρίγωνο Αθήνα, Λονδίνο και Άγκυρα και κατεβαίνει τώρα στην Κύπρο όπου θα παραμείνει για ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου θα έχει εκ το σύνεγγυς συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων. Στα πλάνα της είναι να καλέσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε κοινή συνάντηση ο χαρακτήρας της οποίας θα καθοριστεί ανάλογα με το έδαφος που θα βρει η κα Κουεγιάρ.

Με δεδομένη τη θέση της Τουρκοκυπριακής πλευράς για συμφωνία στη βάση της λεγόμενης «κυριαρχικής ισότητας» με τον ισχυρισμό ότι αυτή πηγάζει από το δικοινοτικό σύνταγμα του 1960 και την επιβάλλουν οι «πραγματικότητες στο νησί», θα ανέμενε κανείς απόλυτη συνέπεια της επίσημης  Ελληνοκυπριακής πλευράς στη θέση για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά.

Ωστόσο καταγράφεται με ιδιαίτερη ανησυχία η τακτική της διπλής γραμμής από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίο ενώ μιλά για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν, «αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι» την αναφορά του στο Πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες και στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν διαχρονικά στην πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Και όταν αναγκαστεί να το κάνει βάζει ουρές που δίνει δικαιώματα στους ξένους διπλωμάτες και στους αξιωματούχους του ΟΗΕ να κάνουν λόγο πως και οι δυο Κυπριακές πλευρές θεωρούν «ξεπερασμένη» τις θέσεις αυτές.

  • Η επίσημη Ελληνοκυπριακή πλευρά με αυτό τον τρόπο αφήνει περιθώρια για αναζήτηση «κοινού εδάφους», με τους Βρετανούς να επαναφέρουν τις θέσεις τους για «λύση» μέσης απόστασης μεταξύ Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και «λύσης» δυο κρατών!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Σ’ αυτή ακριβώς τη συγκυρία, με άλλοθι «τη στήριξη» των θέσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη ανέλαβαν δράση οι πολιτικές δυνάμεις που βολεύονται με το σημερινό διχοτομικό στάτους κβο.  

Η λεγόμενη «πρωτοβουλία» του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για «στήριξη» των θέσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, στην πραγματικότητα στοχεύει στην εξουδετέρωση εν τη γενέσει της, τής προσπάθειας της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο ΔΔΟ, γι’ αυτό και βρήκε ολοπρόθυμο συνοδοιπόρο τον Μαρίνο Σιζόπουλο το κόμμα του οποίου τάσσεται επίσημα εναντίον αυτής της μορφής λύσης του Κυπριακού.

  • Κρύβεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αναλαμβάνουν δράση οι θιασώτες της «μη λύσης» ως δήθεν καλύτερης από τη λύση της ΔΔΟ!

Οι συγκυβερνώντες παίζουν το γνωστό, πλην επικίνδυνο  πολιτικά διπλό παιχνίδι εκείνο του «καλού» Χριστοδουλίδη ο οποίος υποτίθεται «πιέζει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν» και του «κακού» που είναι τα συγκυβερνώντα κόμματα με «σκληρές» θέσεις.

Αίφνης ένοιωσαν την ανάγκη να «βγουν μπροστά» στο Κυπριακό αυτοί που εδώ και ένα χρόνο η μόνη τους έγνοια είναι η νομή της εξουσίας, η ρουσφετολογία, η ημετεροκρατία και τα βολέματα.

  • Στην πραγματικότητα στήνουν «άλλοθι» στον Ν. Χριστοδουλίδη για επιμονή σε λύση «διζωνικής», αλλά με «ουρά» και θέσεις εκτός των παραμέτρων των συγκλίσεων Αντώνιο Γκουτέρες!

Δηλώνουν πως με τις τοποθετήσεις τους που βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις καταγεγραμμένες συγκλίσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης ενισχύουν τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όμως με τις κινήσεις τους ρίχνουν νερό στο μύλο της παγίωσης τις διαίρεσης του νησιού.

  • Παίζουν ηθελημένα ή όχι, το παιχνίδι του εθνικιστή Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ που επιμένει σε λύση δυο κρατών

 Με τη συμπεριφορά της η επίσημη Ελληνοκυπριακή ηγεσία και τα συγκυβερνώντα κόμματα επιτρέπουν στους ξένους διαμεσολαβητές στο Κυπριακό να αφήνουν έξω από το κάδρο των ευθυνών της την Τουρκία η οποία φροντίζει να «στηρίζει» τάχατες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ παίζονται κι αυτή, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, το δικό της «διπλό παιχνίδι».

Η ‘Αγκυρα εμφανίζεται να δηλώνει στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθών και στους ξένους διπλωμάτες πως στηρίζει τις πρωτοβουλίες για επανέναρξη της διαδικασίας αφήνοντας τον εθνικιστή Τουρκοκύπριο ηγέτη να προβάλλει τις διαφωνίες του για τη μορφή λύσης.

  • Με το δεδομένο αυτό η εισαγωγή στις τοποθετήσεις της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας άλλων στοιχείων για επανέναρξη της διαδικασίας υποβοηθούν την τουρκική πλευρά.

Μόνη ασφαλιστική δικλείδα και ο μόνος δρόμος για να ανοίξει ο δρόμος και να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς είναι η αυστηρή συνέπεια στη θέση για συνέχιση των συνομιλίων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν  Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου του Αντώνιο Γκουτέρες. Ούτε ουρές, ούτε αοριστολογίες με  όποιο περιτύλιγμα!

Σ’ αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε ενέργειες από τους  δυτικούς ιμπεριαλιστές για να «κλείσουν» την ανοικτή πληγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η δαμόκλειος σπάθη της αναγνώρισης του παράνομου και υποτελούς στην κατοχική Τουρκία μορφώματος στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου είναι εκεί!

Διαβάστε Επίσης