Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΟ υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των...

Ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στην κοινή γνώμη με τα αλλεπάλληλα οργανωμένα εγκλήματα!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα! Δυστυχώς την Κύπρο πλέον κυβερνούν τυχάρπαστοι, διαπλεκόμενοι κι ανίκανοι να δώσουν όραμα στους πολίτες αλλά και να προσφέρουν έστω αίσθημα ασφάλειας και ελπιδοφόρας προοπτικής στους ανθρώπους που ζουν στο νησί!

Δεν είναι μόνο το Κυπριακό που αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης που διαδέχτηκε το Νίκο Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας κάνει ακριβώς αυτό που αναμέναμε: Συνεχίζει να συντηρεί την κατάσταση παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, το διχοτομικό στάτους κβο.

Αυτό είναι το όραμα τους, να κυβερνούν έστω στη μισή Κύπρο, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, με μόνη έγνοια τους τα βολέματα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης. Κανένα ενδιαφέρον για το λαό. Ας λιμοκτονούν οι συνταξιούχοι και χιλιάδες οργανικές οικογένειες με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Μόνη τους έγνοια, τα ρουσφέτια, τα βολέματα, ο σφετερισμός της δημόσιας περιουσίας και η εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης και του τραπεζικού κεφαλαίου που συμπεριφέρεται ως κλίκα αδίστακτων, σύγχρονων τοκογλύφων!

ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το αίσθημα παντελούς εγκατάλειψης των πολιτών από την πολιτεία έρχεται να ενισχύσει η ανυπαρξία ενός δικτύου προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα που δρα σε όλες τις σφαίρες της ζωής, στην οικονομία, στον αθλητισμό και στην καθημερινότητα. Και δυστυχώς το συντεταγμένο κράτος είναι απών! Οι δυνάμεις ασφαλείας αποδεικνύονται ανίκανες να παράσχουν ασφάλεια στους πολίτες!

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δυστυχώς, όπως και τις προηγούμενες βδομάδες, καταγράφεται έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος. Καταγράφεται έξαρση συνάμα της ανεπάρκειας των αρχών να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες.

  • Η αποδεδειγμένη ανεπάρκεια και κωλυσιεργία αποθρασύνουν το έγκλημα και επιτείνουν την ανησυχία των πολιτών.

Η απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε τη Δευτέρα σε πολυσύχναστη και κατοικημένη περιοχή στην Αγλαντζιά, εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στην κυπριακή κοινωνία.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες που έγιναν υπό το φως της μέρας και σε πολυσύχναστες περιοχές, αποδεικνύει ότι τα εγκληματικά στοιχεία νιώθουν την άνεση και την ελευθερία να δρουν. Αυτό πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και την Αστυνομία για την αδυναμία τους ν΄ αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα.

  • Το επίπεδο εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην Αστυνομία και στις Αρχές είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υπέδειξε και σχετική Έκθεση της GRECO.

Η Έκθεση σημείωσε και την ανάγκη γι’ αντικειμενικότητα και διαφάνεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιλογή υψηλόβαθμων αξιωματικών, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στην Αστυνομία. Η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της δεκαετίας Αναστασιάδη- Δημοκρατικού Συναγερμού και σε αυτό τον τομέα και τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα.

Πλέον το έγκλημα είναι πιο μπροστά από την Αστυνομία και το κράτος και αυτό παρά τις διάφορες δηλώσεις και υποσχέσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για πάταξη της εγκληματικότητας. Πιο πρόσφατη, η εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την οπλοφορία αστυνομικών στο κέντρο των πόλεων, η οποία ποσώς θα βοηθήσει…

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,

ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες και η ηγεσία της αστυνομίας εξαντλούνται σε ευχολόγια και εξαγγελίες, πλην όμως το έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αντί να σπεύδει πρόχειρα και να εξαγγέλλει συνθήκες αστυνομοκρατίας ας μεριμνήσει για την επιχειρησιακή επάρκεια και ικανότητα της αστυνομίας, η οποία πληρώνει το τίμημα της ημετεροκρατίας και του ξηλώματος όλης της προηγούμενης δεκαετίας, τονίζει ο Άριστος Δαμιανού, μέλος του Π.Γ. της Κ. Ε. του ΑΚΕΛ.

Χρειάζονται συγκεκριμένες, προσθέτει, συγκροτημένες πολιτικές για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Χρειάζεται πολιτική και θεσμική βούληση και αποφασιστικότητα. Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές έχουν σημαντικά νομοθετικά εργαλεία στα χέρια τους και τεχνολογικές δυνατότητες που τούς επιτρέπουν να προλαμβάνουν, να καταστέλλουν, να διώκουν και να τιμωρούν το έγκλημα.

Αυτό που χρειάζεται είναι Στρατηγική καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση και αναβάθμιση της Αστυνομίας, αξιοποίηση των νομοθετικών δυνατοτήτων που διαθέτει και κυρίως, αξιοποίηση των ικανών και έντιμων μελών του Αστυνομικού Σώματος.

Ανησυχούν διπλά την κοινή γνώμη, τα πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπου στο φως της ημέρας συντελούνται εγκλήματα, δολοφονίες, δολοφονικές απόπειρες, εμπρησμοί αλλά και επιθέσεις κατά φιλήσυχων ανθρώπων και των οικογενειών τους, εντός κατοικημένων.

  • Δυστυχώς ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.

Χωρίς περιστροφές, το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας τον καθένα από το δικό του μετερίζι και τη δική του ευθύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν αμέσως.

Διαβάστε Επίσης