Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΟ επανασχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι κοινωνική ανάγκη

Ο επανασχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι κοινωνική ανάγκη

-

Τα αποτελέσματα της PISA για τις αποδόσεις των μαθητών, έχουν δείξει πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα μας τα τελευταία χρόνια  αντί να βελτιώνεται γίνεται όλο και πιο προβληματικό. Οι ειδικοί θα ψάξουν τις αιτίες, ελπίζουμε.

Η κύρια αιτία είναι μάλλον η λανθασμένη εκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που ενώ παρέλαβε μια καλά μελετημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε ξεκινήσει, την ακύρωσε και εφάρμοσε αναχρονιστικές τακτικές και προγράμματα, εισήγαγε ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα στα σχολεία, απαξίωσε τους εκπαιδευτικούς , τους μαθητές και τους γονείς και υποβάθμισε το δημόσιο σχολείο.

Βεβαίως και άλλοι λόγοι μπορεί να επηρέασαν την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως οι αλλαγές στην κοινωνία και η στάση των μαθητών έναντι της εκπαίδευσης, η ραγδαία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αφαιρούν κάτι από την κριτική σκέψη και την έρευνα, η αδυναμία της κυβέρνησης να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές και τα προγράμματα σπουδών που μάλλον έμειναν στο παρελθόν και στις αντιλήψεις της εκκλησίας που ατυχώς για την χώρα μας καθορίζει πολιτική.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από κορυφαίους της εκπαίδευσης και της Παιδαγωγικής Επιστήμης που ξεκίνησε επί προεδρίας Τάσου Παπαδόπουλου και έλαβε σάρκα και οστά επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, δυστυχώς όχι μόνο εγκαταλείφθηκε από τις κυβερνήσεις ΔΗ.ΣΥ. – Αναστασιάδη, αλλά αντικαταστάθηκε από ότι πιο οπισθοδρομικό υπάρχει στο τομέα της εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό τώρα, ως χώρα πληρώνουμε ότι φτιάξανε την χαμένη εκπαιδευτική δεκαετία. Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης, που κυριάρχησε την δεκαετία ΔΗ.ΣΥ. Αναστασιάδη έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας, που προέρχεται από την εκπαίδευση και έχει τη γνώση των παιδαγωγικών και τη δυνατότητα να φέρει αλλαγές, θα πρέπει να προχωρήσει σε τομές για  εκπαιδευτική ανασυγκρότηση. Ο επανασχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής και της Παιδείας γενικότερα, είναι κοινωνική ανάγκη.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης