Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΗ Κύπρος εκλέγει τον 8ο Πρόεδρό στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κύπρος εκλέγει τον 8ο Πρόεδρό στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας

-

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 και διαρκεί ως τις 6 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρα μεταξύ 12 και 1300.

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.113 εκλογικά κέντρα και στο εξωτερικό στήθηκαν κάλπες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο και ΗΠΑ. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε η ψηφοφορία να λήξει στις 6.00 μ.μ., ώρα Κύπρου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, o/η προεδρεύων/ουσα κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση, ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένει, για να ψηφίσει, μεγάλος αριθμός εκλογέων.

Γι’ αυτό καλούνται οι εκλογείς, όπως προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών στόχος είναι τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινωθούν ως τις 730 απόψε, αφού στη συνέχεια ακολουθεί άλλη διαδικασία για την έκδοση του τελικού επίσημου αποτελέσματος, ώστε να γίνει η ανακήρυξη.

Ψηφίζουμε ως γνωστό με ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο και βάζουμε +, χ ή ν στο ορθογώνιο κάτω από το όνομα του υποψηφίου της προτίμησής μας.

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου που επιλέγουν και σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο. Άκυρο επίσης καθίσταται αν ο εκλογές ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από το ορθογώνιο.

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 404.321 ψηφοφόροι δηλαδή ποσοστό 72,04%.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», γύρω στις 10 το βράδυ.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία και απαγορεύεται η μεταφορά στο στάδιο φωτοβολίδων, κροτίδων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, η  μεταφορά πανό υβριστικού ή άλλου προκλητικού – ρατσιστικού περιεχομένου, η αναγραφή συνθημάτων στον περιβάλλοντα χώρο, στους τοίχους του σταδίου και οπουδήποτε αλλού και η είσοδος εντός του σταδίου, σε οποιονδήποτε έχει καλυμμένο το πρόσωπο.

Η χωρητικότητα του σταδίου είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου, θα γίνουν διευθετήσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση και από γιγαντο-οθόνες, που θα τοποθετηθούν εξωτερικά και περιμετρικά του σταδίου.

Επισημαίνεται ότι η Αστυνομία θα βρίσκεται στην τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ασφάλεια και προστασία του κοινού, τη διασφάλιση της όλης εκδήλωσης και την παροχή τροχαίων διευκολύνσεων στο κοινό, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή του.

Λόγω της ανακήρυξης απόψε, συνολικά σήμερα εργάζονται γύρω στους 2,250 αστυνομικοί σε σύγκριση με 2,000 την περασμένη Κυριακή.

Μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα με σκοπό την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Περαιτέρω θα υπάρξουν και μηχανοκίνητα περίπολα, τα οποία θα καλύπτουν χώρους που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία, για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Θα λειτουργήσει, επίσης, όπως και την περασμένη Κυριακή, το Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων. Πτητικά μέσα – ελικόπτερα και drones – θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφύλαξης της ασφάλειας, ενώ θα γίνει και πάλι μεταφορά καλπών από απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση ελικοπτέρου της Αστυνομίας.

Για την ιστορία πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που έμεινε στην εξουσία από το 1959 ως το θάνατό του το 1977.

Στις εκλογές του 1959 έλαβε 66,82% έναντι 33,18% του Ιωάννη Κληρίδη. Στο διάστημα 1965-1967 παρατάθηκε η θητεία του με ειδικό νόμο λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.

 Το 1968 έλαβε 96,26% και το 1973 εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο. Το 1977 έγινε αναπληρωματική εκλογή εξαιτίας του θανάτου του και εξελέγη δεύτερος πρόεδρος ο Σπύρος Κυπριανού ο οποίος το 1978 επανεξελέγη .

Ο Σπύρος Κυπριανού κερδίζει τις εκλογές και το 1983 με 56,54% και μένει στο θώκο ως το 1988. Τρίτος πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Βασιλείου για πενταετή θητεία από το 1988 ως το 1993. Έλαβε 51,6% έναντι 48,4% του Γλαύκου Κληρίδη.

 Το 1993 τα ηνία του κράτους αναλαμβάνει ο Γλαύκος Κληρίδης που μένει στο θώκο ως το 2003. Το 1993 έλαβε 50,31% και το 1998 50,82%.  Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003 Πρόεδρος εκλέγεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο με 51,51%.

Τον διαδέχεται το 2008 για μια πενταετία ο Δημήτρης Χριστόφιας που εξασφαλίζει στο β ΄γύρο 53,37%. Στις εκλογές του 2013 το αξίωμα του Προέδρου αναλαμβάνει ο Νίκος Αναστασιάδης που επανεκλέγηκε το 2018. Το 2013 έλαβε 57,48% και το 2018 55,99%.

 

Διαβάστε Επίσης