Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣΤη δημιουργία του «UEFA Nations League» αποφάσισε το Κογκρέσο της UEFA

Τη δημιουργία του «UEFA Nations League» αποφάσισε το Κογκρέσο της UEFA

-

Μάρτιος 2014

Μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία αλλάζει τον χάρτη σε σχέση με τις διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων λήφθηκε σήμερα στο Κογκρέσο της UEFA στο Καζακστάν. Ομόφωνα οι 54 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA αποφάσισαν τη δημιουργία του «UEFANationsLeague» (Πρωτάθλημα Εθνών) το οποίο θα αρχίσει το 2018.

Όπως αναφέρει η ΚΟΠ, πρόκειται για μια τρίτη διοργάνωση, πέραν των υφιστάμενων (προκριματικά EURO και Προκριματικά Μουντιάλ) με τους αγώνες της να διεξάγονται σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, στις ημερομηνίες οι οποίες σήμερα είναι καθορισμένες για διεθνείς φιλικούς αγώνες.

«Η απόφαση αυτή συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις Εθνικές ομάδες και ελπίζουμε πως και οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν θετικά τη νέα διοργάνωση» δήλωσε αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικών ομάδων της UEFAWolfgangNiersbach.

Η νέα διοργάνωση θα δίνει μια επιπλέον ευκαιρία στις χώρες να εξασφαλίσουν την πρόκριση τους στην τελική φάση των διοργανώσεων της UEFA και θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα προκριματικά του EURO 2020.

Σύμφωνα με το πλάνο της UEFA, οι 54 ομάδες θα χωριστούν βάσει της δυναμικότητας τους σε τέσσερεις κατηγορίες.

Η κάθε κατηγορία θα χωριστεί σε τέσσερεις ομίλους των τριών ή των τεσσάρων ομάδων.

Οι πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου θα αγωνίζονται σε finalfour σε ουδέτερο γήπεδο και η νικήτρια ομάδα της κάθε κατηγορίας θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στην τελική φάση του EURO.

Στην τελική φάση του EURO 2020 θα συμμετάσχουν 24 χώρες. Οι 20 θα προκριθούν μέσω των προκριματικών ομίλων και οι τέσσερεις μέσω του Πρωταθλήματος Εθνών.

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβιβασμού ή ανόδου από τη μια κατηγορία στην άλλη.

Οι αγώνες της νέας διοργάνωσης προγραμματίζονται να γίνουν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο του 2018 και τα finalfour το 2019.

Η UEFA θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής της νέας διοργάνωσης το προσεχές διάστημα.

Στο Κογκρέσο της UEFA που διεξάγεται σήμερα στο Καζακστάν, συμμετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες μέλη της UEFA. Η ΚΟΠ εκπροσωπείται με τον Πρόεδρο της, Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Α’ Αναπληρωτή Πρόεδρο της, Γιώργο Κούμα.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ.

Διαβάστε Επίσης