Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί οι λόγοι της Κρίσης στη Μέση Ανατολή

Γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί οι λόγοι της Κρίσης στη Μέση Ανατολή

Επιτακτικό το καθήκον να σταθούμε αλληλέγγυοι στην πάλη των λαών, στον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης

-

Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι το Ισραήλ διαχρονικά δεν αναγνώρισε ποτέ το δικαίωμα στον Παλαιστινιακό λαό για την δημιουργία του δικού τους κράτους.  Γι’ αυτό και ποτέ δεν αναγνώρισε ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ούτε άλλες διεθνείς συμφωνίες, αλλά ούτε και τις γειτονικές φωνές των Αραβικών κρατών.

Πολύ πρόσφατη είναι η ομιλία του κ. Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναφερόταν στον μελλοντικό χάρτη της περιοχής, της «Νέας Μέσης Ανατολής» όπου σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν περιλαμβανόταν η αναγνώριση του δικαιώματος στους Παλαιστινίους για απόκτηση κράτους.

Να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζει πολιτικές επιθετικές σε βάρος των Παλαιστινίων, πολιτικές καταδίωξης, εξοβελισμού, εξόντωσης και Εθνοκάθαρσης.

Αναφέρω ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αποκλεισμένη από το 2007 και ότι από την περίοδο 2008 – 2022, το Ισραήλ έχει προβεί για 93 μέρες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και βομβαρδίστηκε με πολύ τραγικά αποτελέσματα, 4240 νεκρούς και 22901 τραυματίες.  Δεν είναι τυχαία που τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται  και έντονες μεταναστευτικές ροές από την συγκεκριμένη περιοχή προς άλλες γειτνιάζουσες χώρες.   Για το Ισραήλ και τους συμμάχους «τρομοκράτης» ήταν πάντοτε ο Παλαιστινιακός λαός.  Η επίθεση της Χαμάς που είναι καταδικαστέα, δεν ήταν παρά το άλλοθι του Ισραήλ για αυτή τη τραγωδία σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Τονίζω ακόμα ότι για το θέμα επιχειρείται από την Ισραηλινή προπαγάνδα και μια προσπάθεια το θέμα να μετατραπεί σε μια δια θρησκευτική σύγκρουση Χριστιανών – Εβραίων κόντρα στους μουσουλμάνους.  Ουδέν αναληθέστερον!  Πρόκειται για την μεγαλύτερη απάτη. Ακριβώς γιατί το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται ακόμα και με το διάβολο, επομένως και τους μουσουλμάνους προκειμένου να ικανοποιεί τα συμφέροντα του και τις επεκτατικές βλέψεις και επιδιώξεις του.  Πρόκειται στην ουσία για την μεγαλύτερη απάτη που αποκρύβει την στρατηγική επιδίωξη του Ισραήλ ως χωροφύλακας της περιοχής να επεκτείνει γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά  και γεωοικονομικά την δική του επιρροή.

Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Ιμπεριαλισμός της Δύσης, ο Καπιταλισμός που θωπεύουν το Ισραήλ, στον πόλεμο αυτό.  Η υπερεκμετάλλευση των λαών της περιοχής, ο έλεγχος των πρώτων υλών για τους δρόμους εμπορευμάτων για γεωπολιτικά στηρίγματα και μερίδα αγορών είναι η αιτία των κακών.

Ας θυμηθούμε την πολυδιαφημισμένη «Αραβική Άνοιξη» που τόσο πολύ διαφήμισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!  Ξήλωσαν κράτη, αιματοκύλισαν τους λαούς, κατήργησαν χώρες προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τόξο από το Αφγανιστάν μέχρι την Ν.Α. Μεσόγειο για να ελέγξουν τα ενεργειακά και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, αλλά και τους σημαντικούς γεωοικονομικούς διαδρόμους.

  • Ναι ο Παλαιστινιακός λαός είναι θύμα των Ιμπεριαλιστικών πολιτικών, όπως θύμα υπήρξε η δική μας πατρίδα, η Κύπρος, οι Κούρδοι, η Λιβύη, η Συρία και τόσο άλλοι λαοί.
  • Την απάντηση και σ’ αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο θα τον δώσουν οι λαοί, ολόκληρο το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. 

Να γιατί οι λαοί όλου του κόσμου και ειδικότερα της περιοχής χρειάζεται να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων, μακριά από τους σχεδιασμούς κυρίαρχων τάξεων και των συμμαχιών τους, για την ειρήνη.  Να πιέσουν τα κράτη και τις κυβερνήσεις, γιατί η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι το δίκαιο των λαών, η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Όλα αυτά κάνουν πιο επιτακτικό το καθήκον να σταθούμε αλληλέγγυοι στην πάλη των λαών, στον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά για ακόμα μια φορά απαντούν μαχητικά παρών, μαζί με όλα τα προοδευτικά κινήματα για τερματισμό του πολέμου και της βαρβαρότητας.

Με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, με την Παλαιστίνη στον αγώνα για πατρίδα!

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης