Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣΗ πικρή αλήθεια -Του Νικόλα ΚΟΥΜΟΥΣΙΗ

Η πικρή αλήθεια -Του Νικόλα ΚΟΥΜΟΥΣΙΗ

-

Του Νικόλα ΚΟΥΜΟΥΣΙΗ

Τις προάλλες μιλούσα με ένα φίλο από την Παλαιστίνη, ο οποίος ζει για πολλά χρόνια στο νησί μας. Φυσικά η κουβέντα μας περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση στην Γάζα. Εξέφρασα την άποψη πως η επίθεση της Χαμάς ήταν ένα στρατηγικό λάθος, το οποίο έδωσε όλες τις δικαιολογίες στο Ισραήλ να προβεί σε μια γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Τα λόγια του με εξέπληξαν: Καλύτερα μου είπε να ισοπεδώσουν τελείως την Γάζα. Έτσι και αλλιώς, πρόσθεσε, μπορεί να είσαι καλύτερα νεκρός, παρά ζωντανός στην μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή του κόσμου.

Θυμήθηκα τα λόγια του όταν αργότερα διάβασα στον Τύπο τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών. Στους 5791 οι νεκροί στην Γάζα, παιδιά τα 2360.

Είναι η αντίδραση του Ισραήλ ανάλογη της επίθεσης που δέχθηκε; Όχι βέβαια. Οι αριθμοί πάντα λένε την αλήθεια. Οι Παλαιστίνιοι μετρούν πολλαπλάσια θύματα από ότι οι Ισραηλίτες.

Αυτό ουσιαστικά είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο κ. Γκουτιέρες δεν ονόμασε το Ισραήλ. Αλλά είμαι σίγουρος πως αυτό εννοούσε!

Διαβάστε Επίσης