Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣΠρωταθλήτρια η Ελλάδα στα … στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα … στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου

-

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΑΘΗΝΑ – Μείζον πρόβλημα αποτελούν για την Ελλάδα οι χειραγωγημένοι αγώνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ του Λονδίνου για λογαριασμό της Διεθνούς Ενωσης Ποδοσφαιριστών (FIFPro).

Το 12,8 τοις εκατό των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως τους ζητήθηκε να χειραγωγήσουν αποτέλεσμα αγώνα κατά την περυσινή σεζόν!

Στην έρευνα που ήταν μέρος της καμπάνιας της FIFPro «Don’t Fix it» (Μην το στήνεις) συμμετείχαν περίπου 1500 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία οκτώ πρωταθλημάτων, ανάμεσά τους το ελληνικό, το αγγλικό και το ιταλικό.

Μεταξύ άλλων οι παίκτες ρωτήθηκαν αν έπαιξαν ποτέ σε παιχνίδι που αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν χειραγωγημένο, αν κατά την περυσινή σεζόν τους προσέγγισαν και τους ζήτησαν να στήσουν αγώνα κι αν είχαν κάποιο λόγο να πιστεύουν πως τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα τους ήταν στημένα.

Στην Ελλάδα, 29 ποδοσφαιριστές ή το 13,7% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως έχουν παίξει σε αγώνες που ήταν χειραγωγημένοι, με εννέα εξ’ αυτών να υποστηρίζουν πως είχαν υποψίες για κάποιους αγώνες , ενώ το 12,8% αποκάλυψε πως κατά την περυσινή σεζόν τους πλησίασαν για να στήσουν παιχνίδια.

Επίσης, οι έξι στους δέκα (ποσοστό 64%) υποστήριξαν ότι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι τα παιχνίδια στο πρωτάθλημά τους ήταν χειραγωγημένα την περυσινή σεζόν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα και είναι σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ρουμανίας (13,6%), της Ιταλίας (11,8%) και της Σλοβενίας (10,4%).

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χειραγώγηση αγώνων αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα», αναφέρει η έρευνα.

«Ο εντυπωσιακός αριθμός των παικτών που έχουν λόγο να πιστεύουν πως τα παιχνίδια στο πρωτάθλημά τους ήταν στημένα τους 12 προηγούμενους μήνες είναι αξιοσημείωτος. Αν και αυτά τα στοιχεία είναι ανεπιβεβαίωτα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές για να διερευνήσουν το θέμα».

Στην Ιταλία όπου δεκάδες παίκτες τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία, το 11,8% των παικτών πιστεύουν πως τα παιχνίδια ίσως ήταν χειραγωγημένα την περυσινή σεζόν.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα και στη Φινλανδία, αφού το 20% των παικτών δήλωσε πως συμμετείχε σε αγώνες που αργότερα αποδείχτηκαν στημένοι.

Διαβάστε Επίσης