Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΌλα τα είχε η Μαριορή, η ψηφιακή δικαιοσύνη την μάρανε…

Όλα τα είχε η Μαριορή, η ψηφιακή δικαιοσύνη την μάρανε…

«Ξεχάστε το e-justice», τα εκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά και μην τον είδατε τον Παντελή… >>> Θα βρεθεί έστω μια φορά κάποιος αρμόδιος, κάποιος πολιτικός προϊστάμενος να αναλάβει στην πράξη τις πολιτικές έστω ευθύνες του;

-

Όλα τα είχε η Μαριορή, η ψηφιακή δικαιοσύνη την μάρανε… Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα… Όπως είναι πολύ καλά γνωστό και το αναδείξαμε πολλές φορές μέσα από την αρθρογραφία μας, η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στον πάτο του δείκτη αποδοτικότητας της δικαιοσύνης! Ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. καταλαμβάνει την τελευταία θέση!

Από εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας, οι δικαστές και οι δικηγόροι μεταφέρουν στα δικαστήρια τόνους  έγγραφα για να καταχωρούνται δικαστικές υποθέσεις. Το 2020  λόγω της πανδημίας και των απαγορεύσεων για συνάθροιση πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, αποφασίστηκε όπως  δημιουργηθεί το i-justice το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, η οποία μπήκε σε εφαρμογή το 2021. 

  • Το όλο σύστημα λειτουργούσε ικανοποιητικά, μικροπροβλήματα υπήρχαν, αλλά με την λειτουργία  του αποφόρτισε τους δικηγόρους από το να διεκπεραιώνονται τα πλείστα διαδικαστικά και τυπικά ζητήματα από τον δικό τους χώρο διαδικτυακά.  

Το εν λόγω σύστημα στοίχισε  €250.000, χρηματικό ποσό που θεωρήθηκε μικρό αλλά το σύστημα ήταν λειτουργικό.  Ωστόσο, ως δε φαντασμένοι και αρχοντοχωριάτες που είναι οι κυβερνώντες, δεν τους  έφτανε να μείνουν ως εδώ, άρχισαν να ρίχνουν πυροτεχνήματα για νέο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που το βάφτισαν e-justice, το οποίο διαβεβαίωναν ότι θα επέτρεπε την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας,   και σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία μας κόστισε μέχρι τώρα €6 εκατομμύρια ενώ το i-justice μόνο €250 χιλιάδες

«ΕΠΕΣΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ…

Αρχές του 2024 άρχισαν  τα αυτολιβανίσματα για την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος με τους κυβερνώντες να δηλώνουν  ότι «με την εφαρμογή αυτού του συστήματος η χώρα μας μπαίνει σε μια εποχή ουσιαστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που απώτερο στόχο έχει την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης»….

  • ΄Ελα μου ντε που από την πρώτη βδομάδα  εφαρμογής του το σύστημα «έπεσε»,  έγινε μπάχαλο με τους δικηγόρους να μην μπορούν να καταχωρήσουν κανένα έγγραφο επιστρέφοντας πίσω στην χαρτούρα, με τους πλέον αρμόδιους/αναρμόδιους να διαβεβαιώνουν ότι «το σύστημα  θα διορθωθεί σύντομα»…

Ωστόσο, έκτοτε οι δικηγόροι περιμένουν και επέστρεψαν πίσω στο i-justice. Μετέπειτα μας είπαν ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο στα μέσα του… 2025 και τώρα μαθαίνουμε ότι το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει καθ’ ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση καθώς και την διόρθωση των προβλημάτων που τυχόν θα παρουσιάζονταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο που της ανατέθηκε και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Κι όμως, για να καταστεί το όλο σύστημα «λειτουργικό» δαπανήθηκαν ακόμα €890 χιλιάδες.   Μιλούμε για κράτος της πλάκας στο οποίο ο κάθε ευνοούμενος ιδιώτης εκμεταλλευόμενος την διαλυμένη κατάσταση που έχει φτιάξει το  κατεστημένο έρχεται σε συμφωνία μαζί του και επικαλούμενος τις συμφωνίες που έχουν συνάψεις, είναι πλήρως καλυμμένοι ενώ καταχρεώνουν το κράτος. Το πιο ενοχλητικό είναι ότι οι κυβερνώντες μιλάνε και από πάνω βρίσκοντας χίλιες – δυό δικαιολογίες!

Το δημόσιο έχει ζημιώσει ένα σωρό λεφτά για άλλη μια φορά. Και το ερώτημα είναι: Θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι; Αυτοί που αποφάσισαν την εισαγωγή της περιβόητης e-justice; Θα βρεθεί έστω μια φορά κάποιος αρμόδιος, κάποιος πολιτικός προϊστάμενος να αναλάβει στην πράξη τις πολιτικές έστω ευθύνες του;

Διαβάστε Επίσης